Roma konferansı: Nobel Öcalan’a verilsin
Dünya Haberleri —

“Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” Uluslararası Konferans
- Hazırlığı 4 ay süren ve Roma’da düzenlenen “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” Uluslararası Konferansı’nda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi öne çıkan karar oldu.
- Öcalan’a dünya çapında onursal vatandaşlık verilmesi ve 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde "Öcalan'a Özgürlük-Kürt Sorununa Siyasi Çözüm" kampanyasının Küresel Eylem Günü olması için çalışılması, çözüm için Avrupa hükümetlerine siyasi baskı yapılması da kararlaştırıldı.
ERDOĞAN ZAMUR/EREM KANSOY
İtalya’nın başkenti Roma’da “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” Uluslararası Konferansı düzenlendi. İtalya İşçi Konfederasyonu'nun (CGIL) ev sahipliği yaptığı ve 11-12 Nisan’da düzenlenen konferans, Frentani Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Avrupa, Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkelerinin yanı sıra Mısır, Türkiye ve Kürdistan'dan siyasi partiler, sendikalar, kadın ve ekoloji örgütleri, avukatlar, hukuk örgütleri, barış aktivistleri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeleri, akademisyenler, gazeteciler, dini liderler, doktorlar ve sosyal merkezlerden 360 temsilci, konferansa katıldı.
Kürdistan Enformasyon Bürosu'ndan Yılmaz Orkam ve CGIL Uluslararası İlişkiler Başkanı Salvatore Marra, açılış konuşmasını yaptı. Marra, “Savaş çanları dünya çapında çalıyor. Ayrıca Öcalan'ın inanılmaz çağrısını sahipleniyor ve desteğimizi sunuyoruz. Dünya liderleri bizi şiddete davet ederken, Öcalan bizi barışa davet etti" dedi.
‘Öcalan, Nobel Barış Ödülü almalıdır’
Ardından Roma Belediyesi adına konuşan Roma Meclis Üyesi Massimiliano Smerigilio, "Öcalan ırkçılığa ve tekçiliğe karşı önemli bir paradigma geliştirdi. Demokratik Konfederalizm paradigması tüm halkları, kadınları, ezilenleri koruyor. Amerika dahi özgürlükten bahsediyor ancak demokrasiden eser yok. Fakat Öcalan hem demokrasi hem özgürlük diyor ve bu çok önemli. Bu çağrı çok önemli ve ben umuyorum bu çağrı cevap bulur. Bence Öcalan Nobel Barış Ödülü almalıdır" ifadelerini kullandı.
Nobel Barış Ödüllü isimler adına Prof. Kariane Westerheim ise, “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm kampanyası çok büyük bir yankı uyandırdı. Yapılan eylem-etkinlikler ve oluşan toplumsal baskı ile İmralı'daki tecrit kısmi de olsa kırıldı ve Abdullah Öcalan 27 Şubat'ta tarihi bir çağrı yaptı. Umuyoruz bu barış süreci devam eder ve Kürt sorununa çözüm bulunur” dedi ve Nobel Barış Ödüllü isimler olarak çağrıya destek verdiklerini söyledi.
Kürtlerin mücadelesi bizimki gibi
Rêber Apo fotoğrafıyla sahneye çıkan Britanya UNİTE sendikasından Simon Dubbins, “Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü sağlayıncaya kadar bu mücadele devam etmeli. Türkiye'de demokrasiye dönük saldırılar da devam ediyor. Henüz Öcalan serbest bırakılmadı ve rolünü oynayamıyor. Yine Ortadoğu'da kazan kaynıyor her yerde savaş var. Kürtlerin özgürlük mücadelesi bizim sendikamızın mücadelesi gibidir” şeklinde konuştu.
4 ay hazırlığı yapıldı
İlk gün, “Önder Apo'nun çağrısı ve barış” başlıklı panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü IPPNW-Almanya'dan Dr. Gisela Penteker ve Filipinler MIGRANTE'dan Father Aris üstlendi. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Üyesi Zîlan Diyar, konferans için dört aydır hazırlık yaptıklarını belirterek, 2023 yılında başlayan hamle kapsamında yapılan eylem ve etkinlikleri anlattı.
Rojava’yı korumalıyız
Ardından söz alan İtalya Sinistra Partisi Genel Sekreteri ve Milletvekili Nicola Fratoianni, Rojava'daki Özerk Yönetim'in önemli bir değer olduğunu ve kendi politik çizgileriyle örtüştüğünü söyledi: "Rojava'yı korumamız gerekiyor. Rojava'da ortaya çıkan değer, Öcalan'dan ilham alıyor. Bu yüzden Öcalan'ın yaptığı çağrı ve onun özgürlüğü çok önemli. Yeni bir süreç başlıyor ve uluslararası güçlere burada önemli görevler düşüyor.”
15 yıldır Strasburg'da ilham veriyorlar
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Emmanuel Fernandes, “Ben Avrupa Konseyi üyesiyim ve Kürtler, 15 yıldan fazladır Strasburg'da Öcalan'ın özgürlüğü için ısrarlı bir şekilde eylem yapıyorlar. Bu eylem bana ilham veriyor. Israrcı ve cesur bir şekilde bu eylemi devam ettirmek beni motive ediyor" dedi.
Bask ülkesinden EHBildu Milletvekili Diana Urrea Herrera, Komünist Yeniden Kuruluş Partisi Genel Sekreteri Maurizio Acerbo, Dundee Sendikalar Konseyi Sekreteri, İskoçya Sendikalar Kongresi Eski Başkanı Mike Arnott, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Milletvekili Keskin Bayındır, Bologna Belediye Başkan Yardımcısı Emily Clancy, Taban Sendikası (COBAS) Sözcüsü Piero Bernocchi, CTA-Autónoma İnsan Hakları Komitesi Direktörü María José Cano kendi bulundukları ülkelerde 10 Ekim 2023’te startı verilen “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyası çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
26 yıllık İmralı tecridi
İkinci gün ise "26 yıllık İmralı tecridi" başlıklı panel düzenlendi. İzlanda Eski Adalet Bakanı ve İmralı Heyeti Üyesi Ögmunder Jonasson ile ELDH Genel Sekreter Yardımcısı Av. Ceren Uysal'ın moderatörlüğü yaptığı, panelde sözü daha çok Kürdistanlı siyasetçi ve hukukçular aldı.
MAF-DAD Üyesi Av. Rengin Ergül, “Umut Hakkı ve İmralı Tecrit Sistemi Altında Uluslararası Hukuk” ve Asrın Hukuk Bürosu’ndan Av. Faik Özgür Erol, “Olağanüstü Halin Kurumsallaşması ve İmralı Tecrit Rejimi” sunumlarını yaptı.
Ardından Roma 8. Belediye Başkanı Amadeo Ciaccheri ve İspanya hamle komitesinden Consuelo Nunez’ın moderatörlüğünde “Abdullah Öcalan’ın Barış ve Demokratik Toplum Perspektifinin Yerel, Bölgesel ve Küresel Etkileri” başlığı tartışıldı. DEM Parti Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Pervin Buldan, HDP eski milletvekili İdris Baluken ve DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan kısaca konuştu.
Hızlıca yasalar çıkarılmalı
Pervin Buldan, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları görüşmenin ardından merak edilen çoğu noktayı şu sözlerle özetledi: "Barış sürecinin gerçekleşmesi, 50 yıldır savaşan bir örgütün silahları bırakabileceği bir dönem, bu tür tıkanıklarla heba edilemez. Hızlıca yasaların çıkarılması ve Sayın Öcalan'ın koşullarının düzeltilmesinde fayda var. Buradan döndükten sonra Adalet Bakanı ile bir görüşme olacak ve daha sonra İmralı'da bir görüşme daha gerçekleştireceğiz. Haziran ayı sonuna kadar sürecin tamamen başarıya ulaşması bekleniyor. Bu durum Sayın Öcalan açısından da devlet yetkilileri açısından da böyle. Dolayısıyla yapılacak çalışmalar ve Avrupa'dan verilecek desteğin buna büyük bir katkısı olacaktır. Her ülkenin kendi cephesinden yapacağı pek çok iş var. Yapılacak her çalışma Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne gidecek süreci berberinde getirecektir.”
Değişime kendimizden başladık
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Temsilcisi Foza Yusif da Roma’ya gelen isimlerdendi. Foza Yusif, "Suriye krizi ortaya çıktığında pek çok eksiklik yaşandı. Biz neresinden başlayacağımızı ve nasıl devam edeceğimizi bilmiyorduk. İşgalci güçlerin sistemi ile şekillenmiştik. Önder Apo'nun da söylediği gibi önce kendimizde değişimi yaratmak istedik" diye konuştu.
Öcalan’ın mesajı hepimize
İtalyan avukat Ezio Menzione, konferansa dair gazetemize şunları söyledi: “Çok önemli bir etkinlikti. Sadece Öcalan’ın fikirleri ve özgürlüğünü desteklemek adına değil aynı zamanda bizlere özellikle Öcalan’ın özgürlüğünü nasıl sağlayabileceğimiz konusunda da fikir verdi. Bazı şeylerin artık olumlu anlamda değişiyor olduğuna dair duygular yaşıyoruz. Daha fazla mücadele etmeliyiz.”
“Buradaki net mesaj ‘Öcalan’a Özgürlük oldu’” diyen organize komitesinden Karane Westrehiem, şöyle devam etti: “Konferansın sonucu aslında ‘Öcalan’ın mesajı sadece Kürtlere değil, hepimizedir!’ oldu. Dolayısıyla her birimiz daha fazla çalışmalı kendi ülkelerimizde de mücadeleyi büyütmeliyiz. Öcalan’ın özgürlüğü, barış sürecinin tek yoludur.”
Demokrasi adına umuttur
Dünyada devam eden savaşların anlaşılması bağlamında konferansın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Roma 8. Bölge Belediye Başkanı Amadeo Ciaccheri ise, “Özellikle Sayın Abdullah Öcalan özgürlüğü talebinde buluştuk. Bu konuda çalışıyoruz ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için çalışmalarımızı güçlendiriyoruz. Sayın Öcalan dünyanın her yerindeki halklar için umut ve demokrasi adına umudumuzdur” dedi.
Avrupa’da daha güçlü örgütlenme
İki gün süren konferansın ardından Kürt sorununun Önderliğin fiziki özgürlüğü yoluyla çözülebilmesi için alınan kararlar şu şekilde: 1. Türk hükümetinin Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünden başlayarak ciddi ve anlamlı bir barış sürecine girmesini sağlamak için Avrupa hükümetleri üzerindeki siyasi baskının en üst düzeye çıkarılması ve güçlendirilmesi.
- Öcalan'a İtalya'da olduğu gibi dünya çapında onursal vatandaşlık verilmesine yönelik girişimlerin genişletilmesi.
- Başkentlerde sendikalar ve daha geniş toplumsal hareketlerin öncülüğünde 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde "Öcalan'a Özgürlük - Kürt Sorununa Siyasi Çözüm" kampanyası için Küresel Eylem Günü olması.
- Öcalan'a Özgürlük için konserler ve seminerler düzenlenmesi.
- Öcalan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi.