Ulusal birlik zorunludur

Yurt Dışı Haberleri —

KNK

KNK

  • KNK’nin 25. kuruluş yıl dönümünü vesilesiyle Basel’de düzenlenen resepsiyonda ulusal birliğin önemine vurgu yapıldı.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi konferans salonunda verilen resepsiyona KCK Yürütme Komitesi ve KNK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar, YNK, Goran, Suriye Birlik Partisi, PJAK, Avrupa Behtnahrin Süryani Meclisi’nden temsilcilerin yanı sıra çok sayıda tanınan şahsiyet ve yurtsever katıldı. Resepsiyonda yapılan konuşmalara Kürt ulusal birliğinin bir an önce sağlanması çağrısı yapıldı.

Şehitlere bağlılık için birlik sağlanmalı

Etkinlik, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve Kürt Ulusal Marşı Ey Reqîb’in okunması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan KNK üyesi Ali Matur, Kürt halkının birliğinin sağlanması için 25 yıl önce atılan adımın her geçen gün büyüdüğüne işaret etti. Matur, “Kurdistan’ın bu dört parçaya ayrılmış, yapay sınırlarını tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Bunun için de KNK bünyesinde bulunan bütün yapılar ulusal birlik için çalışma yürütmelidirler. Birliğimizi sağlamak zorundayız. Kurdistan uğruna şehit düşenlerin anısına bağlı kalacaksak bunun ispatı birliğin sağlanmasındadır” diye konuştu.

Rêber Apo ve Mam Celal

KNK'nin kuruluşunu anlatan sinevizyonun seyredilmesi ardından konuşan KCK Yürütme Komitesi Üyesi Zübeyir Aydar, kuruluşundan günümüze içinde yer aldığı KNK’nin mücadele süreçlerini anlattı. KNK’nin kuruluşunun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük gayret ve çabasının ürünü olduğunu hatırlatan Aydar: “Biz milletvekilleri yurt dışına çıktığımızda bir arayışımız vardı. Rêber Apo çağırdı, Şam’a gittik. Ulusal bir meclis için çalışma yapılmasını istedi. Avrupa’ya döndük, çalışmalara başladık. Ciddi bir emek verildi. Mam Celal’in katkısı asla gözardı edilmemelidir. O da ciddi destek verdi.

Biz çalışmalarımızı sürdürürken Türk devletinin baskıları arttı. Ulusal kongre hazırlığı yaparken Önder Apo komplo ile Türkiye’ye teslim edildi. Biz çalışmalarımızı o ortamda yapamadık. Sonra Avukatlar İmralı’ya gidince Önder Apo durumu sormuş ve acilen Kurdistan Ulusal Kongresi’nin toplanmasını istemişti. İşte 25 yıl önce böylesi zorlu bir süreçte kuruluşunu gerçekleştirdik.”

KDP ulusal birliğe gelmiyor

KNK’nin bugün uluslararası düzeyde Kurdistan’ın dört parçası için muhatap alınan bir kurum haline geldiğine işaret eden Zübeyir Aydar, “Biz hala bütün Kürt parti ve yapılarına sesleniyoruz. Gelin Kurdistan ulusal birliğini oluşturalım. Bugüne kadar defalarca PDK’ye çağrı yaptık, bizzat ben görüştüm. Hiçbir zaman ulusal birliğe gelmediler. Lozan’ın 100. yılı nedeniyle birçok başarılı çalışma yürütüldü. Bundan sonra daha çok çalışmalıyız. Kurdistan ulusal birliğini daha da büyütmeliyiz” dedi.

YNK’li Hêjar Eli’nin ‘Gerîla’ şiiri

Resepsiyona katılan siyasi partilerden YNK adına Hêjar Elî, Suriye Birlik Partisi adına Azad Osman, Goran Hareketi adına Refik Abdullah, İsviçre Kürt Enstitüsü adına Ali Şimşek, HDP eski Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Eziz Ehmedî, Avrupa Behtnahrin Süryani Meclisi adına Semir Gurco ve Şêx Musa da birer konuşma yaptı.

Etkinlikte İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Gernas Koçer’in bir kekliğin hikayesini anlattığı şiir resepsiyonda ilgi ile dinlendi. YNK Üyesi Hêjar Eli de yapılan konuşmaların her birini çok değerli bulduklarını söyleyerek, “Dört parçaya bölünen Kurdistanımız için ulusal ruhla burada bulunmamız bile baskı altına alınamayacağımızı gösteriyor ve çok değerlidir. Avrupa’da yurtdışında diplomatik ve toplumsal çalışmamızı büyütmek zorundayız” dedi.

Etkinlik, müzik dinletisi ardından sona erdi. BASEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.