Savaş tırmanıyor, Öcalan’a ihtiyaç var

Kadın Haberleri —

Margaret Owen

Margaret Owen

  • İngiliz kadın hakları avtivisti Margaret Owen, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği olmadıkça özgür bir toplum olamayacağını anlayan tek erkek lider olduğunu söyledi ve ekledi: “Jineoloji’yi başlatan O'dur. ‘Jin, Jinyan, Azadi’ sloganını bulan da.”
  • Konuşmacı olarak katıldığı toplantılarda insanlara öncelikle Öcalan’ın tanıyıp tanımadıklarını soran 92 yaşındaki Owen, “Dünyanın Öcalan'ın sesine kulak vermeye daha önce hiç bu kadar ihtiyacı olmamıştı. Her yerdeki insanların onun varlığını ve neyi savunduğunu bilmesini sağlayabiliriz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 25 yıldır İmralı’da ağır tecrit koşulları altında rehin alınıyor ancak düşünceleri ve felsefesi dünyaya yayılmaya devam ediyor. Demokratik Ulus paradigması bugün Rojava’da hayat bulurken, demokrasi ve insan hakları savunucuları kapitalist sistemin ağ gibi sardığı ve nefes aldırmadığı ülkelerinde okumak için kitapçılarda onu arıyor; ne Platon ne de Aristo…

Jinnews muhabiri Melek Avcı, tek bir soru yöneltti ve tüm paradigmasını harmanlayıp akıllarında olan “Onu” 21.yüzyılın ve gelecek diğer yüzyılların deneyimiyle anlattılar: Öcalan zamanında ne demişti, neyi anlatmıştı ve şimdi ne oldu, gerçekleşen ne?

Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi ve kadın hakları aktivisti avukat Margaret Owen, “Ne Platon, ne Aristo, ne Konfüçyüs, ne Musa, ne İsa, ne Muhammed, ne Gandi, ne de Mandela adil ve demokratik bir toplumun temel yapı taşlarından birini Öcalan gibi anlamış ve konuşmuştur” diyor.

 

 

Yazıları ders olmalı

92 yaşındaki deneyimli İngiliz feminist Margaret Owen, Öcalan’ın yazıları ve felsefesinin dünyadaki her siyasi lider için zorunlu ders olması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Onun parlak ‘hapishane yazıları’ her okul ve üniversitenin müfredatında yer almalı; her bir yazı tarih, ekonomi, hukuk, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve siyaset bilimi derslerinde referans gösterilmelidir.”

Öcalan’ı tanıyor musunuz?

“Ne zaman ve nerede konuşmam istense -çoğunlukla toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları bağlamında olur bu- çatışmaların çözümü, barışın inşası ve yeniden inşası konularında dinleyicilere Sayın Abdullah Öcalan'ın kim olduğunu bilip bilmediklerini sormakla başlıyorum. Bazen bu kadar az elin kalkması beni hayrete düşürüyor” diyen Owen, Öcalan’ın kendisi için dünyanın gelmiş geçmiş en seçkin düşünürlerinden biri olduğunu vurguladı.

 

 

‘Jin, Jiyan, Azadi’ fikrinin sahibi

Öcalan’ın kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği olmadıkça özgür bir toplum olamayacağını anlayan ilk ve tek erkek lider olduğunu ifade eden Owen, şöyle devam etti: “Jineoloji'yi başlatan ve Avrupa merkezli, Avrupa ve Batı feminist geleneklerinden çok farklı olan Kürt Kadın Devrimci hareketinin arkasındaki ilham kaynağı odur.”

Kadınların Ortadoğu’daki savaşların yükünü taşıdığını, çatışma veya barış süreçlerinde dahil edilmediğine vurgu yapan Owen, Öcalan’ın aksine demokratik toplum için kadının rolü üzerinde durduğunu hatırlattı: “Kadınların ‘birinci sınıf, ulus ve koloni’ olduğunu yazar. Sömürgecilik karşıtı mücadele kadınların özgürlüğü ve kurtuluşu ile başlamalıdır. ‘Jin, Jinyan, Azadi’ sloganını bulan Öcalan'dı! Kadın, yaşam, özgürlük sloganını ortaya atan Öcalan'dı ve bu slogan daha sonra Eylül 2022'de Tahran'da Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesine karşı yapılan protestolarda tüm dünyada yüksek sesle ve net bir şekilde çınladı.”

Erdoğan’ın işbirlikçilerinden tiksiniyorum

Değerlendirmesinin devamında İmralı’daki ağır işkence tecridine dikkat çeken Owen, “Uluslararası toplum, BM ve özellikle Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin onun serbest bırakılmasını sağlamadaki başarısızlığından dolayı derin bir utanç duyuyorum. Dahası, kendi Birleşik Krallık hükümetimin ve hatta İşçi Partisi'nin sessiz kalmakla kalmayıp, Erdoğan'ın Kürtlere yönelik soykırımını, ona silah satarak, bu caniyle ticari anlaşmalar yaparak ve onu açıkça bir ‘dost ve müttefik’ olarak görerek aktif bir şekilde desteklemesinden tiksiniyorum” dedi.

 

 

Dünyanın ona ihtiyacı var

Owen, soykırımların daha da şiddetlenerek devam ettiği bu süreçte dünyanın Öcalan’ın sesine kulak vermeye ihtiyacı olduğunu söyledi: “Suriye'nin kuzey doğusundaki Rojava, Irak'ın kuzeyindeki Yezidilerin ata toprakları olan Sincar korkunç saldırılar altında. Erdoğan'ın güçleri, Kürtlerin ve Yezidilerin zalimlerinden kaçarak sığındıkları mülteci kamplarını hedef alarak kimyasal silah kullanıyor. Türkiye'de Kürt siyasetçiler, kadın aktivistler, gazeteciler, hatta öğrenciler aşırı kalabalık hapishaneleri dolduruyor, bağımsız yargı olmadığı için adalet umudu yok ve Öcalan'ın avukatları bile tutuklandı, terörizmi desteklemekten yargılandı ve yıllarca hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı.”

Fikirlerini yayabilir, onu tanıtabiliriz

“Uluslararası toplum neden bu kadar sessiz? Ve hepimiz onun serbest bırakılmasını sağlamak için ne yapabiliriz?” diye soran Owen, şunları belirtti: “Kendisi gerçekten de zamanımızın en önde gelen seçkin siyaset teorisyenlerinden biridir. Hapishanede 13'ten fazla kitap yazdı, kapitalizme, devlete yönelik eleştirileri çok parlak. Ki bu olmadan barış olamaz ve dünya liderlerinin onun fikirlerinden ders almasını ve her yerdeki insanların onun varlığını ve neyi savunduğunu bilmesini sağlayabiliriz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.