Türkiye istedi, Kıbrıs verdi, Almanya tutukladı
Yurt Dışı Haberleri —
- Kıbrıs’ta siyasi mülteci olan Kenan Ayas, Almanya’ya iade edildi. İade öncesi Almanya Başbaşkanı Scholz ile Kıbrıs Cumhurbaşkanı Christodoulides Berlin’de bir araya geldi.
- Ayas, “Kıbrıs Cumhurbaşkanı beni kendisiyle beraber götürerek soykırımcı güçlere hediye olarak sunacak. Türk devleti ile yakınlaşmak için bir Kürt’ü kurban edececek” dedi.
BARAN HEBUN/LARNAKA
Kıbrıs’ta 10 yıldır siyasi mülteci olan Kürt siyasetçi Kenan Ayas, Almanya’ya iade edildi. Almanya’nın Hamburg kentinde cezaevine konulan Ayas, 129b’den yargılanacak. Ayas “Kıbrıs devleti Kürt soykırımını tamamlamak isteyen güçlerin yanında yer alıyor. Alman devleti de Erdoğan rejimine hizmet ediyor” dedi.
Kürt siyasetçi Kenan Ayas 15 Mart’ta Avusturya'da bulunan ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Larnaka Havaalanı’nda Alman devletinin iade talebiyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Larnaka Bölge Mahkemesi 19 Nisan’da görülen duruşmada Ayas hakkında Almanya’ya iade kararı vererek, Yüksek Mahkeme’ye itiraz yolunu açık bıraktı. Ancak Yüksek Mahkeme, Larnaka Mahkemesi’nin kararına itirazı reddederek Ayas’ın Almanya’ya iadesine hükmetti.
Adalet Bakanlığı müdahalesi
Ayas’ın Almanya’ya iade edilmesi kararında Kıbrıs Adalet Bakanlığı’nın da tavrı belirleyici oldu. Yüksek Mahkeme Başkanı’nın 9 Mayıs’taki duruşmada “PKK’yi terör örgütü olarak görmüyoruz” yönündeki değerlendirmesi kamuoyunda Ayas için olumlu yönde bir karar çıkacağı beklentisini arttırırken; Adalet Bakanlığı’nın 16 Mayıs’taki karar duruşmasından iki gün önce bir televizyon kanalında “Bölge Mahkemesi’nin verdiği kararı doğru buluyoruz” açıklaması, yargıya müdahale olarak görüldü. Karardan 10 gün sonra Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides de Berlin de Almanya Başbakanı Olof Scholz ile bir araya geldi.
Erdoğan rejimine hizmettir
Ayas mahkemede yaptığı savunmada bu davanın hukuki olmadığının altını çizerek, “Politik bir davadır” dedi ve mahkemenin Türk devletinin talebi doğrultusunda bir karar verdiğini vurguladı. Ayas, “Kürt halkı ile Kıbrıs halkının tarihi bir, kaderi ve acıları da ortak. Mahkeme verdiği bu kararla bir soykırım makinesi haline gelen faşist Türk devletinin yanında yer alıyor. Kıbrıs devleti Kürt soykırımını tamamlamak isteyen güçlerin yanında yer alıyor. Alman devleti de Erdoğan rejimine hizmet ediyor” dedi.
Kürt’ü kurban ettiler!
İade kararına tepki gösteren Ayas, “Bu kararla sadece beni Almanya’ya göndermiyor. Benimle beraber 1974 yılında faşist Türk devleti tarafından yapılan işgal saldırılarında çocuklarının gözleri önünde tecavüze uğrayan Kıbrıs’ın değerli kadınlarını da gönderecek. Yine faşist Türk devleti tarafından katledilen Theofilos Georgiadis’i ve sömürgecilere karşı kendi ülkesinin savunmak için kahramanca savaşan Kıbrıs’ın değerli evlatlarını da göndermiş oldu” dedi.
Ayas, Kıbrıs basına yaptığı bir açıklamayla da karara tepkisini şöyle dile getirmişti: “Kıbrıs Cumhurbaşkanı beni kendisiyle beraber götürerek soykırımcı güçlere hediye olarak sunacak. Türk devleti ile yakınlaşmak için bir Kürt’ü kurban edececek.”
‘Uçamaz’ raporuna rağmen
Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın Almanya gezisi sonrası apar topar hastaneye götürülen, kelepçeleri dahi açılmadan polis gözetiminde kontrolden geçirilen Ayas’a “seyahat edebilir” raporu düzenlenerek sınır dışı için hazırlıklar tamamlandı.
Oysa iade kararını protesto için 4 Mayıs’tan 16 Mayıs’a kadar açlık grevinde olan 15 kilo kaybeden Ayas’ın ciddi sağlık sorunları da bulunuyordu. Bel kemiğindeki rahatsızlıktan kaynaklı yürümekte dahi zorlanan Ayas, avukat görüşüne diğer tutuklu ve görevlilerin yardımıyla çıkıyordu.
Savunma avukatları doktor raporuna itiraz etti, tekrar hastaneye götürülen Ayas’a “uçakla seyahat edemez” raporu verildi. Ancak bu rapora rağmen Ayas, 2 Haziran’da Almanya’ya iade edildi.
129b’den yargılanacak
İlk olarak Karlsruhe’de hakim karşısına çıkarılan Ayas’a hakkındaki tutuklama kararı okunarak, Hamburg’da bir cezaevine gönderildi. ‘Terör örgütü üyeliği’yle suçlanan Ayas, Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden yargılanacak. Ayas’ın avukatı Antonia von der Behrens, Ayas hakkındaki davanın 3-4 aya kadar başlamasını beklediklerini söyledi.
Türkiye 12 yıl rehin tuttu
Azadî Hukuk Bürosu’nun verdiği bilgiye göre; Ayas, 2018-2020 yılları arasında Hamburg’da PKK çalışması yürüttüğü gerekçesiyle yargılanacak. Daha önce de Türkiye’de ‘KCK davası’ndan yargılanan Ayas, 12 yıl cezaevinde kalmıştı ve 2013 yılından bu yana da siyasi mülteci olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yaşıyordu.
Ankara’nın talebine yanıt
Azadî, Alman devletinin Kürt siyasetçilere yönelik artan iade taleplerine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz birkaç ayda Kürt aktivistler, Almanya’nın tutuklama kararına dayanarak İtalya, Fransa ve Belçika’dan iade edildi. Bu, Ankara’nın Alman siyasetçilere ve yargıya Kürt hareketine karşı daha sert önlemler alınması yönündeki talebinin yankısıdır. Bunu, Kürt derneklerine yönelik baskı ve 129a/b soruşturmalarının artmasında da görüyoruz” dedi. Bu sistematik kriminalizasyonun 30 yıldır tüm federal hükümetler tarafından uygulandığını vurgulayan Azadî, “Kendi halkına zorbalık eden, sınır ötesi askeri operasyonlar yürüten, kimyasal silahlar kullanan ve hükümetlere baskı yapmaktan hiç çekinmeyen bir otokratın yanında yer alındığını” kaydetti.