Ukrayna hücumu genişledi

Dünya Haberleri —

Ukrayna saldırısı Foto: AFP

Ukrayna saldırısı Foto: AFP

  • Ukrayna, Kursk ve Belgorod bölgelerini kapsayan geniş çaplı saldırıda 74 yerleşim birimini ele geçirdi. 2. Dünya Savaşından beri ilk defa Ukrayna güçleri Rus topraklarında iç hatlarda ilerliyor. 

Rusya’nın batı sınır bölgelerinde bulunan Kursk ve Belgorod oblastlarına dönük 6 Ağustos’ta başlayan Ukrayna hücumu hız kazandı. Sınır bölgelerini sızma tarzında geçen Ukrayna ordu birlikleri, Alman yıldırım harekatı tarzında hücumunu sürdürüyor. Savaş cephesini Kursk’tan Belgorod'a da taşıyan Ukrayna ordusu, toplam 74 Rus yerleşiminin kontrolleri altında olduğunu açıkladı.

Dört tugay saldırıyor

Ukrayna birlikleri 6 Ağustos'ta Kursk bölgesine çeşitli yönlerden hücum başlatarak hafif silahlı Rus sınır muhafızları tarafından yönetilen birkaç kontrol noktasını ve saha tahkimatını hızla aştı. Rusya'nın Ukrayna ile olan 245 kilometrelik kara sınırındaki Rus piyade birliklerini atlatan Ukrayna güçlerinin dört tugaydan oluştuğu düşünülüyor. Mobil güçlerin seferber edildiği sızma ve baskın 30 kilometre derinliğe ve 400 kilometre genişlikte bir alanda etkili oluyor. Rus tarafı, Ukrayna’nın 10 bin asker, tank ve zırhlı ile yaptığı ani baskının şokunu atlatabilmiş görünmüyor. Yoğun hava ve topçu saldırısı ile başlatılan hücum için Rus yetkililer temkinli açıklamalar yapıyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, son 24 saatte birliklerin farklı yönlerde bir ila üç kilometre arasında ilerleme kaydettiğini söyledi. 
Kursk Valisi Aleksey Smirnov Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna askerinin sınırdan 12 kilometre içeri girdiğini ve 28 yerleşimi ele geçirdiklerini söylemişti. Rusya Savunma Bakanlığı gece boyunca dört Ukrayna füzesi ve 37 insansız hava aracını Kursk üzerinde düşürdüklerini açıkladı.

Belgorod'da bölgesel OHAL
Rusya'nın Belgorod Bölgesi Valisi, Ukrayna'nın bölgeye yönelik bombardımanının ardından olağanüstü hal ilan etti. Vali Vyacheslav Gladkov, Telegram mesajlaşma uygulamasında yayınlanan bir videoda "Belgorod bölgesindeki durum son derece zor ve gergin olmaya devam ediyor. Evler yıkıldı. Siviller öldü ve yaralandı” dedi. Gladkov, "bölgesel düzeyde bir olağanüstü hal ilan edileceğini, ardından da hükümet komisyonuna federal bir olağanüstü hal ilan etme talebinde bulunulacağını" sözlerine ekledi.

Yüzlerce esir açıklaması
Taaruz hakkında akşam yaptığı konuşmada esirler konusa değinen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Yüzlerce Rus askeri teslim oldu ve hepsi insani muamele görecek, kendi ordularında bile böyle bir muamele görmediler. Biz Ukraynalılar’ın her durumda hedeflerimize ulaşabileceğini, çıkarlarımızı ve bağımsızlığımızı savunabileceğini bir kez daha kanıtladık” dedi.

AB’den 114 milyar Euro
Avrupa Birliği'nden (AB), Ukrayna'ya 50 milyar euroluk mali yardım paketinin ilk düzenli ödemesi Salı günü gerçekleşti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'ya 4,2 milyar euro gönderildiği belirtildi. Ayrıca, AB mali yardım fonu kapsamında Ukrayna hükümetine 2022 Şubat ayında bu yana toplam 114 milyar euro finansman sağlandığı açıklandı. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.