Xanika Jêr kaderine terk edildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Xanika Jêr kırsal mahallesi

Xanika Jêr kırsal mahallesi

  • Amed’in Xana Axpar (Çınar) ilçesine bağlı Xanika Jêr kırsal mahallesinin içerisinden geçen dere tehlike saçıyor. Bin 976 nüfuslu mahallede bulunan dere, kış aylarında aşırı yağışlardan dolayı sık sık taşıyor. Bölgedeki hanelerin kanalizasyon atıklarının dereye bırakılması da yaz aylarında kötü kokuların yayılmasına neden oluyor.  

Mahalle sakinleri, derenin ıslah edilmesi ve altyapı sorununun çözümü için bugüne kadar birçok kez hem Devlet Su İşleri (DSİ) hem de Amed Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulundu. DSİ ekipleri, derenin fotoğrafını çekmek dışında herhangi bir adım atmadı. Belediye de toplu DSİ'ye atarak, mahallenin sorununa çözüm olmadı. 

Salgın hastalık riski

Xanika Jêr sakinlerinden Kayfa Baran, derenin ıslah edilmemesinden kaynaklı kimi zaman salgın hastalık riskiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. 2008 yaşanan su taşkını nedeniyle onlarca evin sular altında kaldığını aktaran Baran, sel korkusuyla kışın nöbet tuttuklarını söyledi. 

Geçtiğimiz yıl bir çocuğun boğulma tehlikesi atlattığını belirten Reşit Aladağ, "Eşim kurtarmasa boğulacaktı. Yazın da burada tuvalet pisliği var. DSİ’ye başvuruyoruz bizi belediyeye yönlendiriyor. Kimse gelmiyor buraya” diye kaydetti. 

 

Celile Baran

 

Kokudan durulmuyor

Altyapı sorununa dair defalarca dilekçeler yazdıklarını ancak bunların yanıtsız kaldığını vurgulayan Celile Baran, "Bir çözüm bulunmasını ve temizlenmesini istiyoruz. Pislikten dolayı çoğalan sivrisinek ve yayılan kokudan artık yatamıyoruz” dedi. 

Benzer durumdan dert yanan Enver Kocaağa, evinin derenin karşısında olduğunu belirtti. Kocaağa, yaşadıkları sorunların çözülmesini istedi. 

Halkın talebi

Kış aylarında rahatsızlandığını ve çağırdıkları ambulansın taşan dere nedeniyle evlerinin bulunduğu alana gelemediğini aktaran Muazez Kocaağa, sağlıkçıların kendisini battaniyeyle götürmek zorunda kaldığını dile getirdi. Kocaağa, yaşadıkları sorunu çözüm bulamamasına tepki göstererek, "Kürt'üz diye kimse bizim için bir şey yapmıyor. Buraya hizmet getirmiyorlar. Bu derenin bir an önce yapılması gerekiyor” çağrısı yaptı. 

Yaşadıkları sorunları sıralayan Gülderen Baran, "Sel sonrası bütün çöpler evlerimize kadar giriyor. Yazın oluşan koku ve pislikten dolayı hiçbir şey yapamıyoruz” dedi.

Belediye hala değerlendiriyor

Amed Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Ekim 2023 tarihinde yapılan başvuruların işleme alındığını, belediye birimlerinin mahallede etüt çalışması yaptığını söyledi. Yetkililer, etüt çalışmaları sonrasında konunun DİSKİ Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı önünde beklediğini, yapılacak değerlendirmenin ardından çalışmaların başlatılacağı bilgisini paylaştı. HEVAL ÖNKOL/MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.