Tutsak yoldaşlarının sesi

Kadın Haberleri —

Fatma Ödemiş

Fatma Ödemiş

  • Fatma Ödemiş, siyasi fikirlerinden dolayı cezaevinde tutuklu kaldığı 9 yıl boyunca müziği hiç bırakmadı. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra şarkılarında en çok kadınların cezaevlerindeki mücadelesini dile getiriyor.  

Amed Farqînli (Silvan) Fatma Ödemiş, küçüklüğünden beri müzikle ilgileniyor. Bu ilgisi babasının kaval ve erbane çalmasından, amcasının da dengbêj olmasından geliyor. Müzikle ilk bağı bu süreçte oluşan Ödemiş, siyasi fikirlerinden dolayı 2017 yılında tutuklanır. 9 yıl ceza alır ve 2023 yılında cezasının bitmesiyle tahliye edilir.

Cezaevinde de müziği bırakmayan Özdemir, birçok şarkı yazıp besteler, bağlama dersi alır. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra kendini daha fazla geliştirir. En çok kadınların cezaevinde verdiği mücadeleden etkilenir ve bunu şarkılarına yansıtır.

Duvarlar müziğinin sesini kısamadı

Fatma Ödemiş, Jinnews’e müziğe adım atışını şu sözlerle anlattı: “Ailemin müziğe olan ilgisi sayesinde önce erbane çalmaya başladım. Kendi kendime çalmaya çalıştım. Sonrasında müzik her daim hayatımda yer almaya başladı. Küçükken arkadaşlarımda hep gitar görürdüm ve çalmak isterdim. Hayatım, bir süre sonra değişti. Siyasi fikirlerim nedeniyle cezaevine girdim. Bu süre içerisinde kursa gittim, şarkı yazmaya ve beste yapmaya başladım. Kürtçe, Türkçe her iki dilde de şarkı yazdım, söyledim. Kürtçe yazdığım şarkılarda beni en çok etkileyen şey kadınlar oldu. Toplumun içerisinde yer alan kadınlardan, devrimci kadınlardan etkilendim.”

Daha özgür hissediyorum

“Müzik her zaman hayatımın bir yerinde olacak” diyen Ödemiş, şöyle devam etti: “Kadınların, annelerin ve cezaevindeki kadın arkadaşlarımın yaşadığı zorlukların yaşamımda çok etkisi var. Bunu çok iyi biliyorum; yaşadığım sürece bunlar beni etkileyecek ve ben yazmaya devam edeceğim. Bu kadar zorluğun olduğu bir yaşamda, insan bazen hislerini ve fikirlerini ifade edemiyor. Ben de müzik sayesinde hem fikirlerimi hem de hislerimi dile getiriyorum. Kendimi böyle daha özgür hissediyorum.”

Ezilen tüm kadınların sesi olmak istediğini söyleyen Ödemiş, “Kadınlar, dünyanın her yerinde karanlık zihniyetlere karşı büyük bir mücadele veriyor. Ben de bir Kürt kadını olarak müzik alanında mücadele vermek istiyorum. Bu mücadele isteğimin başlangıcı, cezaevinde kaldığım süreçler oldu. Çünkü cezaevinde, kadınların mücadelesine en yakından şahit oldum ve bu mücadeleyi yazdığım şarkılara yansıtmak istedim. Kadınların cezaevlerindeki mücadelesini dışarıya aktarmak istiyorum” dedi. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.