Vartinis için komisyon talebi

Vartinis Katliamı'nda katledilenler

Vartinis Katliamı'nda katledilenler

  • DEM Parti Mûş milletvekilleri Sümeyye Boz  ve Sezai Temelli, Vartinis Katliamı'nın faillerinin ortaya çıkarılması için Meclis Komisyonu kurulmasını talep etti.

Mûş'un Têlî (Korkut) ilçesine bağlı Vartinis Beldesi (Altınova) kırsalında 2 Ekim 1993'te yaşanan çatışmada 1 astsubay öldürüldü. Çatışma sonrası ölen astsubayın cenazesini almaya gelen askerler, Vartinis'ten geçerken havaya ateş açtı ve "Bu gece gelip köyünüzü yakacağız" dedi. Bir gün sonra, yani 3 Ekim 1993'te beldeye gelen askerler, köyü ateşe verdi. Köyde evleri ateşe verilen Nasır ve Eşref Öğüt çifti, en büyüğü 12, en küçüğü ise henüz üç yaşında olan çocukları Sevim, Sevda, Mehmet Şakir, Mehmet Şirin, Cihan, Aycan ve Çınar Öğüt'le birlikte yanarak can verdi. O gece amcasının evinde kalan ve katliamdan şans eseri kurtulan Aysel Öğüt, daha sonra katliama ilişkin suç duyurusunda bulundu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyada görevsizlik kararı vererek, dosyayı Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığına gönderdi. DGM Başsavcılığı, olaya "faillerin belli olmadığı terör eylemi" olarak değerlendirip etkili bir soruşturma yürütmeden dosyayı kapattı. 

18 yıl sonra iddianame

Aysel Öğüt, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde yapılan düzenlemelerle birlikte, 2003'te yeniden suç duyurusunda bulundu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kez olaya ilişkin soruşturma başlattı. Savcılık, Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Dosya bu kez de 7 yıl askeri savcılıkta bekledi. 2011'de tekrar aile suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, yasa değişiklerini de dikkate alarak soruşturmayı yürütüp tamamladı. Dönemin askeri sorumluları hakkında "kasten ev yakmak suretiyle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan iddianame hazırladı. 

Zaman aşımına sürüklediler

"Güvenlik" gerekçesiyle Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledildi. 1 Mart 2016'da davanın görülen karar duruşmasında, dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Bülent Karaoğlu ile diğer 3 fail hakkında "delil yetersizliğinden" beraat kararı verildi. Dosyanın taşındığı Yargıtay, katliamdan dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu'nun sorumlu olduğunu belirterek yerel mahkemenin verdiği beraat kararını “köyün yakılması emrini Yüzbaşı Bülent Karaoğlu vermiştir” diyerek bozdu. Daire, ayrıca failler arasında yer alan rütbeli 3 asker hakkındaki beraat kararını ise onadı. Kararın ardından Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Eylül 2021'de görülen ilk duruşmada dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı Bülent Karaoğlu hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı verildi. Ancak Bülent Karaoğlu Eylül 2021 tarihinden bu yana yakalanamadı. Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Aralık 2023'te davada zaman aşımı kararı verdi. 

 

 

Dava avukatlarından Mûş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, zaman aşımı kararının cezasızlık politikasının sonucu olduğunu belirterek, "İnsanlığa karşı işlenen bir suç olduğundan dosya hakkında verilen düşme kararının durdurulmasını talep ediyoruz. Bir kez daha dosyanın temyizi noktasında çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Komisyon için önerge

DEM Parti Mûş milletvekilleri Sümeyye Boz ve Sezai Temelli, katliam ilişkin Meclis komisyonu kurulması istemiyle dün Meclis Başkanlığına önerge verdi. Önergede, etkin bir yargı mekanizmasının oluşturularak, cezasızlık politikalarının sonlandırılması istendi. MÛŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.