Pezeşkiyan hükümeti güvenoyu aldı

Dünya Haberleri —

Mesud Pezeşkiyan

Mesud Pezeşkiyan

  • İran hükümeti, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın kabinesinin Rehber Ali Hamaney'in desteğine sahip olduğunu teyit etmesinden önce yapılan oylamada, parlamentodan güvenoyu aldı. Öte yandan helikopter kazasında ölen eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümüne ilişkin soruşturmada Reisi’nin kaza sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

İran’da geçtiğimiz ay göreve başlayan Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın yeni kabine için önerdiği 19 isim, Parlamento’da 5 gündür yapılan görüşmelerin ardından güvenoyu aldı.

Pezeşkiyan güven oylaması öncesi milletvekillerine hitap etti. Ülkesinin "Irak savaşından daha kötü bir savaşla mücadele ettiğini" söyleyen Pezeşkiyan, kabinesine eksiksiz şekilde güven oyu vermesini talep etti. "Tarihin bu döneminde bugün ihtiyacımız olan birlik ve iç uyumdur" dedi.

Kabinesinde farklı siyasi cenahlardan isimlere yer verdiğini ifade eden Pezeşkiyan, "Hedeflerimize ulaşmak için farklı bakış açılarının bir arada çalışmasına izin verin. Birbirimizle kavga etmemeliyiz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi oldu

Oylamada 290 milletvekilinden oluşan İran Parlamentosu’nun 288 milletvekili hazır bulundu ve Pezeşkiyan’ın önerdiği yeni kabineye eksiksiz güvenoyu verdi. Buna göre eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer müzakerelerde Başmüzakereci olarak görev yapan Abbas Erakçi, İran’ın yeni Dışişleri bakanı oldu. Güvenoyu alan kabineye giren bazı isimler şöyle:

* İçişleri Bakanı Tuğgeneral İskender Mumini

* Savunma Bakanı Tuğgeneral Aziz Nasırzade

* İstihbarat Bakanı İsmail Hatib

* Petrol Bakan Muhsin Paknejad

* Ekonomi Bakanı Abdunnasır Himmeti,

* Sağlık Bakanı Muhammed Rıza Zafarkandi

* Yol ve Şehircilik Bakanı Ferzane Sadık

Soruşturma bitti: Reisi kaza sonucu öldü

Helikopter kazasında yaşamını yitiren eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümüne ilişkin soruşturma sonuçlandı.  İran hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Reisi’nin kaza sonucu yaşamını yitirdiğine yer verildi. Açıklamada, “Reisi’nin de içinde olduğu helikopterin yolcu sayısı normalden fazlaydı. Bu nedenle helikopter gerekli yüksekliğe çıkamadı ve sis nedeniyle bir dağa çarptı” denildi.

Kazada insani faktörlerden kaynaklı herhangi bir delilin bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Yapılan soruşturmada kimyasal veya zararlı maddelere dair herhangi bir iz bulunmadı” ifadelerine yer veridi. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.