Ulusal çıkarlarımız önceliğimizdir

Dünya Haberleri —

Bafil Celal Talabani ve Kimberly Harrington

Bafil Celal Talabani ve Kimberly Harrington

  • Washington DC’de resmi temaslarını sürdüren YNK Başkanı Bafil Celal Talabani, seçimlerin, güvenliğin tesisi ve istikrarın devamlılığı kadar Kürt halkının ulusal çıkarları içinde bir mecburiyet olduğunu öyledi.
  • Jeo-politik önemi belirgin hale gelen Kor Mor doğalgazının Irak’ın genel ihtiyaçlarının karşılanması konusunu Bağdat ile istişare ederek sonuca bağladıklarını söyleyen Talabani, gazın da ulusal çıkarlar hizmet edeceğini belirti.

Yekîtiya Niştimaniya Kurdistan (YNK) Başkanı Bafil Celal Talabani’nin Washington DC’de ABD yetkilileri ile gerçekleştirdiği temasları sürüyor. Üst düzey temaslarını sürdüren Bafil Talabani, ABD Temsilciler Meclisinden Mike Garcia ve Enerji Kaynaklarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Kimberly Harrington, ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Elizabeth Richard ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf ile bir araya geldi. Görüşmelerde Kürtlerin ulusal çıkarları vurgusu yapan YNK Başkanı, istikrar ve güvenliğin bağımsız seçimler ile demokrasiden geçtiğine dikkat çekti.   

Kamu güvenliği için şart

Washington’da ABD Temsilciler Meclisi üyesi Mike Garcia ile bir araya gelen YNK Başkanı Bafil Talabani, görüşmelerinin ve ilişkilerin ulusal çıkarlar ekseninde gerçekleştiğini belirtti. Bafil Celal Talabani, YNK’nin enerji sektörünü çatışma nedeni olmaktan çıkıp büyüme ve refah kaynağı haline getirmek için ulusal bir politika oluşturma çabalarını anlattı.

Talabani Garcia ile görüşmesinde, “Kurdistan Bölgesi, Irak ve ABD arasında, kamu çıkarlarının korunması ve sorunlarla mücadele bağlamında yeni bir stratejinin oluşturulması mevcut aşamada acil bir zorunluluktur” dedi. Heyetler arası görüşmede, Kurdistan Bölgesi ve Ortadoğu’daki siyasi gelişmeleri derinlemesine ele alarak sorun ve anlaşmazlıkların çözümü için diyaloğun sürdürülmesine vurgu yaptı. Talabani konuyu şöyle değerlendirdi: “Görevimiz, ülkeyi çatışmaların dışında tutarak vatandaşların huzurunu ve refahını korumaktır. Bölge ve dünya ülkeleriyle ilişkilerimiz ulusal çıkarlarımızı gerçekleştirmek içindir.”

Doğalgaz da güvenlik için

Bafil Talabani'nin Washington DC ziyaretindeki en dikkat çekici görüşmelerden bir de enerji ve doğalgaz üzerine olanıydı. YNK heyeti, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerji Kaynaklarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Kimberly Harrington ile bir araya geldi, büyük ölçüde YNK bölgesinde bulunan doğalgaz giderek daha hayati bir jeopolitik araç haline geliyor.

Talabani görüşmede diyalog yolunu açık tutarak enerji güvenliği için garantiler verdi. Bafil Talabani, "Bağdat'taki dostlarımızla görüşerek yeni bir perspektifle birlikte çalışmaya ve ülkeyi istikrar ve refaha doğru yönlendirmeye çalışacağız" dedi. Bu açıklama, doğalgazın Irak hükümet bölgelerine de ulaştırılabileceğine dair daha önce çıkan haberleri akla getirirken, Irak Başbakanı'nın Washington'da Başkan Biden ile yıl sonuna kadar İran doğalgazına bağımlılığı sona erdirme konusunda vardığı mutabakatla da örtüşüyor.

Kürtlerin KDP sorunu

Bu konudaki engellerden biri KDP'nin doğalgazı Irak hükümet bölgelerine ulaştırmayı reddetmesi ve bunun yerine Türkiye'ye ihraç etmeyi tercih etmesiydi. Ancak Talabani bu talebi reddederek doğalgaz arzının Irak'ın kendisine kadar uzatılmasını tercih etti.

Terörizm hâlâ bir tehdit

YNK Başkanı Talabani, Washington temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Elizabeth Richard ile görüştü. Darbaz Kosrat Rasul'un da katıldığı toplantıda bölgedeki güvenlik durumu, terörle mücadele ve askeri istihbarat koordinasyonu konularının ele alındığı duyuruldu.

Toplantıda bölgede yaşanan son güvenlik olaylarına ve insanların hayatlarının korunmasına ilişkin ayrıntılı bir rapor sunan Başkan Bafil Talabani, devam eden terör tehdidinin göz ardı edilmesinin bölgesel istikrarı tehlikeye attığını söyledi. YNK’in uluslararası terörizmin ortadan kaldırılması ve bölgesel barışın korunmasındaki önemi toplantıda dile getirildi.

Daha fazla demokrasi

Aynı gün ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf ile görüşen Talabani, Kurdistan Bölgesi'nde istikrar ve demokratik gelişmeyi devam ettirmek için adil seçimlerin yapılmasının gerektiğini söyledi. Hewlêr ile Bağdat arasındaki meselelerde her iki taraf da çatışmaların sona erdirilmesi, sorunların anayasa temelinde çözülmesi ve ülke yönetiminde gerçek bir ortaklığa gidilmesi konusunda mutabakatın olduğu da görüşmelerde hatırlatıldı.

Toplantıda ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, işbirliği ve koordinasyonun genişletilmesine dönük niyet beyan edildi.

 

* * *

Seçim olmazsa tehlike var

Federe Kurdistan’ın Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani, Bağdat'ta ABD’nin Sivil Güvenlik, Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Müsteşarı Ezra Zia ile görüştü. Seçimlerin zamanında yapılmamasının Kurdistan’ın geleceğini tehlikeye atacağını dile getiren Qubat Talabanî, “bu durum, bölgenin ve kurumlarının konumuna telafisi mümkün olmayan zararlar verecek ve ülkemizin geleceğini belirsizliğe sokacaktır” dedi.

Kurdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) resmi yayın organı PUK Media’nın haberine göre, Başbakan Yardımcısı, 9 Mayıs 2024 Perşembe günü yapılan toplantıda seçim konularının ele aldığını belirtti. Haberde, ‘Başûrê Kurdistan halkının siyasi hayattan inanç ve ilkelerinden bir adım dahi geri adım atmayacağını vurguladı’ deniliyor. Federe Kurdistan’da basın özgürlüğü ve insan hakları konularıda gündeme gelirken Qubat Talabanî başkanlığındaki heyet durumunu iyileştirmeye çalıştıklarını söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.