Rusya barış zirvesine katılmalı

Dünya Haberleri —

Ukrayna

Ukrayna

  • Barış adına hiçbir ikili görüşmenin yapılmadığı Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, ikinci turu Kasım ayında yapılacak Barış konferansına, Rus heyetinin katılması gerektiğini söyledi.   

Volodymyr Zelenskiy Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından geçen ay İsviçre'de düzenlenen ve Moskova'nın davet edilmediği ilk zirvenin ardından, Rusya'nın Kasım ayında düzenlenecek ikinci bir barış zirvesinde temsil edilmesi gerektiğini söyledi. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022'de yapılan ve sonuçsuz kalan doğrudan görüşmelerden sonra herhangi bir müzakere yürütülmemişti. Rus ve Ukrayna iki taraf da doğrudan barış görüşmelerinden kaçınıyordu.

Ancak Zelenskiy, NATO savunma ittifakı zirvesi için ABD'ye yaptığı ziyaretin ardından Kiev'de düzenlediği basın toplantısında Moskova'dan yetkililerle doğrudan görüşmelere kapı araladı. Ukrayna'nın müttefiklerini bir araya getirecek bir sonraki zirve için yapılan hazırlıkları anlatan Zelenskiy, "Rus temsilcilerin ikinci zirvede yer alması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Enerji güvenliği, ticaret ve esir değişimi

Ukrayna barış planını sunmak üzere geçtiğimiz ay İsviçre'de düzenlenen ilk zirvede, 92 ülkeden delegeleri ağırladı. Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmeye başlayan Rusya bu zirveye davet edilmedi. Zelenskiy çatışmaların durdurulmasından değil ama üç konuda bir "plandan" söz etti: Rus bombardımanı nedeniyle tesisleri zarar gören Ukrayna'nın enerji güvenliği, Karadeniz'de seyrüsefer serbestisi ve esir değişimi.

Aynı basın toplantısında Zelenskiy, Ukrayna'nın hava sahasını tam olarak savunabilmesi için 25 Patriot hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi ve Batılı ortaklarından halihazırda taahhüt edilenlerden daha fazla F-16 savaş uçağı göndermelerini istediğini de sözlerine ekledi. Zelenskiy, Ukrayna'ya en büyük katkıyı sağlayan ABD'nin askeri yardımının altı ay gecikmesinin Kiev güçlerinin cephe hattında "inisiyatifi kaybetmesi" anlamına geldiğini söyledi. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.