Orta Avrupa'da sel: En az 17 ölü

Dünya Haberleri —

Avrupa sel

Avrupa sel

  • Avusturya'dan Çekya, Romanya ve Polonya'ya uzanan Orta Avrupa ülkelerinin etkisi altına alan fırtına, sele ve 17 cana mal oldu.  Köprüler yıkıldı, su ve elektik kesilirken on binlerce kişi tahliye edildi.

Şiddetli yağmurların neden olduğu seller yüzünden sular altında kalan Orta Avrupa'da ölü sayısı yükseldi. Son birkaç günde Avusturya'dan Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Polonya'ya uzanan bölge ülkelerini kasıp kavuran Boris Fırtınası'nın yol açtığı seller en az 17 can aldı. Romanya'da haftasonunda 6 kişi, Avusturya'da dün bir itfaiyeci öldü, bugün başkent Viyana'yı çevreleyen Aşağı Avusturya eyaletinde 70 ve 80 yaşlarındaki iki erkek evlerinde boğulmuş halde bulundu, Polonya'da 4, Çek Cumhuriyeti'nde bir kişi öldü. Ardından birkaç saat içinde toplam ölü sayısının 14'ten 17'ye çıktığı haberi geldi.

Doğal afet durumu ilan edildi

Selin vurduğu Polonya'da hükümet acil toplandı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, tahliye ve kurtarma operasyonlarını kolaylaştırmak ve mağdurlara mali desteği hızlandırmak için selin vurduğu bölgelerde doğal afet durumu ilan etti. "Maliye bakanına döndüm ve şimdilik selden etkilenen yerlerin ve insanların ihtiyaçları için mali rezervleri güvence altına aldık. Şu anda bir milyar zlotimiz var," diyen Tusk, şöyle devam etti: "Maliye Bakanı, beklentilerimiz doğrultusunda, doğrudan ve uzun vadeli yardımlar için kaynak sıkıntısı yaşanmayacağı konusunda bana güvence verdi."

Polonya ile Çek Cumhuriyeti arasındaki sınır bölgelerinde tahliye çalışmaları devam ediyor. Polonya'nın güneyindeki Topola rezervuarı taştı yakındaki kasaba ve köylerin sakinleri tahliye edildi. 40 bin nüfuslu Nysa kentinde  setlerin yıkılması nedeniyle tüm halka derhal tahliye uyarısı yapıldı.

Çekya bir metre su altında

Çek Cumhuriyeti'nin kuzeydoğusundaki Ostrava şehrinde, Odra Nehri'nin Opava Nehri ile birleştiği noktada setin yıkılması, şehrin sanayi bölgesinde su baskınına neden oldu. BorsodChem kimya tesisi, OKK Koksovny kok tesisi, Çek meşrubat üreticisi Kofola CeskoSlovensko gibi fabrikaların yanısıra yerleşim alanlarının da sular altında kalmasıyla yüzlerce kişi tahliye edildi. Ostrava'da elektrik, ısınma ve sıcak su temini kesintiye uğrarken, temel teknolojiler hasar almadığından birkaç gün içinde normale dönülmesi bekleniyor.

Bugün itibarıyla yüzde 70'i bir metre yüksekliğinde sular altında kalan Çek Cumhuriyeti'nin Litovel kasabası sakinlerinden 39 yaşındaki Renata Gaborova, "Çok, çok korktum... Evin yakınındaki su çok hızlı yükseldiği için kaçtım" dedi.

Su çekildi yıkım kaldı

Çek sınırındaki Polonya'nın 160 bin nüfuslu Klodzko kasabasının belediye başkanı Michal Piszko, suların çekildiğini, ancak yardıma ihtiyaç olduğunu belirterek "Şişelenmiş suya ve kuru erzaklara ihtiyacımız var... Kentin yarısında elektrik yok," dedi. Televizyon görüntüleri, Klodzko'daki sokakların moloz ve çamurla dolu olduğunu gösterdi.

Seller Slovakya ve Macaristan'a ilerliyor

Polonya'nın güneybatısındaki Wroclaw şehrinin belediye başkanı Jacek Sutryk, yaklaşık 600 bin nüfuslu şehrin çarşamba günü su seviyelerinin zirve yapmasına hazırlandığını söyledi.

Slovakya'nın başkenti Bratislava ve Macaristan'ın başkenti Budapeşte, Tuna Nehri yükselirken olası sel felaketine karşı hazırlık yaptı. Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, Tuna ile kollarının sularının kıyıda tutulmasına odaklandıklarını ve yardım için 12 bin askerin beklemede olduğunu açıkladı.

Avusturya'da yeniden yoğun yağmur beklendiği için ikinci sel dalgasına karşı alarma geçildi. VARŞOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.