Xwebûna Jin kapılarını açtı
Kadın Haberleri —

Fatma Gulan Önkol
- Xwebûna Jin Merkezi, Sûr’da tüm kadınlara psikolojik ve hukuki hizmet sunmak için kapılarını açtı. Sûr Belediyesi Eşbaşkanı Gulan Önkol, “İyileşmek, güçlenmek, söz sahibi olabilmek ve eşit temsiliyete sahip olmak için bir arada olmak istiyoruz” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Amed’in Sûr Belediyesi çalışmalarına devam ediyor. Sûr Belediyesi, bu kapsamda bugün “Xwebûna Jin Psikolojik ve Hukuki Danışma Merkezi’nin açılışını gerçekleştirecek.
Sûr Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Gulan Önkol, 8 yıldır Sûr’da kadın müdürlüğü olduğu halde hiçbir çalışmanın yapılmadığına dikkat çekerek, 2015-2016 yıllarında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yaşananlar nedeniyle yoğun göçlerin yaşandığını anımsattı.
10 kişiden 6’sı antidepresan kullanıyor
MA’ya konuşan Önkol şunları ekledi: “Haliyle kadın ve çocuklar nezdinde psikolojik, maddi ve manevi olarak da birçok etkilenme oluştu. Dolayısıyla kadınlarla yaptığımız çalışmalar ve talepleri doğrultusunda, psikolojik ve hukuki hizmet sunma gereği duyduk. Mahallelerde yaptığımız kadın çalışmalarında 10 kadından 6’sı antidepresan ilaçları kullandığını söyledi. Bizim için kadının iyi olma hali her zaman her şeyden önce gelir.”
Sokaklar güvenli değil
Psikolojik ve Hukuki Danışmanlık Merkezi’nin çok dilli hizmet vereceğini kaydeden Önkol “Türkiye'de yılardır sürdürülen bir asimilasyon politikası var. İnsanlar başka dilde kendini rahat ifade edemediği için yeterli sağlık hizmeti ya da hukuki destek alamıyor. Sûr’da özel savaş politikaları yürütüldü. Yaptığımız mahalle çalışmalarında da tespit ettiğimiz kadarıyla bu durumlardan fazlasıyla rahatsız olunuyor. Sûr, kadınların kendilerini güvende hissetmediği bir bölge haline dönüşmeye başladı. Çünkü burada özel savaş politikalarının geliştirildiğini, kadınların ve gençlerin fuhuşa sürüklendiğini bundan ötürü bir yalnızlaştırma politikasına yürütüldüğünü ve aynı zamanda sokakların da güvenilirliğinin yitirdiğini görüyoruz” diye konuştu.
Bir arada olmak istiyoruz
Merkezin haftanın 7 günü açık olacağını ifade eden Önkol, “Kadınlar istedikleri an ulaşabilecekler. Merkeze rahat ulaşılabilmesi için bir telefon hattı oluşturacağız. Kadınlarla beraber iyileşmek, güçlenmek, söz sahibi olabilmek, toplum içinde eşit temsiliyete sahip olmak için bir arada olmak istiyoruz. Bu anlamda da desteğe ihtiyaç duyan, tüm kadınları buraya bekliyoruz. Bizler halk için hizmet üreten bir belediyeyiz ve halk için her zaman çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu anlamda da kadınlar nasıl ki belediyeleri kendi evleri olarak görüyorsa bu danışma merkezini de kendi evleri olarak görsünler” dedi. AMED