Ulusal Çalıştay'dan ulusal çağrı

Ulusal çalıştay

Ulusal çalıştay

  • Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK), Türkiye'nin işgal saldırılarını görüşmek üzere 8 Temmuz'da online ortamda "Ulusal Çalıştay" düzenledi. Çok sayıda Kurdistanî parti, örgüt ve kurumun yanı sıra yazar, sanatçı, aydın, akademisyen, gazeteci, siyasetçi ve inanç temsilcileri, toplantıya katıldı. 

Çalıştayda açığa çıkan sonuçlar yazılı çağrıya dönüştürüldü. Zap, Metîna, Avaşîn ve Xakurkê bölgelerinde yoğun savaş yaşandığı; gerillanın işgale ve soykırıma karşı büyük bir kahramanlık ve fedakarlıkla direndiği belirtilen sonuç bildirgesinde, şu ana kadar ulusal ve uluslararası düzeyde olması gerektiği gibi sesler yükselmediği ve tepkilerin yetersiz kaldığı kaydedildi. Tüm Kurdistanî güçlerin işgale karşı pozisyon alması ve direnişçilerin etrafında en üst düzeyde ulusal ve yurtsever bir savunma zırhı örmesi istenen bildirgede, birleşik tutumun, uluslararası siyasi aktörlerin sessizliğini de bozabileceği vurgulandı. Bildirge şunlar yer aldı:

* Türk devleti, bu saldırı ve baskılarla Kurdistan halkının tüm kazanımlarını yok etmek ve Kürt halkını soykırımdan geçirmek istemektedir. Toplantı katılımcıları olarak Türk devletinin bu vahşi tutumuna tüm imkanlarımızla karşı çıkıyor ve Kurdistan Savunma Güçleri'nin yanında yerimizi alıyoruz.

* Kurdistanlıların iç birliğinin olmaması, Kurdistan'ın kazanımlarının savunulmasını zayıflatmakta ve düşmanların önünü açmaktadır. Bu, en son Kerkûk, Xaneqîn ve Şengal’in işgalinde görüldü. Ancak iç ittifak, düşman saldırılarını kırarak zaferin önünü açıyor, ki bu Kobanê’nin savunulmasında ve zaferinde de görüldü. Toplantı, iç birliği varlık yokluk şartı olarak görüyor ve ulusal birliğin güçlendirilmesi çağrısını yineliyor.

* Kurdistan'da ve yurt dışında Kurdistan Savunma Güçleri'ne güçlü destek verilmeli, Kobanê’yi savunma ruhuyla Türk devletinin Başûrê Kurdistan'a yönelik işgali durdurulmalıdır. Bu amaçla bağlantılı olarak yurt içinde ve yurt dışında güçlü birliğe, ulusallığa ve yurtseverliğe dayalı bir diplomasi çalışması yapılmalıdır.

* İçinde bulunduğumuz süreç, kitlesel soykırım saldırılarına karşı her yerde topyekun bir direniş göstermemiz, seferberlik ruhuyla hareket etmemiz gereken bir süreçtir. Toplantı, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kurdistanlıları gece gündüz her türlü çalışma, eylem ve etkinliklerde yer almaya, direniş güçlerinin yanında yer almaya, her yerde topyekun direnişi yükseltmeye çağırıyor.

* Toplantı, Federe Kurdistan Meclisi Başkanlığına, hükümetine, Kurdistani parti ve kurumlara ve tüm bölge halkına Türk devletinin bu işgal saldırılarına karşı çıkma ve Türk ordu güçlerini Başûrê Kurdistan’dan çıkarma çağrısında bulunuyor.

Toplantı, Irak devletine Türk devleti ile iş birliği yapmaması, Saddam döneminde Türkiye ile yapılan sınır geçiş anlaşmalarının iptal edilmesi, Türk devletinin Başûrê Kurdistan'ı işgal saldırısına itiraz etmesi, Irak hava sahasını Türk devletinin savaş uçakları için yasaklaması, Türk devlet güçlerinin Irak devleti sınırlarından çıkması için pratik tedbirler alması çağrısında bulunuyor.

* Toplantı, Arap Devletler Birliği'ne, Türk devletinin Kurdistan'ın güneyindeki işgal saldırılarına karşı tavır alma ve protesto etme çağrısında bulunuyor.

* Toplantı, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve ilgili tüm güçleri, Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarına karşı sessiz kalmamaya ve tavır almaya çağırıyor.

* Toplantı, Kürt halkının dostlarına ve genel olarak demokratik ve vicdan sahibi dünyaya şu çağrıda bulunuyor: Kobanê, Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê savaşlarında iyi bir tutum sergilediniz, umuyoruz ki bu tavrınızı bu savaşa karşı da sergilersiniz. Kürt halkının dayanışmanıza, desteğinize ihtiyacı var.

* Toplantı, Kurdistanlılar ve Kurdistan dostlarına Türkiye ile ekonomik işlem yapmamalarını, Türk turizmini boykot etmelerini talep ediyor.

* Bu toplantıda hazır bulunan kişi ve temsilciler olarak Türk devletinin işgal saldırılarına karşı  tavır alıyor ve Kurdistan Savunma Güçleri'ne desteğimizi yineliyoruz. Bütün imkanlarımızla bu direnişe sahip çıkacağız. Tüm Kurdistanî partiler, örgütler, kurumlar, şahsiyetlerden ve tüm Kurdistan halkından da aynı tutumu sergilemelerini istiyoruz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.