Patlayıcıyı atamadan öldü

Gerilla

Gerilla

  • Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine patlayıcılar etmek isteyen türk askerleri sabotaj taktiğiyle vuruldu; 1'i öldürüldü, 1'i de yaralandı.

Türk ordusu, Medya Savunma Alanları'nı 25 savaş uçakları, 11 kez de helikopterlerle bombaladı. Gerilla ise eylemlerle yanıt verdi. Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki eylemlerde 2 türk askeri öldürüldü.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazıı açıklamada, devam eden savaşla ilgili şu bilgiler verildi:

Şehîd Delîl Batı Zap

* YJA Star gerillaları, 12 Eylül saat 08.00’de Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerini ağır silahlarla vurdu.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 12 Eylül saat 13.00’te ağır silahlarla vuruldu.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 13 Eylül saat 07.40’ta orta otomatik silahlarla vuruldu; 1'i öldürüldü.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 14 Eylül saat 11.10’da savaş tünellerine patlayıcı atma girşiminde bulundu. Gerilla sabotaj taktiğiyle müdahale etti; 1'i öldürüldü, 1'i de yaralandı.

Xakurkê Bölgesi

* Girê Şehîd Hêmin’deki Türk askerleri, 11 Eylül saat 09.55’te ağır silahlarla vuruldu.

Türk ordusunun saldırıları

* Türk ordusu, 12, 13 ve 14 Eylül’de Girê FM Direniş Alanı’ndaki tünellere 6 kez; 13 Eylül’de Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki tünellere 2 kez; 14 Eylül’de Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki tünellere 1 kez yasaklı patlayıcılar attı.

* Türk savaş uçakları, 12, 13 ve 14 Eylül’de Xakurkê'nın Sinînê, Berbizinê, Qele ve Şehîd Şerîf Direniş Alanlarını 8 kez; Garê'nın Yekmalê, Dêreşê, Kanî Sarkê, Zengil, Kafya, Meyrokê, Çemrobotkî ve Girê alanlarını 14 kez; Metîna'nın Şêlazê Direniş Alanı'nı 2 kez; Şehîd Delîl Batı Zap'ın Girê Bahar Direniş Alanı'nı 1 kez olmak üzere; toplam 25 kez bombaladı.

* Türk saldırı helikopterleri de 12, 13 ve 14 Eylül’de Xakurkê'nın Lolan Direniş Alanı'nı 2 kez; Metîna'nın Serê Metîna ve Bêşîlî Direniş Alanlarını 5 kez; Şehîd Delîl Batı Zap'ın Girê Cûdî ve Girê FM Direniş Alanlarını 4 kez olmak üzere; toplam 11 kez bombaladı. BEHDÎNAN

 

* * *

Merga Bûtan'a top atışı

Colemêrg merkezde askeri karakoldan, sivil yerleşim ve kayak merkezinin bulunduğu Merga Bûtan alanına top atışları yapıldı. 

Colemêrg’de Bayê köyünde bulunan askeri karakoldan sivil yerleşim ve kayak merkezinin bulunduğu Merga Bûtan alanına top atışları yapıldı. 5 top atışı, halk arasında büyük bir tedirginlik yarattı. Bölgede herhangi bir askeri hareketliliğin olmadığı belirtilirken, yapılan atışlarda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı. COLEMÊRG

 

* * *

Saddam'dan sonra Erdoğan

Amediyê'nin Sergelê köyünden Pêşkeftî Reşîd, çiftliğinin 1988'de Saddam; 25 Ocak'ta da Türk devleti tarafından bombalandığını söyledi. 450 hanelik köyden sadece 40'ı kalmayı sürdürüyor.

Zoomnews'ten Elî Dewalî'nin haberine göre; Amediyê'nın  Sergelê köyü sakinleri için Türk devletinin saldırılarından dolayı hayat giderek zorlaşıyor. 700'den fazla küçükbaş hayvanın bulunduğu çiftliği, 25 Ocak'ta bombalanan Pêşkeftî Reşîd, PKK ile bağlantılı olduğu suçlamasını redderek, "700 koyuna sahip birinin ne Federe Hükümet'e ne de PKK'den destek almaya ihtiyacı var" dedi.

 

 

Çiftliğinin ikinci kez yıkıldığına işaret eden Pêşkeftî Reşîd, ilk olarak 1988'deki Enfal katliamı sırasında BAAS'çılar tarafından bombalandığını hatırlattı. Federe Kurdistan Hükümeti'nin onayıyla 2011'de tekrar çiftliğini kurduğunu kaydeden Reşîd, bu sene de Türk ordusu bombaladı. Reşîd, bu haksızlığını üzrine gideceğini vurguladı.

Köylülerden Star Sergelê de, "Köyümüz sürekli bombardımanla karşı karşıya ve şimdilik hayatta kalabildiğimiz için minnettar olsak da, güvenlik veya istikrar yok. Bu devam ederse çok daha fazla dayanamayabiliriz" dedi.

 

 

450 hanede sadece 40'ında yaşam sürüyor. Köylüler, Türk bombardımanının dağları, ovaları ve tarım arazilerini büyük ölçüde tahrip ettiğini belirterek, kendilerine gelecek için çok az uygulanabilir seçenek bırakıldığını söyledi.

 

* * *

BM: Türkiye savaş suçu işliyor

BM tarafından hazırlanan Suriye raporunda Türkiye’nin savaş suçu işlediğini belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu, 1 Ocak-30 Haziran 2024 tarihlerini kapsayan Suriye raporunu hazırladı. Rapor, 9 Eylül’de BM Cenevre Ofisi’nde başlayan ve 9 Ekim’de sona erecek olan BM 57. İnsan Hakları Oturumları’na sunulacak. Araştırmalar, 385 kişiyle yapılan görüşmelere ve uydudan alınan görüntülere dayanıyor.

Türkiye'nin suçları sıralandı

Raporda, Suriye’nin politik ve ekonomik durumu ile devam eden çatışmalardan kaynaklanan insan hakları ihlalleri ele alındı. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik hava saldırıları ve işgal altındaki bölgelerde işlenen savaş ve insanlık suçlarına da yer verildi.

Suriye’deki çatışmaların başlangıcından bu yana en büyük insani kriz yaşandığına dikkat çekilen raporda, birçok bölgede sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı kaydedildi. Hukukun üstünlüğü yerine keyfi tutuklamalar, işkence ve zorla kaybetmeler gibi hukuksuzlukların devam ettiği vurgulandı.

Raporda ayrıca, DAİŞ saldırılarında keskin bir artış olduğu belirtildi. Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından işlenen hak ihlalleri ayrıntılı bir şekilde ele alındı. İşkence, kötü muamele ve cinsel şiddet olayları belgelenirken, gözaltındaki ölümler ve zorla kaybetmeler de raporda yer aldı.

Uluslararası hukuku ihlal ediyor

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları, sivil yerleşim yerlerini hedef alarak büyük zararlara yol açtı. 25 Aralık 2023’teki saldırıda tıbbi tesisler hedef alındı ve bu saldırı sonucunda birçok sivil hayatını kaybetti. Raporda, Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair makul kanıtlar bulunduğu ifade edildi.

Sonuç olarak, rapor, Suriye’deki insan hakları ihlalleri ve Türk devletinin işgali altındaki bölgelerdeki durumun aciliyetini ortaya koyarak, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.