Şengal 10 yıldır direniyor, ses verin

Kadın Haberleri —

Şengal

Şengal

  • Avrupa’daki Kürt kadınlar, Êzîdî Soykırımı’nı protesto etmek için TJK-E ve SMJE öncülüğünde 2-3 Ağustos’ta alanlara çıkacak. SMJÊ Sözcüsü Nûjiyan Günay, “Soykırım tehdidi devam ediyor. 9 Ekim Anlaşması da tehditlerden biridir. Êzîdî kadınları, DAİŞ’e cevap verdiği gibi 9 Ekim Anlaşması’na da cevap verecektir” dedi.

REWŞAN DENİZ

Şengal’deki Êzîdî Soykırımı 10. yılında Avrupa’da yapılacak etkinliklerle protesto edilecek. Êzîdî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ) ve Almanya'daki Êzîdî Dernekleri Birliği Merkezi’nin (NAV-YEK) öncülüğünde Berlin, Düsseldorf, Hannover’de protesto eylemleri düzenlenecek. Almanya’nın farklı kentleri ve diğer ülkelerdeki etkinlikler ise Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından organize edilecek. Bu yılki protestolarda özellikle Êzîdîlerin geleceğinin güvence altına alınmasının yolunun Şengal halkının iradesini tanımaktan geçeceği mesajı verilecek.

Gazetemize konuşan SMJÊ Sözcüsü Nûjiyan Günay bu seneki protestoların sloganının “Kadın Soykırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Olun” olduğunu belirterek, ‘’Şengal’de soykırım tehlikesi hala devam ediyor. Bunun önüne geçmenin yolu Şengal’in özgürlüğünün güvencesi olan özerk yönetimi tanımaktır” dedi.    

Şengal’in özgürlüğünün güvencesi

Nûjiyan Günay, Kürt ve Şengalli kadınların şimdiye kadar her alanda soykırım politikalarına karşı büyük bir direniş sergilediğine dikkat çekerek şunları aktardı: “3 Ağustos kara gündür. Ağır bir gündür. İnsanlığın utandığı bir gündür. Şimdiye kadar Avrupa ve farklı ülkelerde 3 Ağustos soykırım olarak kabul edildi. Fakat bu devletler Êzîdîlerin geleceğini güvenli bir şekilde devam ettirmelerini istiyorlarsa halkın iradesini esas almalıdırlar. Şengal’de soykırım tehlikesi hala devam ediyor. Bunun önüne geçmenin yolu Şengal’in özgürlüğünün güvencesi olan özerk yönetimi tanımaktır. Bu yıl hem kayıplarımızı anacağız hem de soykırım tehdidinin son bulmadığını ve bunun çözümünün de özerklikten geçtiğini anlatacağız.”

Halkın iradesini tanıyın

Başûrê Kurdistan Bölgesi Başkanı Mesrur Barzani, bu yılın Şubat ayında ABD’yi ziyaret ederek ABD’den 9 Ekim 2020’de Bağdat’ta KDP ve Irak yönetimince imzalanan Şengal’e Irak ordusunun girmesini içeren ve Şengal halkının iradesini gasp ederek soykırım saldırılarına açık hale getiren Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını istemişti.

Bunun yanı sıra hem Avrupa hem de Irak’ta egemen güçlerin ve onun işbirlikçisi bazı kesimlerin 9 Ekim Anlaşması’nı uygulamak için yeniden devreye girdiklerini hatırlatan Nûjiyan Günay, “10 yıldır direniş var ve soykırım tehdidi de devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Günay konuşmasını şöyle noktaladı: “Bu yılki protestolarda Êzîdîlerin geleceğinin nasıl garanti altına alınabileceğinin mesajı verilecek. 3 Ağustos 2014’den beri soykırım tehdidi devam ediyor. Belki bu tehdidin rengi ve şekli değişti fakat tehlikenin kendisi devam ediyor. Söz gelimi 9 Ekim Antlaşması’nın yürürlüğe girilmesi için bu günlerde yeniden birileri devreye girdi. 9 Ekim Anlaşması, Kürt düşmanı öncülüğünde işbirlikçi kesimlerin ve egemen güçlerin de dahil edildiği bir Türkiye projesidir. Êzîdîlere ne düşündüklerini sormaya bile gerek duymuyorlar. Êzîdî kadınları, DAİŞ’e cevap verdiği gibi 9 Ekim Anlaşması’na da cevap verecektir. Çünkü bu anlaşma yeni soykırımlara kapı aralamaktır. Halkımızı bulundukları en yakın merkezde yapılacak etkinliklere davet ediyoruz.”

 

* * *

Yüzyılın utancı

TJK-E ve SMJE, eylemlere ilişkin yaptıkları yazılı açıklamada, "İslam Devleti’nin saltanatı altında yapılan bu katliamda, özellikle kadınlara büyük acılar yaşatılmıştır. Binlerce Êzîdî genç kadın ve çocuk kaçırılarak köle pazarlarında satılmış ve cinsel istismara uğramıştır. Esir alınan 3548 kadından şu ana kadar sadece 1207’si kurtarılabilmiştir. Yüzyılın büyük bir utancı olarak hafızalarımızda yer edinen bu soykırımı bütün dünya, kadınlara yönelik bir soykırım olarak görmekteyiz. Bu vahşetin 10. yıl dönümünde Êzîdîler ve ezilen diğer tüm azınlıklar için adalet, eşitlik ve özgürlüğü savunmak üzere dayanışma içinde olan insanlarla omuz omuza duruyoruz” denildi.

Şehitlere söz verdik

Şengal’e yönelik saldırıların hala devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada şunları kaydedildi: “Êzîdîlerin kazanımları büyük bir tehditle karşı karşıya. Türk devleti ve müttefikleri, 09.10.2020 tarihinde öz yönetim ve öz savunma yapılarını yok etmek ve baskı sistemlerini yeniden uygulamaya koymak için bir anlaşma imzaladı. Şengal özerkliği defalarca Türk devleti tarafından hedef alındı.  Mam Zeki Şengali, Berivan Şengali, Zerdeşt Şengali ve Agit Civyan’ın özlemi olan özgür ve özerk Êzidxan’ı mutlaka gerçekleştirme iddia ve sözümüzü yineliyoruz.

Özerklik elzemdir

Bu temelde Êzidîler için özerklik elzemdir! Bu saldırılara karşı birlik olmalı ve uluslararası toplumu bu mücadelede bize destek olmaya çağırmalıyız. 3 Ağustos’ta Avrupa’nın birçok merkezinde ’Kadın Soykırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Olun’ şiarı ile yapılacak eylemlere başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı ve dostlarımızı en güçlü şekilde katılmaya çağırıyoruz.”

 

* * *

Eylem takvimi

2 Ağustos

ALMANYA

Bremen

Saat: 15.00

Yer: Am Marktplatz

Helsingborg

Saat: 17.00

Yer: Gustav Adolfs torg

 

3 Ağustos

BELÇİKA

Liege

Saat: 18.00

Yer: Garın önü

AVUSTURYA

Viyana

Saat: 18.30

Yer: Parlamento

ALMANYA

Saarbrücken

Saat: 17.00

Yer: Europa Galerie

 

Frankfurt

Saat: 13.00

Yer: Rathenau Platz

 

Leipzig

Saat: 15.00

Yer: Augustusplatz

 

Stuttgart

Saat: 14.00

Yer: Königstr./Ecke Marstallstr.

 

Düsseldorf

Saat: 15.00

Yer: Platz des Landtages 1/Parlamento önü

 

Berlin

Saat: 18.00

Yer: Bebel Platz/ Unter der Linden

 

Hannover

Saat: 12.00

Yer: Steintor Platz/Am Steintor

 

Göttingen

Saat: 12.00

Yer: Gänseliesel

 

Kiel

Bilgilendirme çadırı

Saat: 15.00-17.00

Yer: Europaplatz

 

München

Saat: 15.00

Yer: Sendlinger Str. 8

 

İSVİÇRE

Zürich

Saat: 16.30

Yer: Helvetiaplatz

 

Lausanne

Saat: 13.00

Yer: Église Saint-Laurent

 

İSKANDİNAVYA

Stockholm

Saat: 15.00

Yer: Sergels torg

 

Kopenhag

Saat 13.00

Yer :Gammeltorv

 

Oslo Norveç

Saat: 15.00

Ceh: Tønsberg Torv

 

İNGİLTERE

London

Saat: 17.00

Yer: trafalgar Square/WC2N 5DS

 

HOLLANDA

Amsterdam

Saat: 13.00

Yer: Central- Station

 

FRANSA

Villers-le-bel ve Drancy

Yer : Villers-le-bel Gar önü toplanma yeri

Saat : 18.00

 

Montes-la-jolie

Stant ve bildiri dağıtımı

Tarih : 3 Ağustos

Yer : Gar önü

Saat: 17.00

 

Marsilya

Saat : 10.00

Yer : Cenieber/Marsilya.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.