Ormanları yakarken havadan üsleri vuruldu

Türk devleti saldırı

Türk devleti saldırı

  • Türk ordusu Başûrê Kurdistan'da sivil yerleşim yerlerini bombalayıp ormanları yakarken gerilla ise havadan Türk üslerini vurdu; 8 askeri öldürdü, 7 mevzi ve 4 çadırı imha etti.

Şehîd Doğan Zinar Birliği, Zap’ta 4 hava eylemi daha gerçekleştirdi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada,29 Haziran–2 Temmuz tarihleri arasında Şehîd Doğan Zinar Birliği tarafından Türk ordusunun Şehîd Delîl Batı Zap bölgesindeki üslerinin hava araçlarıyla hedef alındığı bildirildi. Açıklamaya göre; Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk üsleri 1 kez ve Girê FM Direniş Alanı’ndaki üsleri 3 kez havadan vuruldu. Bu eylemlerde en az 8 Türk askeri öldürüldü, 7 mevzi ve 4 çadır imha edildi. Üsler önemli oranda tahrip edildi.

Türk devleti açıklamıyor

Son bir ayda birçok kez havadan vurulup ağır kayıplar veren Türk devleti, hiçbir kaybını açıklamadı, gerillanın tekniğe dayalı geliştirdiği eylemlerin sonuçlarının kamuoyuna yansımaması için tamamen gizledi. BİM, "İşgalci Türk devleti bu eylemlerin sonuçlarını hiç itiraf etmeyip tamamen gizlemeye çalışsa da bu eylemleri görüntüleri ile birlikte yurtsever halkımızın ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” diyerek, görüntüleri paylaştı.

Türk ordusu yangın çıkardı

İşgalci Türk devleti ise Dihok’un Amediyê ilçesinin Rêkanî bölgesinde düzenlediği saldırı sonrası bölgede büyük çaplı yangın çıktı. Sivil yerleşim alanlarının hedef alınması sonucu çıkan yangın, gittikçe geniş bir alana yayıldı. Yurttaşlara ait bir traktörün de bombardımanın hedefi olduğu ve tamamen yandığı görüntülendi. Yangın, dün sabah saatlerinde de devam etti. BEHDÎNAN

 

* * *

Şengal'de gazetecilere saldırı

Şengal’de Êzidî gazetecilerden oluşan bir grubun aracına yönelik düzenlenen saldırıda dört kişi yaralandı.

RojNews'in haberine göre; 3 Ağustos 2014'te DAİŞ tarafından gerçekleştirilen fermanın 10. yıl dönümü vesilesiyle röportaj yapmak üzere dün Tilqeseb’e giden Çira TV ve Çira FM çalışanlarının aracına saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu iki gazeteci ve 1 yurttaş yaralandı. Patlama esnasında olay yerinde seyir halinde olan bir araç da etkilendi ve araç şoförü yaralandı.

Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu ve Musul’da tedavi altına alındığı; diğer yaralıların ise Şengal’de tedavilerinin sürdüğü kaydedildi. Êzidxan Asayiş ve Irak güvenlik güçlerinin patlamaya ilişkin soruşturma başlattığı öğrenildi. Saldırının bir hava saldırısı mı yoksa mayın patlaması nedeniyle mi meydana geldiği, haber hazırlanırken henüz netleştirilememişti. ŞENGAL

 

* * * 

Irak tepki göstermeli

Türk ordusunun askeri sevkiyatının endişeye yol açtığını bildiren Nasır Koalisyonu liderlerinden Akil Rudeyni, Türk devletine ciddi tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Rudeyni, Türk devletinin Güney Kurdistan’a yönelik saldırı ve işgalinin genişletilmesi ve Irak hükümetinin bu işgale karşı olan sessizliği hakkında Irak medyasına konuştu. Akil Rudeyni, “Yol üstlerinde kontrol noktaları kuran Türk ordusu, kamp ve askeri üsler inşa ediyor. Türk işgali 150 kilometreye yayıldı” dedi.  Akil Rudeyni, Hewlêr ve Bağdat’ın işgal karşısında takındığı sessizliğin Türk devletinin daha fazla askeri üs inşa etmesine neden olduğunu vurgulayarak, Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

RojNews'e konuşan Dewe Partisi’nin Musul Sorumlusu Abas Fazıl Şebek de Irak’ın egemenliğinin ihlal edildiğini ve bunun yurttaşların göç etmesine neden olduğunu belirterek, “Türk devletinin PKK’yi gerekçe göstererek ülkemizin sınırlarını ihlal etmesi hukuka aykırıdır. Irak egemenliği olan bir ülkedir ancak Türk ordusu ülkemizin topraklarını sürekli bombalıyor. Bu saldırılar köylerin boşalmasına neden oluyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.