Şarbajêr şehitleri uğurlandı

Şarbajêr şehitleri cenaze töreni

Şarbajêr şehitleri cenaze töreni

  • İşgalci Türk devleti tarafından Şarbajêr’e bağlı Çiwarta nahiyesinde önceki gün SİHA saldırısıyla katledilenler toprağa verildi. Saldırılara, tepkiler de sürüyor.

İşgalci Türk devleti, önceki gün Çiwarta ilçesine bağlı Hermelê köyünde SİHA ile bir aracı hedef aldı; araçtaki üç yurttaşı katletti. Katledilen araç sürücüsü 38 yaşında ve 7 çocuk babası Burhan Said, Çemeke köyündendi. Katledilen diğer iki yurttaşın ise bir baba ve oğlu olduğu, Burhan Said ile birlikte seyahat ettikleri belirtildi.

Cenazeler olay yerinden alınarak Süleymaniye Adli Tıp Kurumu’na götürüldü ve gerekli işlemler yapıldıktan sonra memleketlerine gönderildi. Burhan Said’in cenazesi, Silêmanî'deki Seywani İki Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa verildi.

Baba ve oğulun cenazeleri ise Çiwarta bölgesine defnedildi.

 

* * *

Irak hükümeti de sorumludur

Türk devletinin Başûrê Kurdistan'a yönelik artan saldırılarını şiddetle kınayan KCK, “Başûrê Kurdistan'a yönelik işgal ve katliamların asıl sorumlusu KDP ve Barzanilerdir” dedi.

 KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Türk saldırılarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, katliamlara zemin yaratan Irak hükümetini de kınadı. Bundan sonra Başûrê Kurdistan ve Irak'taki bütün saldırı, işgal ve katliamlardan Türk devleti kadar Irak hükümetinin de sorumlu görüleceğini kaydeden Eşbaşkanlık, "Irak hükümetinin arkasında duran, bu tarihi yanlışlığa ortak olan veya açıktan tutum koymayan güçler de bu vebalin altındadır. Biz bir kez daha başta Irak hükümeti olmak üzere ilgili güçleri uyarıyor; Türk devletiyle girilen yanlış ve tehlikeli ilişkilerden dönülmesi çağrısını yineliyoruz" dedi.

Başûrê Kurdistan'a yönelik işgal ve katliamların asıl sorumlusunun KDP ve Barzaniler olduğunu belirten Eşbaşkanlık, şunları vurguladı: "KDP ve Barzaniler rant ve çıkar uğruna bütünüyle Kürt soykırımına ortak olmuş ve Kürdistan için en büyük tehdit konumuna gelmiştir. Barzaniler iş birlikçi ve ihanetçi tutumlarını örtmek ve buna meşruiyet kazandırmak için Irak devletini de bu türden ilişkilere zorlamış ve koymuştur. Kürt siyasetinin, yurtsever güçlerin ve Kürt aydınlarının buna tavır alması gerekir. Halkımız da tepkisini güçlü bir şekilde ortaya koymalıdır.”

YNK sessizliğe tepki gösterdi

YNK Irak Parlamentosu Grubu da yaptığı açıklamada, işgalci Türk devletinin sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınadı. Açıklamada, “Saldırılar devam etmesine rağmen Irak ve Federe Kürdistan hükümetlerinin sessizliği, bu saldırılara karşı tavır almamaları, Irak’ın egemenliğinin ihlalini kabul etmekle eşdeğer olup saldırılara meşruiyet tanımak anlamına gelmektedir. Sessizliklerini bozarak ciddi bir tutum sergilemelerini talep ediyoruz" denildi.

Türk saldırılarını kınayan Kürdistan Adalet Topluluğu Sözcüsü Muhammed Hekim ise yaptığı açıklamada, sivil Kürtlerin katledilmesinin, Federe Kürdistan hükümetinin etkisiz kalması ve Irak’ın sessizliğiyle bağlantılı olduğuna dikkat çekti.

İhanetçilerin iş birliğiyle katlediyor

Eski Parlamenter Ebubekir Heledni de yaptığı açıklamada, ulusal kıyafetlerini giyen ve kendi ana dillerini konuşan Kürt yurttaşlardan yalnızca faşist ve ırkçı Türklerin nefret ettiğini belirterek, “Türk mallarını ve Türkiye’ye yapılan seyahatleri boykot edin. Havayollarını kullanmayın ve onlara karşı nefretinizi büyütün. Türk uçakları, Kürt halkına ihanet edenlerin iş birliğiyle çocuklarımızı katlediyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.