Toretsk’te sokak çatışmaları başladı

Dünya Haberleri —

Donetsk

Donetsk

  • Rus kuvvetleri Ukrayna’nın Donetsk oblastında 2014 yılından beri girilememiş bir bölgeye daha girdi. Toretsk kentinin varoşlarında sokak çatışmaları yaşanıyor.

Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin Donetsk bölgesindeki Toretsk kasabasının doğusuna girdiğini açıkladı. Luhansk Operasyonel Taktik Grubu sözcüsü kasabadaki durumun "çok istikrarsız" olduğunu ve "çatışmaların kelimenin tam anlamıyla her bina girişinde yaşandığını" söyledi.

Savaştan önce çelik ve kömür üzerine kurulu Sovyet ekonomik planlama bölgesinin merkezlerinden olan Toretsk’de 30 binden fazla kişi yaşıyordu. Donetsk oblastına bağlı idari bölgede şimdi yalnızca 1.600 kişi yaşıyor.

Çevre yerleşimler düştü

Savaş haritasının yer aldığı internet sitesi DeepState, Toretsk'in doğu eteklerindeki yerleşim yerlerinin - Pivnichne, Zalizne, Druzhba ve Pivdenne - neredeyse tamamen Rusların elinde olduğunu belirtti.

Toretsk yakınlarındaki durum aylardır zordu, kasabanın dış mahallelerindeki çatışmalar ağustos ayında rapor edilmişti.

Ancak geçtiğimiz ay Moskova kasabaya odaklanırken saldırılarını yoğunlaştırdı ve Rus güçleri eylül ayının son günlerinden bu yana Toretsk'e doğru ilerliyor ve yaygın olarak tahrip gücü yüksek güdümlü bombalar kullanıyor. Vuhledar'ın bir haftadan kısa bir süre önce ele geçirilmesinden bu yana Kremlin'in topyekûn işgalinin ana hedefi olan Ukrayna'nın doğusunda da durum giderek zorlaştı.

Ukrayna’nın lojistik hattını kesecek

Toretsk, büyük ölçüde yıkılmış ve harap olmuş durumda. Binaların çoğu enkaz halinde ve sivillerin neredeyse tamamı tahliye edildi. Rus güçleri kasabayı ele geçirmeyi başarırsa, Moskova, Ukrayna'nın önemli lojistik yollarını engelleyecek ve savaş bölgelerini birbirine bağlayacak. Yoğun Rus saldırıları aynı zamanda Moskova'nın personel ve malzeme üstünlüğünü gösterirken, Ukrayna Batılı müttefiklerinden daha fazla silah ve destek talep ediyor. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.