Topluma hazır değilmiş!

Onur Kanğal

Onur Kanğal

  • Samsun/Kavak S Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsak Onur Kanğal'ın tahliyesi, "toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı" iddiasıyla bir yıl uzatıldı.  

Amed'de yargılandığı davadan "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7 yıl 6 ay ceza verilen Kanğal, ceza infaz süresini 7 Ekim'de tamamladı. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu'nun "iyi halli olmadığı" yönünde hazırladığı rapor üzerine tahliye bir yıl uzatıldı. Kurul kararında, Kanğal'ın "riskli olduğu, toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı, başkalarına zarar verme riski olduğu" iddialarına yer verildi. Yine Kanğal'ın "pişmanlık duymaması" da tahliyenin uzatılmasına gerekçe yapıldı. Kurul, 7 Ekim 2025'te Kanğal'ın durumunun yeniden değerlendirilmesine karar verdi. Samsun İnfaz Hakimliğine yapılan itiraz reddedildi. Kanğal'ın avukatı, bunun üzerine Samsun Ağır Ceza Mahkemesi'nde itirazda bulundu. 

Kanğal'ın avukatı, şunları belirtti: "Kurul kararı ve İnfaz Hakimliği kararına esas yapılan eşik değer ve diğer hususların gerekçesiz olduğu açıkça görülmektedir. Dayanaksız, soyut-sübjektif bir karar olduğu açıktır. Tüm bu hususlar ışığında kurulun objektif olmadığı görülmektedir. Müvekkilimizin Kurul beyanlarının dahi yansımadığı, hangi gerekçelerle somut karar aldığı anlaşılmamaktadır. Ceza infaz kurumunda hangi birimin hangi gerekçe ile puanlama yaptığı dahi açıklanmamıştır. İnfaz Hakimliği ise kopyala-yapıştırın ötesine gitmeden hukuka aykırı bir karar vermiştir. Oysa yukarıda uzun uzun kurulun karar vermesindeki kriterler açıkça belirtilmiştir.  Kararın en kısa zamanda kaldırılarak müvekkil hakkında bir an evvel koşullu salıverme kararı verilmelidir."

 

* * *

501 bırakılmıyor

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre "Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirmesine Dair Yönetmelik'in" yürürlüğe girdiği 29 Aralık 2020'den beri 501 tutsağın tahliyesi çeşitli gerekçelerle ertelendi. 501 tutsağın tahliyesi birden fazla kez birer yıl, 9'ar ay, 6'şar ay ve üçer aylık periyotlarla engellendi. Tahliyesi engellenenlerin 54'ü, 30 yılını tamamlamış ve koşullu salıverilmeye hak kazanan tutsaklarda oluşuyor. Tahliyesi engellenenlerin 73'ü kadın, 105'i hasta, 42'i ise ağır hasta tutsaklar listesinde bulunuyor. 

 

* * *

30 yıllık esaretten sonra örgütle bağı kopmalıymış

30 yıllık tutsak Cemil İvrendi'nin tahliyesi, "örgütle bağı kopmadığı" bahanesiyle 6 ay uzatıldı. 

Kırşehir S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde yer alan kalp, hipertansiyon, yüksek kolesterol, astım gibi pek çok hastalığı olan 30 yıllık tutsak Cemil İvrendi’nin tahliyesi, 6 ay ertelendi. Kırşehir S T Tipi Kapalı Cezaevi Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı, 26 Eylül 2024'te İvrendi'nin "koşullu salıverilmesine" dair oy birliğiyle ret kararı verdi. Kurul, İvrendi'nin “iyi halliliğe esas gelişim puanın 49,04 olduğu, pişmanlık duymadığı, örgütten ayrılmadığı, cezaevinde bulunduğu süre zarfından 7 kez disiplin cezası aldığı ve örgüte olan aidiyetinin devam ettiği” yönünde değerlendirmede bulundu. Kurul, "İyi hal durumuna ilişkin İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tam kanaat oluşmadığı, 15/10/2024 tarihi itibariyle koşullu salıvermenin uygun olmadığına, Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmeliğin 17/2 maddesi gereğince Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda devam edilmesine kurulumuzun çalışma düzeni, hükümlünün suç işleme kastının yoğunluğu ve tüm infaz dosya kapsamı dikkate alınarak hükümlünün durumunun alt sınırından uzaklaşmak suretiyle 15/04/2025 tarihinde yeniden değerlendirilmesine..." diyerek İvrendi'nin tahliyesini 6 ay erteledi.

İtirazı da reddedildi

İvrendi, karara ilişkin Kırşehir İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. İtirazı, 11 Ekim'de karara bağlayan Kırşehir İnfaz Hakimliği, ret kararının usul ve yasaya uygun olduğuna hükmetti. Karar sonrası İvrendi, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İvrendi'nin itirazına halen yanıt verilmiş değildi.

Kızı tepki gösterdi

İvrendi'nin kızı Dilan İvrendi Oruç, babasının ağır hasta tutsak olmasına rağmen tahliye edilmemesine tepki gösterdi. Açık kalp ameliyatı olan babasının, aynı zamanda hipertansiyon, yüksek kolesterol, astım hastası olduğunu ve bu nedenle düzenli ilaç kullandığını aktaran İvrendi Oruç, “Dört kronik hastalığı yaşamını zorlaştırmaktadır. Ailesi olarak tahliyesinin ertelenmesi kararını kabul edemiyoruz. Başta babam olmak üzere bütün hasta tutsakların bir an önce amasız ve fakatsız bir şekilde tahliye olmasını istiyoruz" dedi.

 

* * *

İhlallere karşı açlık grevi

Kırşehir Cezaevi’nde tutsaklar, yaşanan hak ihlallerine karşı dönüşümlü açlık grevi eylemi başlattıklarını duyurdu.

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Necdet Öztürk, haftalık telefon görüşmesinde, cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerini Dîlok’ta yaşayan ailesine aktardı. Hak ihlallerine karşı ÜÇ günlük dönüşümlü açlık grevi başlattıklarını belirten Öztürk, “Taleplerimiz karşılanana kadar eylemlerimiz devam edecek. Şu an ÜÇ arkadaş yan yanayız ama her bir arkadaşımızı bir köşeye koymuşlar. Birbirimizin sesini zar zor duyuyoruz. Eyleme başladığımız Pazartesi günü bizi zorla hücreden çıkarmak istediler. Kamuoyu baskısı olduğu için bize şuan saldıramıyorlar. Geçtiğimiz günlerde avukatlar ve milletvekilleri de geldi, onlara da durumu izah ettik” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.