Roman yazarı, sanık kürsüsünde

Yavuz Ekinci'nin mahkemesi

Yavuz Ekinci'nin mahkemesi

  • Yazar Yavuz Ekinci, 2014'te yazdığı 'Rüyası Bölünenler' romanı nedeniyle hakim karşısına çıktı. Ekinci, "Rüyası Bölünenler, Türkiye’nin gerçeğidir" dedi.

Yazar Yavuz Ekinci, 10 yıl önce basılıp 7 Şubat 2023’te CİMER’e yapılan şikayetin ardından toplatılan ‘Rüyası Bölünenler’ romanında "Terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla dün Çağlayan Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Yazar Yavuz Ekinci’nin davasını, Ayşen Şahin, Irmak Zileli, Yiğit Bener, Aslı Tohumcu, Deniz Yüce Başarır, Başar Başarır, Mine Söğüt, Haydar Ergülen, Murat Gülsoy, Ayşegül Tözeren, Sibel Oral, İsmail Güzelsoy başta olmak üzere çok sayıda yazar takip etti. Mahkeme kimlik tespitinin ardından başladı. Sanık kürsüsüne çağrılan Yavuz Ekinci, savunmasını yaptı. 6 roman, üç hikâye kitabı, bir çocuk kitabı yazdığını, bunların onlarca dile çevrildiğini hatırlatan Ekinci, şimdi 10 yıl önce yayınlan Rüyası Bölünenler romanından dolayı suçlanıp yargılandığına dikkat çekti. 'Ben bu romanı neden yazdım?' diye soran Ekinci, şöyle devam etti: "(...) Rüyası Bölünenler, benim evimin ve evimdeki insanların, geniş anlamıyla köyümün, memleketimin, ülkemin hikâyesidir. Rüyası Bölünenler, pencerenin önünde gözü yolda, televizyonun karşısında giden oğullarından, kızlarından veya babalarından haber bekleyenlerin hikâyesidir. Bitmeyen bir bekleyişin hikâyesidir. (...) Bu davada beni en çok üzen ve ilk duyduğumdan beri anlamaya çalıştığım, büyük şubat depreminin ikinci gününün gecesinde ‘Rüyası Bölünenler’ romanımı CİMER’e şikâyet eden insanın ruh dünyasıdır. (...) Ben ogünlerde evde oturmaktan, yemek yemekten, konuşmaktan bile utanırken, vatansever olduğunu düşünen biri romanımı ve beni CİMER'e şikâyetedebiliyordu. Bu ihbar  üzerine 7. Sulh Ceza Hakimliği, ne benim ne de yayınevimin savunmasını almadan 2014'te yayınlanan kitabıma toplatma ve yasaklama kararı verdi.

Roman kahramanlarını mı hapsedecek?

Mahkeme, Rüyası Bölünenler’e toplatma kararı çıkararak roman kahramanlarını tutuklayıp onları hapse mi atacak? (...) Şimdi geldiğimiz nokta daha da dramatik. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, bu ihbardan yola çıkarak ilk baskısı 10 yıl önce çıkmış kitabımla ilgili ikinci bir soruşturma başlattı. Mahkemeye göre kitabın toplatılması, yasaklanması yeterli bir ceza değildi, yazarın da cezalandırılması gerekiyordu. Şu an bu mahkeme salonunda bulunmamızın nedeni bu vatansever vatandaşın o geceki ihbarıdır.

Kurguya açılan dava soyuttur

Roman bir kurgudur. Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir. Karakterler ve onların sözleri üzerinden sanatçıyı yargılamak ise sanata hakarettir. Bir roman kahramanının söylediklerinden, yaptıklarından dolayı yazarını yargılarsak Raskolnikov’dan dolayı Dostoyevski'yi katil olarak yargılamamız lazım.

Yargılandığım romanım modern bir 'Yusuf ve Kardeşleri'nin hikayesidir. Babasının sevgisine aç olan bir çocuğun hikayesidir. Hayali bir karakterin kardeşini arama hikayesidir. İddianamede geçen bölümler bu hayali kahramanın gözünden anlatımdır. Kitap içerisindeki tüm olay ve şahıslar, benim hayal ürünümdür. Bu olayları yazılı ve görsel basından edindiğim bilgilerle kurguladım. Kurgulanmış karakterlerin gözünden yapılan anlatımların suç teşkil etmeyeceğini düşünüyorum. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Sayın mahkemenin 2014'te, yani 10 yıl önce yayınlanan Rüyası Bölünenler romanımı Anayasa ve AİHM de düzenlediği üzere düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesini ve beraatime karar verilmesini talep ediyorum."

Ne olmuştu?

Yavuz Ekinci’nin 2014’te yazdığı ve Doğan Kitap’tan basılan ‘Rüyası Bölünenler’ kitabıyla ilgili 6 Şubat 2023 depremlerinden bir gün sonra, 7 Şubat’ta CİMER’e yapılan şikayetin ardından soruşturma başlatıldı. İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi, 14 Mart 2023'te kitapla ilgili toplatma kararı verdi. Kitapların toplatılması kararından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı. Savcılığın 5 Mayıs 2024'te tamamladığı iddianame, Çağlayan 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.