Pexşan ve Şerîfa için ‘İdama Hayır’

Kadın Haberleri —

"İdama Hayır" kampanyası

  • YRJ, İran rejimin Şerîfa Muhemedî ve Pexşan Ezîzî’ye verdiği idam cezasına karşı "İdama Hayır" kampanyasını başlattı. Kampanya 19 Ağustos’a kadar devam edecek.

Kadın Basın Birliği (YRJ), İran rejimin gazeteci ve aktivist Şerîfa Muhemedî ve Pexşan Ezîzî’ye verdiği idam cezasına karşı kampanya başlattı. Qamişlo’daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi önünde açıklama yapan YRJ, “Halk ne idama ne de zindanlara karşı geri adım attı, İran rejimi devrimci halkın gücünü ve iradesini kıramadı” dedi.

Demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitliğe dayanmayan hiçbir devletin 21. yüzyılda ayakta kalmasının mümkün olmadığının vurgulandığı açıklamanın devamında şunlar belirtildi: "Ortadoğu'da bunun birçok örneği var; komşu ülkelerin başına gelenler İran'dan çok da uzak değil. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ serhildanı bu gerçeğin göstergesidir. İran rejimi bugün 'ben bu serhildanı söndürebildim' diyebilir ama özgürlükçülerin yüreğinde yakılan ateşi söndüremez. Özgürlük uğruna örülü saçlarını kesen kadınları susturamaz. Elbette kadınlar, bir gün hayatlarının simgesi olan o örgülü saçların intikamını bu sistemden alacaklardır. İran rejimi değişime gitmek zorunda. Demokratik değişime, özgürlüğe ve eşitliğe kapısını açmazsa giderek çökecek ve dökülecektir.

Rejime diz çökmediler

Binlerce mücadeleci kadın şu anda rejimin zindanlarında ağır işkenceye maruz kalıyor. Tüm fiziki ve psikolojik işkenceye rağmen, taleplerinden en ufak bir taviz vermiyor, soykırımcı rejime diz çökmüyor. Werîşe Muradî, Şerîfe Muhemmedî ve Pexşan Ezîzî idam kararlarına karşı davalarından vazgeçmedi. Werîşe Muradî savunmasında ve Pexşan Ezîzî ise zindanda kaleme aldığı mektubunda, özgürlük amacı ve ısrarlarını geniş dile getirmişti.”

Ses verin, idamları durduralım

Açıklamada, İran rejimin uygulamalarına ve idam kararlarına karşı YRJ'nin "İdama Hayır" sloganıyla imza kampanyası başlattığı belirtilerek, kampanyaya ilişkin şunlar kaydedildi: “Werîşe, Pexşan ve Şerîfe gibi mücadeleci kadınlara desteğimizi imza toplayarak göstereceğiz. Bugün başlayacak olan kampanya 19 Ağustos’a kadar devam edecek. Tüm insan hakları örgütlerinden, kadın hareketlerinden ve gazeteci örgütlerinden kampanyamıza destek vermelerini istiyoruz. Bizimle birlikte İran’daki kadın ve özgürlükçü halkların sesi olun." QAMİŞLO

 

* * *

Nilüfer ve Elaha’ya 6 yıl ceza

İran'da yerel mahkemenin 25 yıl hapis cezası verilen kadın gazeteciler Nilüfer Hamedi ve Elaha Mohammadi'ye verilen 25 yıl hapis cezası bozuldu. Temyiz Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, kadın gazetecilere "yabancı hükümetlerle işbirliği" suçlamasından beraat kararı verdi. Temyiz Mahkemesi, bunun yerine her birine "rejim aleyhine propaganda" suçlamasıyla 1 yıl, diğer suçlamalarla birlikte toplamda 5 yıl olmak üzere ayrı ayır 6'şar yıl hapis cezası verdi.

Hamedi’nin avukatları Parto Burhanpour ve Hojjat Kermani ile Mohammadi’nin avukatı Şahabeddin Mirlohi, yaptıkları açıklamada, ilk aşamada 25 yıl hapis cezasına çarptırılan gazetecilere 6'şar yıl hapis cezası verildiği açıkladı. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.