Yaralarımızı birlikte saralım

Yurt Dışı Haberleri —

1. Maraş Festivali

1. Maraş Festivali

  • Almanya’nın Leverkusen kentinde 1. Maraş Festivali yapıldı. Depremin yaralarını sarmak için dayanışmayı büyütme çağrısı yapılan festivalde Leverkusen Büyükşehir Belediye Başkanı Uwe Richrath, "Sizinleyiz, dayanışmamız sürecek" mesajı verdi.

1. Maraş Festivali 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Almanya'nın Leverkusen kentindeki Ostermann-Arena'da yapıldı. Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) tarafından "Depremle Dayanışma" adı altında gerçekleştirilen festival Avrupa’nın farklı kentlerinde yaşayan Maraşlıları bir araya getirdi.

Depremde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan festivalde ilk olarak Hekim Sefkan ve Serhat Med "Erdhej" isimli deprem ağıdını seslendirdi. Ardından MARDEF eşbaşkanları Mehmet Üstek ve Hatice Sonzamancı ve yöre derneklerinin temsilcileri festivale katılanları selamladı.

 

 

Gençler için istihdam alanı yaratalım

Pazarcık Belediye başkanı Haydar İkizer deprem sonrası yaşananları aktardı. İkizer, yerel seçimde Avrupa'da kendisini destekleyen Pazarcıklılara da desteklerinden dolayı teşekkür etti. İstihdam sorunundan dolayı gençlerin Pazarcık'ı terk etmek istediğini belirten İkizer, yatırımcılara çağrıda bulunarak, “Gençlerimize istihdam alanı yaratmak, yatırım yapmak gerekiyor. Yatırımlarınız için her türlü desteği ben sağlayacağım, güvenceyi ben sağlayacağım. Bizi yalnız bırakmayın" dedi. Pazarcık’ta 8-9 Ağustos’ta bir festival düzenleyecekleri duyurusunu da yapan İkizer, Pazarcıklıları davet etti.

 

 

Çevreci belediyecilik önceliğimiz

Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan ise Almanya'da bulunan derneklere, başta MARDEF’e depremdeki yardımlarından dolayı teşekkür etti. Çevreci belediyecilik anlayışını ön planda tutacaklarını belirterek, "HES’lere, madenlere karşı çalışacağız. Çevreye, doğaya zarar vermeden çalışmalarımızı yürüteceğiz" dedi.

 

 

Dayanışmamız sürecek

Leverkusen Belediye Başkanı Uwe Richrath da deprem bölgeleri ile dayanışma amacıyla ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.  Bir arada barış içinde yaşamak için, demokrasi için dünyada da bir mücadele gerektiğini ifade etti. Leverkusen Yabancılar Meclisi Başkanı Sam Kofi Niyantakyi "Bir arada yaşamanın koşullarını oluşturmak, dayanışmak bizim görevimiz, bunu sorumluluğumuzun bir parçası olarak alıyoruz" diye konuştu. TERRA TECH Marburg yardım kuruluşu üyesi Daniel Mayer ise MARDEF’le birlikte çalıştıklarını belirterek, "Birlikte uyumlu bir çalışma yürüttük. MARDEF’e teşekkürler" dedi.

Devlet yoktu MARDEF vardı

Avukat İbrahim Sinemillioğlu da bölgeye yatırım yapılması gerektiğini, istihdam alanı yaratmanın önemine dikkat çekti.

Narlı Cemevi Başkanı Tahir Ortaç ise depremin ilk gününden itibaren MARDEF’in büyük katkılarının olduğunu kaydederek, “Hiçbir devlet kurumunun olmadığı yerde MARDEF devreye gerdi. AFAD’ın, devletin, Kızılay’ın olmadığı yerde onların görevlerini MARDEF üstlendi. Yani kısaca bölgenin her şeyi oldu.  İyi varsınız, iyi ki yanımızdasınız" dedi.

 

 

Yönümüzü ülkeye çevirelim

HDP eski Milletvekili Fatma Kurtulan "Dünyanın dört tarafına savrulan yerlerden birisi ne yazık ki bizim yöremizdir. Gençlerimizi, çocuklarımızı mutlaka kendi kültürümüzle büyütmeyi, kendi gelenekleriyle büyütmeyi, kendine sahip çıkmayı mutlaka ve mutlaka sağlamamız gerekiyor. Yönümüzü oraya çevirelim, mücadelemize çevirelim. Kürt kimliği, Alevi kimliği; iki kimlik için mücadele etmemiz gerekir" dedi. Kayyumlar atanmasaydı deprem çalışmalarının daha iyi organize edilebileceğinin de altını çizerek, haftalarca orada kalan Silopi belediyesinin göstermiş olduğu dayanışmayı selamladı.

FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik ise ''Bizi biz yapan değerlerimizdir. Bizi depremin afetiyle soykırıma uğratmaya çalışanlara karşı direndiniz. Elinize yüreğinize sağlık. Biz Xızır’ın himmeti, canların dayanışması ile orada inşamızı yapacağız'' dedi.

 

 

Sanatçılar sahne aldı

Festivalde Kilamen Mareşê, Ozan Emekçi, Meral Alkan, Cemo Doğan, Ali Sizer, Cengiz Aslan, Ulaş Özdemir ve Adile Yadırgı, Hüseyin Menteş sahne alarak deyiş ve stranlarını seslendirdiler.

Ayrıca köy dernekleri de stand açarak yöresel yemeklerini sergiledi. Aynı zamanda Maraşlı yazarların kitaplarının bulunduğu standlar açıldı.

 

* * *

Yardımlar devam etmeli

Festivalin ilk günü olan cuma günü "Etno dinsel arındırma süresinde Maraş" konulu bir panel yapıldı. Panelin moderatörlüğünü gazeteci Elif Sonzamancı yaptı. Araştırmacı yazar Mehmet Bayrak, "Dünden bugüne Maraş" konulu bir sunum yaptı. Maraş Katliamı Davası avukatlarından İbrahim Sinemilioğlu ise ‘Maraş Katliamı ve Adalet Arayışı’ üzerine sunum yaptı. ‘Ekolojik Kırım ve Topraksızlaştırma’ üzerine sunum yapan Mehmet Horuş, eko kırımın doğaya karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledi. Maraş Kürtçesi üzerine sunum yapması beklenen Mazlum Doğan vize alamadığı için sunumu yazar Mehmet Kömür yaptı. Panelde konuşan MARDEF Eşbakanı Mehmet Üstek, "Depremde yerelde örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Deprem bölgesine halen yardım gerekiyor, yardımlarımız devam etmeli" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.