Rengarenk fistanlı kadınları hayal ettim

Kadın Haberleri —

Emine Yılmaz Aktaş

Emine Yılmaz Aktaş

  • Emine Yılmaz Aktaş, kadınların Kürt ulusal kıyafetlerini giymesini hayal etti ve 13 yaşından bu yana bu kıyafetlerin dikimini yapıyor. İstanbul, Cizîr ve Êlih’te birçok kadına işi öğreterek istihdam sağladı.

Emine Yılmaz Aktaş, Kürt ulusal kıyafetlerinin dikimini ve tasarımını yapmak için küçüklüğünden bu yana çalışıyor. Kadınların düğünlerde, kutlamalarda veya günlük hayatta bu kıyafetleri giymeye teşvik ediyor. Bunu yaparken de birçok kadına dikim işini öğretiyor.

Aslen Êlihli (Batman) olan Aktaş, henüz 13 yaşındayken İstanbul’a göç eder ve bir tekstil atölyesinde çırak olarak çalışmaya başlar. Kısa sürede makine kullanımını öğrenir ve yaklaşık 18 sene bu işi yapar.

Bir süre sonra Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesine gider. Burada ulusal kıyafet dikimine başlar ve belediye ortaklığıyla bir kadın atölyesi açarak kadınlara istihdam sağlar. Kadınlar, ilk zamanlar hem özel hem de ulusal kıyafet dikimlerin olduğu atölyede bir süre sonra seri dikime başlar.

Jinnews’e seri dikimin Cizîr’de ilk olduğunu belirten Aktaş, kadınların hem sosyal hem de ruhsal açıdan rahatladığını söyledi.

 

 

Rengarenk tasarımlar

Aktaş, 3 yılın ardından Cizîr’deki atölyeden ayrılmak zorunda kalır ve doğduğu topraklara döner. Êlih’te de çalışma hayatından uzak durmaz. Önce küçük bir atölye açar adından ise tasarımlar yapmaya başlar.

“Aslında benim için burada yöresel kıyafetlerin giyilmesi önemliydi, hayalimdi” diyen Aktaş, küçükken herkesin kendi ulusal kıyafetiyle gezmesini hayal ettiğini ifade etti.

Dikişi ve üretmeyi seven Aktaş, önümüzdeki dönemde Kürt ulusal kıyafetlerini tanıtma etkinliği düzenleyeceklerini ekliyor. Ayrıca kadınların çalıştıklarında kendilerini iyi hissettiğini belirtiyor. ÊLIH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.