Tünel savaşlarının öncü komutanı

Alan Milazgîr (Ender Budancer) - Sara Tolhildan (Leyla Aykut)

Alan Milazgîr (Ender Budancer) - Sara Tolhildan (Leyla Aykut)

  • Alan Milazgir, 30 yıl boyunca Botan'dan Şengal'e, Dêrsim'den Zap'a kadar savaştı. Tünel savaşlarının öncü komutanı olarak finalini de fedai bir eylemle yaparak, Doktor Sara Tolhildan ile birlikte şehadete ulaştı. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi tarihinin sembolleşen komutanlarından oldular.

Medya Savunma Alanları Sevk İdare Komutanlığı ve HPG Komuta Konseyi Üyesi Alan Milazgir (Ender Budancer / Mûş) ile Doktor Sara Tolhildan (Leyla Aykut / Adana), 21 Haziran'da Zap’ın Sîda Direniş Alanı’nda şehadete ulaştılar.

Türk ordusunun, 24 Nisan 2021’de kısmen, 14 Nisan 2022’de ise topyekun işgal etme temelinde saldırdığı Zap’taki direniş devam ediyor. Türk ordusunun birkaç haftada işgal etmek istediği bu alanlar, üç yıldır sergilenen tarihi direniş sayesinde Zap’ı geçilmez bir direniş kalesi haline getirdi. NATO’nun her türlü silahını, gelişkin savaş tekniğini ve iş birlikçi hainlerin desteğini arkasına alan Türk ordusu, yüz binlerce asker, kontra, korucu ve çeteyle birlikte havadan ve karadan elindeki tüm savaş tekniğini gerillaya karşı kullanmasına rağmen sonuç alamadı. Taktik nükleer bomba, kimyasal gazlar, yasaklı patlayıcılar başta olmak üzere her türlü insanlık dışı savaş suçunu işledi, ancak yine de gerillanın direnişini kıramadı. Zap’ta tünel savaşlarının en görkemli biçimde yaşandığı mevzilerden biri de Zap’ın Sîda Direniş Alanı’ndaki Şehîd Doğan Savaş Tünelleri’dir. İşgalci Türk ordusunun üç yıl boyunca her türlü yasaklı silahı ve zehirli kimyasal gazları kullandığı, zırhlı kepçe ve tanklarla saldırdığı, su bıraktığı tüneller, bir direniş kalesi oldu. Şehîd Doğan Savaş Tünelleri’ndeki gerillalar, üç yıl boyunca düşmanın her türlü insanlık dışı saldırısını boşa çıkardığı işgalci orduya ağır darbeler de vurdu. Buradaki gerillalar, gerçekten de insan üstü bir iradeyle Apocu fedai ruhu zirveleştirip, tüm zorluklara göğüs gererek tarihi bir direniş sergiledi; Kürt tarihinin büyük fedai kahramanları olmayı başardı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), dünkü yazılı açıklamasında, şehadetlerini duyurduğu yiğit komutan Alan Milazgir ve kahraman Kürt kadını Doktor Sara Tolhildan'ın, 21 Haziran 2024 günü diğer yoldaşlarını korumak için canlarını siper ederek işgalci Türk ordusuna karşı fedaice saldırı eylem gerçekleştirdiğini bildirdi. Büyük bir fedai ruhla işgalci ordunun üssüne saldırarak, ağır bir darbe vuran; Kurdistan Özgürlük Mücadelesi tarihinin en fedakar ve destansı direnişlerinden birinin mimarları, militanları ve komutanları olan Alan ve Sara'nın tarihi ve soylu miraslarının, daima rehber olacağı vurgulanan açıklamada, "Anılarına doğru sahip çıkma, mücadelelerini yükseltme, amaçlarını başarma, intikamlarını alma ve tarihi direnişlerini daha büyük zaferlerin gerekçesi haline getirme sözü veriyoruz" denildi. BİM, şehitlerin mücadele hayatlarıyla ilgili bilgiler de paylaştı.

30 yıldır savaş alanındaydı

Alan Milazgir, Mûş’un Milazgîr ilçesinde yurtseverliği ve Kürt halkının ahlaki ve politik toplum değerlerini özlüce yaşayan bir ailede hayata gözlerini açtı; özüne bağlı bir şekilde yetişti. Kürtlük bilincini daha küçük yaşlardan itibaren edindi, özellikle büyüklerinden dinlediği kahramanlık destanlarının etkisinde kaldı. Türk devletinin, 1990’lı yıllarda uyguladığı devlet terörüne tanıklık etti. Kürt halkının onurlu bir genci olarak soykırımcı Türk devletine karşı savaşması gerektiğine inandı. Bu temelde 15 Ağustos Atılımı’nın 10. yıl dönümü olan 1994'te Botan dağlarına ulaşarak gerilla saflarına katıldı.

1994'ten 2000'e kadar Botan

Dağ yaşamını ve savaş gerçeğini en sert koşullarda öğrendi. Cesareti, savaşkanlığı ve gözüpekliğiyle öne çıktı, henüz birkaç yıllık gerillayken öncülük misyonu üstlendi. Botan ve Mêrdîn bölgelerinde uzun süre mücadele yürüterek dönem görevlerine layıkıyla cevap olmaya çalıştı. Başta Gabar ve Mawa bölgeleri olmak üzere Botan’ın birçok alanında kaldı. ARGK sürecinin en çetin savaş yılları olan 1994, 95, 96, 97, 98 ve 99 yıllarında tereddütsüzce mücadele etti. Asla durmayan, pes etmeyen, her türlü zorluğu aşmasını bilen, yılmaz bir iradeye sahip, inancı ve çabası büyük bir komutan olarak mücadele etti. 2000'e kadar Botan’da başarılı bir pratik sergiledi. Bir kez yaralanmasına rağmen mücadeleci ruhundan hiç taviz vermedi.

Başûr'dan sonra Dêrsim

Medya Savunma Alanları’na 2000'den sonra geçti. Burada pratiğin yanı sıra ideolojik ve felsefi alanda yoğunlaştı. Tarihi 1 Haziran Atılımı’nı daha da güçlendirmek için 2005'te yüzünü Dêrsim’e döndü. Dêrsim bölgesinin birçok alanında 7 yıl boyunca mücadele etti; bölge ve cephe komutanlığı yaptı.

7 yıl sonra tekrar Başûr

Medya Savunma Alanları’na 2012'de yeniden döndü. Burada ideolojik eğitim devrelerine katıldı. Medya Savunma Alanları’nın birçok farklı bölgesinde mücadele etti. DAİŞ'in 2014'teki saldırılarına karşı başta Şengal olmak üzere birçok alanda savaştı. Özellikle Şengal’in özgürleştirilmesinde büyük emeği oldu. Burada Egîd Civyan, Dilşêr Herekol, Mam Zekî, Şîlan Goyî, Çeko Çatak, Memo Mêrdîn, Seîd Şengalî, Zerdeşt Şengalî ve birbirinden değerli birçok öncü devrimci ile birlikte Êzidîlerin özgürleştirilmesinde tarihi rol oynadı. Buradaki tarihi görevini layıkıyla tamamladıktan sonra tekrar Kurdistan dağlarına geçti; bir kez daha ideolojik ve askeri eğitimlere katıldı.

Zap'ta dur durak bilmedi

Eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayarak geçtiği Zap’ta dur durak bilmeden birçok görev yürüttü. Zap’ı tarihi bir direniş kalesi haline getiren sürecin öncülüğünü ve büyük emektarlığını yaptı. Zap’ı işgalci Türk ordusunun geçemediği bir direniş mekanına dönüştüren Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’ne büyük bir aşk ve zafer inancıyla katıldı, mimarlığını üstlendi. İşgalcilere asla unutamayacağı tarihi büyük darbelerin vurulmasına öncülük etti. Zap’ta bulunduğu süreçte bir an bile birlikte mücadele ettiği yoldaşlarından ayrı yaşamadı, her zaman onlarla aynı mevzilerde yer alarak uzun süreli bir direnişin örgütlenmesini geliştirdi. Bu nedenle yoldaşları için her zaman bir komutandan önce iyi bir yoldaş olmayı bildi. Hakiki Apocu komutanlık vasıflarının gereğini yerine getirdi. Bu nedenle yoldaşlarına güven vererek, başarılı bir şekilde Zap Eyalet Komutanlığı yaptı. 2021'deki direniş sürecinde Zap Eyalet Komutanlığını üstlenerek, direniş sürecindeki öncülüğüyle adını Kurdistan Özgürlük Mücadelesi tarihine yazdırdı.

Eyalet komutanlığından sonra

Zap Eyalet Komutanlığı’ndan 2022 yılı başında Medya Savunma Alanları Sevk İdare Komutanlığına atandı. Komutanlığıın bir üyesi olarak 14 Nisan 2022’de Zap’a yönelik gelişen çok kapsamlı işgal saldırısına karşı Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’ni daha da büyüttü. Zap’ın her karış toprağını, her tepesini büyük bir direniş alanına çeviren savaşçılarıyla omuz omuza mücadele etti. Adını, Kürt halkının hafızasına yazdıran Çiyayê Reş, Şehîd Şahîn, Cîloya Biçûk, Girê Cehennem, Şikefta Birîndara, Kurojahro, Karker, Werxelê, Kokerê, Çemço ve Sîda direnişlerini geliştirdi. Komutan Alan Milazgir, yeni dönem gerillacılığının uzman tim savaş tarzını arazide ve direniş tünellerinde geliştirerek işgalci Türk ordusuna tarihinin en ağır darbelerini indirdi. Zap’ta fedaice savaşarak şehadete ulaşan her yoldaşının anısına bağlı kalmayı ve intikamını almayı kendisine görev bildi.

Sîda’daki direnişin de öncüsü

Türk devletinin Sîda’daki Şehîd Doğan Savaş Tünelleri'ne yönelik saldırısında karşı tarihi direnişte kendisi de yer aldı. Fedai ve fedakar bir komutan olarak tüm yoldaşlarından daha az uyudu, daha çok çalıştı ve daha fazla mücadele etti. Direniş süreci boyunca örgütsel ve özgür yaşam ilkelerinden asla taviz vermedi. Hiçbir zorlu koşulu mücadele etme önünde engel olarak görmedi. İki yıl boyunca bulunduğu Sîda Şehîd Doğan Savaş Tünelleri'ndeki direnişin gelişmesine öncülük etti. Bulunduğu savaş tünellerini yıkılmaz bir kaleye dönüştürdü.

Aynı mevzilerde kaldı

Yoldaşlarının ve örgütümüzün yoğun ısrarlarına rağmen savaşı farklı bir alanda koordine etmeyi reddederek, yoldaşlarıyla aynı mevzilerde kaldı. Bu kararında bir an bile tereddüt etmeden son nefesine kadar fedaice savaştı. Geliştirdiği son eylemde de düşmana büyük bir darbe vurmanın yanında gerillanın yenilmezliğini bir kez daha düşmana gösterdi. Tünel savaşlarının öncü komutanı olarak Kurdistan Özgürlük Mücadelesi terihinin sembolleşen komutanlarından oldu.

Adana'da doğdu, Elkê'de büyüdü

Doktor Sara Tolhildan, Adana’da dünyaya geldi fakat daha sonra ailesinin Elkê’ye dönmesiyle burada büyüdü. Ailesinden aldığı Kürt kültür ve gelenekleriyle yetişti. PKK’yi küçük yaştan itibaren duydu, büyük bir sevgi duyduğu gerillayı görebilme hayaliyle büyüdü. Her Kürt çocuğu gibi düşman gerçekliği ile okula gittiği süreçte daha fazla yüz yüze kaldı. Amed’de üniversiteye başladığı süreçte yaşama dair arayış ve yoğunlaşmalarını derinleştirdi. Yurtsever gençlikle tanıştı. Kürt Halk Önderi'nin savunma ve çözümlemelerini okumaya başladı. Ünuversitenin 4. yılı olan 2014'te gerilla saflarına katıldı.

Gerilla saflarına katıldığı süreçte başta Şengal ve Rojavayê Kurdistan olmak üzere Kurdistan’ın birçok alanında yoğun saldırılar olması ve soykırımcı Türk devletinin yeni bir saldırı konseptine hazırlanması, askeri eğitimlere daha fazla ağırlık vermesine yol açtı. Kısa sürede önemli ilerlemeler kaydetti. Aynı zamanda ideolojik anlamda da önemli bir birikim elde etti. İdeolojik ve ve askeri eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra, yoldaşlarının önerisiyle daha önce aşina olduğu sağlık alanında kendisini eğitti. Sağlık eğitimlerini de başarılı bir şekilde tamamlayarak bir gerilla doktoru oldu.

Önce Avaşîn, sonra Zap

Avaşîn bölgesine geçerek, burada önemli ve başarılı bir pratiğin sahibi oldu. Bir doktor olarak yoldaşlarının tedavisini büyük bir dikkat ve titizlikle üstlendi.Bu süreçte önemli tecrübelerin yanı sıra birbirinden değerli birçok yoldaşını da tanıma imkanı buldu. Aynı zamanda düşmana karşı savaşan birçok yoldaşının şehadetine de tanıklık etti. Avaşîn’deki başarılı pratiğinin ardından Zap'a geçti.

Yenilmez militanlığın temsilcisi

Türk saldırılarının başladığı 2021'den itibaren fedaice mücadele etti. Bir yandan savaş sürecinde yaralanan yoldaşlarının tedavisiyle ilgilendi, diğer yandan da direnişin büyütülmesi için her çalışmanın içerisinde yer aldı. Bir çağdaş direniş kalesi haline gelen ve düşmanın tüm tekniğini, yasaklı patlayıcılarını, kimyasal silahlarını pervasızca ve insanlık dışı bir şekilde kullanmasına rağmen düşmeyen Sîda'da tarihi bir rol oynadı. Hem çok büyük emekler vererek Şehîd Doğan Savaş Tünelleri'ni büyük bir direniş kalesi haline getirdi hem de son nefesine kadar kalmakta ısrar ederek, üç yıl boyunca burada fedaice direndi. Apocu irade savaşının dorukta yaşandığı Sîda'da kadın özgürlük çizgisinin, PKK–PAJK’ın yenilmez militanlık ruhunun temsilciliğini yaptı, sembol komutanlardan biri olmayı başardı; yeni dönem gerilla taktiğinin başarıya ulaşmasına öncülük etti. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.