Özerk Yönetim'i reddediyor, Türk çetelerine biat ediyor

.

.

  • PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelîl, ENKS'nin Özerk Yönetim'i, kurumlarını ve yasalarını reddettiğini, tanımadığını, belediye seçimlerinin bile yapılmasına karşı çıktığını ama işgal edilen Efrîn'deki çeteyi tanıyıp biat ettiğini, Türk iktidarını kutsadığını söyledi.
  • İşgalcileri baştacı eden ENKS'nin, Kürt halkını sevmediğini, sorunlarının çözülmesini istemediğini, dolayısıyla belediye seçimlerine karşı çıkmasının da şaşırtıcı olmadığını kaydeden Xelîl, "Türk devleti ne zaman Özerk Yönetim'i kabul ederse ENKS de kabul edecektir" dedi.

PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelîl, "Yüzyıldır kendi dilimizde okumaya, yazmaya ve özgürce konuşmaya hasrettik. Bunun imkanı oluştuğunda ENKS buna da karşı çıktı" dedi. Xelîl, ENKS'nin sadece bazı güçlerin çıkarı için çalışan, kendi halkının sorunlarını düşünecek bir derdi olmayan, Kürtlerin öncülüğündeki Rojava Devrimi'nin tasfiyede kullanılan bir gruptan ibaret olduğunu söyledi.

Demokratik Birlik partisi (PYD) Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelîl, ANF’nin sorularını yanıtladı. Xelîl, 30 Mayıs’tan 11 Haziran’a, ardında da 8 Ağustos’a ertelenen yerel seçimlere yapılan itirazların yersizliğine işaret ederek, bunun siyasi konular ve Suriye'nin bütünlüğüyle değil, hizmetle alakalı olduğunu söyledi. Geçen yılın sonunda Toplumsal Sözleşme'nin onaylanıp ilan edildiğini; Özerk Yönetim'in buna göre sistemini yeniden yapılandırıp düzenlemesinin öngörüldüğünü belirten Xelîl, böylece belediyeleri de atanmışların da seçilmişlerin yöneteceğini kaydetti. Xelîl, "Belediyelerin daha iyi hizmet üretebilmesi, tüm halk bileşenlerinin yönetimini seçmesini gerektirir. Bunun siyasi konularla ve Suriye'nin birliğiyle bir alakası yok. Bu, bir yerel hizmet konusudur ama Türk devleti ve onunla iş birliği içinde olanların hiçbiri bunu kabul etmiyor. Karşı çıkıyorlar, çünkü o zaman yerel yönetimler ve toplumun örgütlülüğü güçlenecek, halka hizmet daha iyi yapılacak, sorunlar çözülecek. Bunu istemiyorlar" dedi.

Toplumsal Sözleşme'ye göre yerel yönetimlerin seçimi ardından meclis ve komünlerin yeniden yapılandırılmasının öngörüldüğünü belirten Xelîl, "Belediye seçimlerinden bu kadar korkuyorlar, diğer seçimlerde ne yapacaklar? Belediye seçimleridir ama Suriye parçalanacak, Kürtler yeni bir devlet kuruyor, dediler. Eskiden de belediyeler vardı. O zaman Suriye parçalanıyor muydu?" diye sordu.

ENKS gerçekten ne istiyor?

KDP ve Türk devletinin ortak yapımı olan ENKS'nin baştan beri Özerk Yönetim'i kabul etmediğini ama işgal edilen Efrîn’de Türk devletince kurulan çete yönetimini kabul ettiğini söyleyen Xelîl, şöyle devam etti: "Burada yasal onay almayacağını söylüyor ama gidip çetelerden ruhsat alıyor. Özerk Yönetim'i kabul etmiyor ama Türk iktidarını kabul ediyor. Özerk Yönetim'e bağlı hiçbir kurumu kabul etmiyor ama gelip topraklarımızı işgal eden bir çeteyi baş tacı ediyor. ENKS kendi halkını sevmiyor ve halkının sorunlarının çözülmesini istemiyor. Hiçbir zaman Kürt halkını düşünmediler. Düşünmüş olsalardı Kuzey ve Doğu Suriye’de özellikle Rojava’da demokratik ulus ve özgürlük-demokrasi projesinin destekçisi olurdu. Yüzyıllardır kendi dilimizde okumaya, yazmaya ve özgürce konuşmaya hasrettik. Rejimler kendi dilimizde konuşmaya hiçbir zaman izin vermezdi. Bunun imkanı oluştuğunda ENKS buna da karşı çıktı. Biz ENKS’nin ne istediğini bilmiyoruz.

Başkaları için çalışan bir grup

Kürt halkının haklarını istiyorsan işte burada halkın kültürü, dili, hakları serbesttir. Demokrasi diyorsan burada demokratik bir sistem var. Halkların kardeşliği diyorsan emokratik ulus bu bölgede uygulandığı kadar hiçbir yerde uygulanmıyor. Burada kadın, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde öncü rol oynuyor. Acaba ENKS ne istiyor? ENKS, sadece bazı güçlerin çıkarı için çalışan, Kürt halkının sorunlarını düşünma derdi olmayan bir gruptan ibarettir. Devrimin geliştirilmesi için atılan her adıma karşı çıkıyorlar.

Devrimin tasfiyesini bekliyorlar

Hatta tek temennileri, Özerk Yönetim'in tasfiye edilmesi ve çeteler ile birlikte alanlarımızı işgal etmeleridir. Ana dilde eğitime karşı çıkıyorlar. Özerk Yönetim kurumlarına karşı çıkıyorlar. Rojava Devrimi'ni tasfiye etmek için çalışan bir gruptur. Efrîn işgalinden öncede basına verdikleri açıklamalar var. Bu açıklamalarında 'biz ne zaman PYD’den kurtulacağız' diyorlardı. Peki senin bu kadar gelmelerini istediğin çeteler geldiler, sen ne başardın?

Türk devleti saldırsın istiyorlar

Yapısı ve amacı böyle olunca yerel seçimlere de karşı çıkıyorlar. Şimdi de Türk devleti saldırsın diye çabalıyorlar. Türk devleti saldırdığında belki bir şeyler elde ederler diye hazırlıklarını yapıyorlar. Şimdiden bazı grupları toplayıp eğitiyorlar, bir gün Türk devleti saldırdığında kendilerine bir pay versinler diye. Bu utanç verici bir durum.

Gelin muhalif olun, diyoruz

Biz sürekli onlara, ‘gelin ruhsatlarınızı alın, çalışmalara katılın. Özerk Yönetim'e katılmasanız da muhalif olarak çalışın. Farklı görüşleriniz varsa dile getirin. Neden orada onların elini öpüyorsunuz da Özerk Yönetim'in bir kurumunu bile ziyaret etmiyorsun’ diyoruz. Türk devleti bizi kabul etmediği için onlar da kabul etmiyor. AKP-MHP faşist iktidarı seçimlere karşı çıkıyor, onlar da karşı çıkıyor. Kürt düşmanı Devlet Bahçeli, ‘ENKS’ye teşekkür ediyorum’ diyor. Bu, onların gerçekliğini ortaya koyuyor.

ENKS'nin kendi iradesi yok

ENKS bu şekilde olduğu sürece seçimlere katılmaları mümkün değil. Yapamazlar zaten, çünkü Türk devleti kabul etmez. Türkler ne zaman Özerk Yönetim'i kabul ederse ENKS de kabul edecektir. ENKS’nin öyle kendi iradesiyle gelip bağımsız olarak ülkesi, halkı ve davası için yapacak bir şeyi yok. ENKS, Kürt halkına, özgürlüğüne karşı duran bir grup olarak tarihte yerini almıştır. Gelecek nesil, kendi halkının devrimine ve özgürlük mücadelesine karşı duran, işgalci güçlerle birlikte olan bir grup olarak hatırlayacaktır. Tarih bunu unutmayacak." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.