Sen 16. Louis misin?

Dünya Haberleri —

Macron/foto:AFP

Macron/foto:AFP

  • Fransa'nın en büyük sendika federasyonu CGT'nin başkanı Sophie Binet, Macron’un seçimi kaybettiğini ve inkarcılıktan vazgeçmesi gerektiğini belirterek, “Macron, Versailles'a kapanmış 16. Louis gibi” dedi. 

Fransa'da Ulusal Meclis'te solcuların en fazla sandalye sayısına ulaştığı erken genel seçimin ardından koalisyon müzakereleri sürerken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un “mecliste istikrarlı çoğunluk sağlanana kadar yeni bir başbakan atamayacağı” yönündeki mesajına tepkiler büyüyor. 

Sosyalist Parti başkanı Olivier Faure Macron'u "Fransız halkının oylarına saygı göstermemekle ve kraliyet vetosunu diriltmekle” suçladı.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ise  "kraliyet vetosunun geri dönüşüne" ateş püskürdü. Macron'un 174 sandalye kazandığı 2022 seçimleri sonrasında “Parlamento seçimlerinin, başkanlığın sağladığı çoğunluğu Ulusal Meclisteki öncü siyasal güç haline getirdiği"ne ilişkin demecini hatırlatan Melenchon, "Şimdiyse başkan Yeni Halk Cephesi'nin 193 vekille kazandığı zaferi tanımayı reddediyor" dedi.

Versailles'a kapanmış 16. Louis gibi

Fransa'nın en büyük sendika federasyonu CGT'nin başkanı Sophie Binet ise Macron'a, parlamento seçimlerinde birinci gelen sol ittifakın yönetmesine izin vermesi çağrısında bulundu ve herhangi bir alternatifin Paris Olimpiyatları sürecinde protestolara yol açabileceği uyarısını yaptı. Binet, Macron'un seçim sonucunu inkar ettiğini ve Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) seçtiği kişiyi başbakan olarak ataması gerektiğini söyledi. 

LCI televizyonuna konuşan Sophie Binet şunları belirtti: " Macron inkarcılığından vazgeçmelidir. Seçimi kaybetti. Versailles'a kapanmış 16. Louis gibi davranıyor. Ülkeyi dinlemeli ve bu kadar kopuk olmayı bırakmalı. Zaferimizin bizden çalınmasına izin vermeyelim!" 

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan ikinci tur seçimlerde sol ittifakın çatı partisi Yeni Halk Cephesi (NFP) birinci çıkmış ancak çoğunluğu sağlayamamıştı. 

16. Louis kimdir? 

Louis, Fransız Devrimi sırasında monarşi devrildiğinde Fransa kralıydı.  Fransa'nın Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda sömürgecilere verdiği destek ülkeyi iflasın eşiğine getirmişti. 1789'da derinleşen krizi önlemek için Louis, vergileri artırmayı denemek amacıyla meclisi toplamayı kabul etti. Bu meclis 1614'ten beri ilk kez toplanıyordu. Kralın meclisi bastırma niyetinde olduğuna dair söylentiler, baskıcı kraliyet gücünün sembolü olan Bastille hapishanesinin 14 Temmuz 1789'da halk tarafından basılmasına neden oldu. Ekim ayında Louis ve ailesi kalabalık tarafından Versailles'daki saraylarından Paris'e dönmeye zorlandı. Haziran 1791'de kaçma girişiminde bulundular, bu da Louis'nin yabancı güçlerle haince ilişkiler kurduğunun kanıtı olarak kabul edildi. Fransız Devrimi esnasında 10 Ağustos 1792 ayaklanmasıyla monarşi kaldırıldıktan sonra 21 Ocak 1793'te “vatana ihanet suçundan giyotinle idam edildi. Ölümüyle birlikte bin yıl boyunca süren Fransız monarşisi de son bulmuş oldu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.