Öcalan bizim için bir Gramsci

Yurt Dışı Haberleri —

İskoçya Sendikalar Birliği Kongresi (STUC)

İskoçya Sendikalar Birliği Kongresi (STUC)

  • 550 bin üyeli İskoçya Sendikalar Birliği Kongresi (STUC) Öcalan’a özgürlük hamlesinin ikinci aşaması için açıklama yapacak. 2 Ekim’de sendika merkezinde gerçekleşecek olan açıklama ile Britanya Dışişleri Bakanı Lammy’yde dönük mektup da duyurulacak.
  • Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün Kürt halkı ile Türk devleti arasında devam eden sorunun çözümünde anahtar olduğunu söyleyen, Dundee Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Mike Arnot; “İlerlemenin gerçekleşmesi için mutlaka özgür olmalıdır” dedi.
  • Arnot: “Şahsen onun Demokratik Konfederalizm, kadınların rolü ve ekolojinin önemi üzerine yazdıklarını ilham verici buluyorum. Bana göre onun fikirleri Kürt meselesinin ötesinde daha geniş bir öneme sahip. Hatta küresel ölçekteki siyasi sorunlara potansiyel çözümlerin kapısını açıyor.”

HİKMET ERDEN/LONDRA

40 sendika ve 20 sendika konseyinin bağlı olduğu 550 bin üyeli İskoçya Sendikalar Birliği Kongresi (STUC) Öcalan’a özgürlük hamlesi kapsamında açıklamaya hazırlanıyor. İskoçya’nın en büyük sivil toplum kuruluşu olan STUC’un eski Genel Başkanı, Dundee Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Mike Arnott, “Hapishane yazıları, sadece çalışma şeklimizi nasıl değiştirebileceğimize değil, kapitalizmin kendisine nasıl meydan okunabileceğine dair yön vericiliğiyle Gramsci'ninkilerin yanında duruyor. Mutlaka Abdullah Öcalan özgür olmalıdır” dedi.

Kürt dostlarının öncülüğünde, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” şiarıyla 10 Ekim 2023’te küresel çapta başlatılan özgürlük hamlesi ikinci yılına giriyor. Dünyanın dört bir yanında başlatılan hamle kapsamında 5 kıta, 93 ülke ve 185 şehirde alanları dolduran Kürt halkı ve dostları; konferanslar, yürüyüşler, mitingler, okuma ve mektup etkinlikleriyle Öcalan’ın özgürlüğünü istedi. Birinci yıl dönümünde küresel çapta başlatılan kampanya, yeni bir aşamaya taşınacak. 

1-10 Ekim tarihleri arasında sokaklarda, parlementolarda, belediyelerde basın toplantıları, kültürel etkinlikler, konferanslar, paneller, sokak gösterileri gibi sanatsal, kültürel, ekolojik, kadın merkezli, siyasal etkinlikler düzenlenecek. Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre, İspanya, İtalya, İngiltere, İskoçya, İsveç, Yunanistan, Slovenya, Kolombiya, Kıbrıs gibi birçok ülkede kampanya için hazırlıklar sürüyor. 

STUC’den açıklama

Kampanyanın sürdüğü Britanya’da 1-12 Ekim tarihleri arasında geniş çaplı etkinlikler düzenlenecek. Britanya’da Kürt dostlarının öncülüğünde yapılacak etkinliklerin en önemlisinin İskoçya’da gerçekleştirilmesi planlanıyor. İskoçya’nın en büyük sivil toplum kuruluşu da olan sendika konfederasyonu İskoçya Sendikalar Birliği Kongresi (STUC) 2 Ekim’de sendika binasında bir basın toplantısı düzenleyecek. STUC, basın açıklamasında Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy’e Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecrit ve Kürt sorununa yönelik kaleme alınan mektubu kamuoyuyla paylaşacak. 

Ayrıca Kürdistan’ın tüm parçalarından kurumlar bir araya gelerek, hamleye ilişkin ortak irade ve beyanda bulunmak üzere bir basın toplantısı düzenleyecek. Bunun yanı sıra Liverpool, Bristol, Brighton, Sheffield, Exeter, Edinburgh gibi kentler de Kürt Halk Meclisleri öncülüğünde eylem ve etkinlikler gerçekleşecek. Devrimci Gençlik Hareketi’nin de bir yürüyüş ve bisiklet turu yapması planlanıyor. 

 

Mike Arnot

 

25 yıldır birlikte 

İskoçya’daki hamlede yer alan Dundee Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Mike Arnott, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesinin, bir aktivisti olmasının nedenlerini ve hamleyi gazetemize değerlendirdi. STUC eski Genel Başkanı olan Mike Arnott, Kürdistan meselesine ilk kez 25 yıl önce PKK’nin Türkiye’deki Kürt sorununa barışçıl ve demokratik bir çözüm bulunması yönündeki önerilerine destek olmak için STUC'un yıllık kongresinde yaptığı konuşmayla dahil olduğunu söyledi. STUC’un, 550 binden fazla kişiyi temsil eden 40 üye sendikası ve 20 sendika konseyi ile İskoçya'nın ulusal sendika merkezi konumunda. Mike Arnott, “STUC Başkanı olarak görev yaptığım son dönemde, Nisan 2023 ve Nisan 2024 tarihleri arasında, diğer uluslararası işçi temsilcileriyle birlikte, Temmuz ayında Brüksel'de ve Ekim ayında Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu önünde düzenlenen geniş katılımlı toplantılarda konuşma yapmaya davet edildim. Avrupa Konseyi İşkence Komitesi'ne (CPT) Abdullah Öcalan'ın sağlık durumu hakkında bilgi vermesi ve serbest bırakılması çağrısında bulundum” dedi.

Öcalan için kararlar

Arnott, 10 Ekim hamlesinin başlamasının ardından Aralık 2023'te Dundee, STUC olarak diğer sendikal örgütler ile birlikte dönemin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron'a Kürt sorununun barışçıl çözümü ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa Konseyi’nde lobi yapma çağrısında bulunduklarını ifade etti. Mike Arnott, STUC'un Nisan 2024'teki son kongresinde Birleşik Krallık Hükümetinin Türkiye'ye silah satışını durdurması, diplomatik ve NATO kanalları aracılığıyla Türkiye'ye Irak'a ve Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik bombalamalarını ve saldırılarını durdurması ve Abdullah Öcalan'ı serbest bırakması için baskı yapması yönünde bir dizi politik kararlar aldıklarını ifade etti. 

Mutlaka özgür olmalı

Türkiye'ye Kürt özgürlük hareketiyle olan ihtilafını çözmek üzere müzakerelere başlaması çağrısında bulunan Arnott, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, Türkiye ile gelecekte yapılacak herhangi bir müzakerede Kürt halkı için ilerleme sağlanması açısından gereklidir. İlerlemenin gerçekleşmesi için de mutlaka özgür olmalıdır” dedi. 

Kapitalizme meydan okuyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm paradigması ile kadın özgürlüğü ve ekoloji konularında yazdıklarını ilham verici bulduğunu vurgulayan Arnott, “Şahsen onun Demokratik Konfederalizm, kadınların rolü ve ekolojinin önemi üzerine yazdıklarını ilham verici buluyorum. Bana göre onun fikirleri Kürt meselesinin ötesinde daha geniş bir öneme sahip. Daha geniş bir bölgedeki ve hatta küresel ölçekteki siyasi sorunlara potansiyel çözümlerin kapısını açıyor. Hapishane yazıları, sadece çalışma şeklimizi nasıl değiştirebileceğimize değil, kapitalizmin kendisine nasıl meydan okunabileceğine dair yön vericiliğiyle Gramsci'ninkilerin yanında duruyor” diye ekledi.

Bu sürece dahil olalım

İngiltere Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Agit Karataş ise Britanya’da 10 Ekim 2023 yılında hamlenin başlamasından bugüne toplumsal alanlar ile birlikte, parlamento, sendika, akademik saha ve sivil toplum örgütlerine kampanyanın taşırıldığını ifade etti. Kürt kurumları ve temsilcileri olarak önümüzdeki süreçte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin geniş kamuoyu yaratmayı temel hedef olarak belirlediklerini kaydeden Karataş, “Küresel Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesi’nin birinci yıldönümüne günler kala halkımız ve dostlarımızın dikkatini Abdullah Öcalan’ın son 4 yıllık ‘incommunicado-iletişimsizlik’ durumuna çekmek istiyoruz. Uluslararası kurumlar üzerinde baskıyı zirveye taşımamızın Öcalan şahsında Kürdistan halkları için artık bir varlık-yokluk meselesi olduğu bir mücadele sürecine giriyoruz. Avrupa ve dünya genelinde 1-10 Ekim arası Küresel Öcalan’a Özgürlük Hamlesi’nin yıl dönümünde tüm Kürdistan halklarını ve dostlarını önümüzdeki mücadele sürecine dahil olmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.