Ruanda tehdidi işe yaramadı

Dünya Haberleri —

İngiltere göç/ Foto:AFP

İngiltere göç/ Foto:AFP

  • İngiliz hükümetinin güncellenen verilerine göre bu yıl teknelerle adaya ulaşan göçmen sayısı 10 bini geçti. İşçi Partisi muhafazakarların göç planını çöpe atmayı vadetti.

Ruanda planı ile göçmenleri ve mültecileri Afrika’ya sürmeyi planlayan İngiltere’ye göçmen akını sürüyor. Manş Denizi üzerinden yapılan tehlikeli yolculuğun ardından İngiltere'nin güney sahillerine ulaşanların sayısı 2023'te, üçte bir oranında azalmıştı. Ancak hükümetin güncellediği son rakamlar, 1 Ocak ile 25 Mayıs arasında 10 bin 170 kişinin Birleşik Krallık'a geldiğini ortaya koydu.  Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 7 bin 395 olmuştu.

Erken seçimin 4 Temmuz’da yapılacağını duyuran İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, muhafazakarların seçim kazanma stratejisi gereği yasa dışı yollardan ülkeye giren sığınmacıların bir süre daha Ruanda'ya sınır dışı edilmeyeceğini söylemişti. Muhafazakar Parti, "göçmen sorununa kökten çözüm bulmak" istediğini iddia etmesine rağmen halen ne yapacakları bilinmiyor. İngiltere, Ruanda ile bir sığınmacı barınma anlaşması da imzalamıştı. Ancak muhafazakar plan, iki yılı aşkın süredir yasal engellere takılmış durumda.

İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, artışa yönelik "Geçişleri önlemek ve hayat kurtarmak için Fransız ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

İşçi Partisinin, Manş planı

Kamuoyu yoklamalarında yaklaşık 20 puan önde olan muhalefetteki İşçi Partisi, seçimleri kazanması halinde Muhafazakar Parti iktidarının mevcut göçmen politikasını 'çöpe atacağı' vadinde bulundu. Siyaset analistlerine göre İşçi Partisi, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarını sona erdirmeye çok yakın.

İşçi Partisi Milletvekili ve Gölge Göç Bakanı Stephen Kinnock, Sunak hükümetini konuyla mücadele etmek için yeterince çaba göstermemekle suçladı.

Kinnock, "Hükümetin tüm çabası birkaç yüz kişiyi Ruanda'ya uçurmaya odaklandığı için, her ay Manş Denizi'ni geçen binlerce kişiyi gözden kaçırdığı." eleştirisinde bulundu. İşçi Partisi ise iktidara gelmesi halinde polis, iç istihbarat ve savcılardan oluşan kurumları bir araya getirecek ve insan kaçakçılığını durdurmak için uluslararası kurumlarla birlikte çalışacak bir Sınır Güvenliği Komutanlığı kuracağını belirtiyor. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.