Savaşa destek vermeyin Kürtleri iade etmeyin!
Dünya Haberleri —
- İsveçli aydınlar, NATO’ya giriş onayı için Erdoğan rejimiyle pazarlıklarına devam eden Andersson hükümetinden Kürtlere karşı savaşa destek vermemesini, Rojava’ya yeni bir işgal saldırısı planlayan Türk devletine silah satmamasını ve muhalif Kürtleri de Türkiye’ye iade etmemesini istedi.
Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki üçlü mutabakat doğrultusunda kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı dün Helsinki’de yapıldı. Toplantıda Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık etti. Heyette adalet, dışişleri, içişleri, savunma bakanlıkları ile MİT’ten temsilciler de yer aldı.
Kürtler üzerinden pazarlık sürüyor
28 Haziran’da Madrid’deki NATO zirvesinde imzalanan üçlü mutabakat, İsveç ve Finlandiya’nın başta PKK ve YPG’ye verilen desteğin kesmesi ve Ankara’ya yönelik silah ambargolarını kaldırması karşılığında” Türkiye’nin de bu iki ülkenin NATO üyeliklerini veto etmemesini öngörüyor. Erdoğan rejiminin İsveç ve Finlandiya’dan talep ettiği adımların başında, birçok muhalif ismin Türkiye’ye iadesi de geliyor. Ankara bunun için İsveç’e 73 kişilik bir iade listesi sunmuş durumda.
Erdoğan şantaj yapıyor
Tüm bu hukuksuz taleplerle Türk devleti, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini bir şantaj aracına dönüştürmüş durumda. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mutabakat zaptındaki taahhütler İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilmezse, bu iki ülkenin NATO’ya katılım protokolünün Meclis’te onaylanmayacağını söylüyor. Şu an tatilde olan Türkiye Meclisi’nin Ekim ayından önce bu protokolü onaylama ihtimali bulunmuyor. İki İskandinav ülkesinin üyelik süreci, 30 NATO müttefikinin tümünün parlamentolarının ittifaka kabullerini onaylamasıyla tamamlanacak. Şu ana kadar 23 ülke, iki ülkenin üyeliğini parlamentolarında onayladı. Sürecin tamamlanması için Türkiye dahil 7 ülkenin daha onayı gerekiyor.
Andersson taviz veriyor
NATO üyeliği için Erdoğan’ın isteklerine boyun eğen İsveç hükümeti ise 1 Temmuz’da yürürlüğe koyduğu yeni ‘Terörle Mücadele Yasası’yla tıpkı Türkiye’deki gibi Kürt mücadelesine destek verenleri cezalandırmayı planlıyor. Anlaşmayla birlikte Türk istihbaratı MİT ve İsveç İstihbarat Teşkilatı (SÄPO) arasındaki işbirliğinin artırılması da gündemde. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da defaatle anlaşmaya uyacaklarını ve iadelere devam edeceklerini söylüyor.
Bozkurt açlık grevinde
Andersson bu sözünü de tutuyor! En son 19 Ağustos’ta Kürt mülteci Zinar Bozkurt, Türkiye’ye iade edilmek üzere İsveç’in Göteborg kentinde gözaltına alınmıştı. O günden beri Göteborg’daki Kållered Cezaevi’nde tutulan 26 yaşındaki Bozkurt açlık grevinde. Bozkurt, iade süreci durdurulana kadar açlık grevine devam edeceğini söylüyor. Bozkurt, HDP’li olduğu için baskı gördüğü Türkiye’de hakkında devam eden bir soruşturma ya da açılmış bir dava olup olmadığını bilmediğini ama gözatına alınması sonrası medyada kendisini hedef alan çok sayıda haber yapıldığını belirterek, “Türkiye’ye iade edilmem durumda baskı ve işkenceye maruz kalacağımı, sonrasında da ceza alma riskiyle karşı karşıya olduğumu düşünüyorum” dedi.
Gönderilmesin diye imza toplanıyor
Öte yandan Bozkurt’un Türkiye’ye iade edilmesini engellemek amacıyla İsveç’te çeşitli eylem ve etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Kållered Cezaevi önünde ve Göteborg şehir merkezinde eylemler yapılırken, iadesinin engellenmesi için 22 Ağustos’ta başlatılan imza kampanyasında toplanan imza sayısının da 3 bini aştığı belirtildi.
Aydınlar açık çağrı yaptı
Helsinki’deki toplantı öncesi İsveç’teki aydınlar ise Erdoğan rejimine taviz verdiği için eleştirdikleri Andersson hükümetine “Kürtlere karşı savaşa destek vermeyin” çağrısı yaptı. İsveç’in en çok okunan gazetesi Aftonbladet’ta yayımlanan açık çağrıda “11 Eyül’deki genel seçimden önce İsveçli Kürt seçmenlere net bir mesaj verin” diyen aydınlar, Andersson hükümetinden, Erdoğan rejimine boyun eğmemesini, hukuka bağlı kalmasını, Kürt muhalifleri Türkiye’ye iade etmemesini ve DAİŞ’i yenen YPG’ye savaş açma hedefiyle Rojava’ya yeni bir işgal planı yapan Türkiye’yle silah ticareti yapmamasını istedi.
Kimler imzaladı?
Çağrı metnine aralarında İsveç’in eski Göçmen İşleri Bakanı ve eski BM Temsilcisi Pierre Schori, Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri ve Yazar Thomas Hammarberg, Yazar ve Dala-Demokraten Gazetesi Şef Redaktörü Göran Greider, Teolog K. G Hammar, İsveç Kürdistan Dernekleri Federasyonu eski Başkanı
Helle Klein, Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi, Gazeteci Selma Brodrej, Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı ve Siyaset Bilimci Omar Sheikmous ve Yazar Anders Wijkman’ın da aralarında olduğu tanınmış şahsiyetler imzaladı. HABER MERKEZİ