Yasaklamakla olur mu?

Forum Haberleri —

faşizm

faşizm

  • Kurdistan’da ve Türkiye’de bozkurt işareti yapanlar ve savunanlar, katliam ve soykırımı savunanlardır. Tarihten günümüze Kürt kimliğine sahip olanlarla birlikte Ezîdî, Alevi, Hristiyan, Yahudi inançlarına sahip yani muhalif olan her kesime karşı kanlı elleriyle bu işaretle poz vermişlerdir.

HAKAN TÜRKMEN

2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sağcı ittifak ve grupların açık ara ile parlamento kürsüsünde yer alması milli mi  ırkçı mı sorularını beraberinde getiriyor. Bu sorulara cevap olmadığı gibi Avrupa’nın korkulu rüyası olan mülteci krizi, aynı zamanda Ukrayna-Rusya hegemonya savaşı akabinde patlak veren Filistin- İsrail savaşları milli mi ırkçı mı sorularını sormamıza sebebiyet veriyor.

Dünyada gelişen olaylar ışığında ırkçılığın üst düzeye geldiğini görebiliyoruz. Görebildiğimiz ulus-devlet modeli tek millet, tek dil, tek kültür yani tekçi ve bireyci anlayışlara sahiptir. Halbuki Ortadoğu coğrafyası zengin, çeşitli, çok kültürlü yapısıyla Demokratik Konfederalizm fikri ile dünyaya örnek oluyor. Ortadoğu’da yaşanan krizlerin süregeldiği bir süreçte bir de üstüne Avrupa Şampiyonası’nda özellikle Türk milli takım taraftarlarının sergiledikleri dikkate alınında millilik ya da ırkçılık nerdedir diye sorulması haliyle gündeme geliyor.

1960’tan bu yana dört yılda bir düzenlenen Avrupa Şampiyonası maçları 1968 yılında Avrupa Uluslar Kupası olarak şimdiki ismini alan turnuvalar düzenleniyor. En son 2021 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da oynanan final maçında İngiltere ve İtalya’nın berabere kaldığı oyun sonunda penaltılarda 3-2 İtalya kazanarak ikinci kez şampiyonluğu elde etmişti. Günümüze kadar oynanan 16 turnuvayı 10 farklı milli takım kazanmış; Almanya ve İspanya üç kez, Fransa ve İtalya iki kez, SSCB, Çekoslovakya, Hollanda, Danimarka, Yunanistan ve Portekiz birer kez turnuvayı kazanan ülkelerdir. 2008 ve 2012 yıllarında düzenlenen turnuvayı kazanma başarısı gösteren İspanya, turnuva boyunca üst üste kazanan tek takım olma unvanına sahiptir.

En son 2008 yılında Avrupa Şampiyonası’nda üçüncülük elde eden Türkiye, UEFA 2024’te Leipzig’de oynanan Avusturya karşısında 2-1 galibiyet elde ederek çeyrek finale hak kazanıyor. Son maçta iki gol kaydeden Merih Demiral, Türkiye’de futbolun sadece spor olmadığını tekrardan dünya gündemine taşıdı. Merih Demiral’in yaptığı "bozkurt" işareti ile ırkçılığı körükledi.

Merih Demiral’in yaptığı ırkçı işarete Alman yetkililer tepkiler gösterirken, Alman kamuoyunun yanısıra Türkiyeli muhalifler de tepkilerini dile getirdi. Almanya’da "bozkurt" işaretinin yasaklanması ve bunu destekleyen kurumların da kapatılması talep edildi.

 Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz.’’

Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, "Bozkurtlar ile ilgili hiçbir şey gizli değildir. Mesajları aşırı sağcı, terörü ve faşizmi temsil ediyor."

Sol Parti "bozkurtlar"ın yasaklanmasını talep ediyor. Antifaşizm ve Sol Parti sözcüsü Ferhat Koçak, "Türk aşırı sağcılar hafife alınamayacak bir tehlike oluşturuyor" diyerek yasaklanmasını talep ediyor.

Irkçılık Enformasyon Merkezi (IAKR), Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’e yönelik 28 sivil toplum kuruluşunun ve 196 özel kişinin imzaladığı açık mektupta "Bozkurtlar’ın Almanya'da yarattığı önemsizleştirme ve tehditten endişe duyuyoruz ve bu nedenle bu hareketin ve sembollerinin yasaklanması çağrısında bulunuyoruz. Almanya'daki en büyük aşırı milliyetçi hareketlerden biri olarak kabul ediliyorlar" dedi.

Kurdistan’da ve Türkiye’de bozkurt işareti yapanlar ve savunanlar, katliam ve soykırımı savunanlardır. Tarihten günümüze Kürt kimliğine sahip olanlarla birlikte Ezîdî, Alevi, Hristiyan, Yahudi inançlarına sahip yani muhalif olan her kesime karşı kanlı elleriyle bu işaretle poz vermişlerdir. Kurdistan coğrafyasını bombalayanlar, Kürt kentlerinde dehşet saçanlar, bunu "bozkurt" işaretiyle yapmışlardır. Sivas’ta 33 aydını diri diri yakan zihniyettir bu. Dolayısıyla acilen yasaklanması gerektiği gibi bu zihniyetle her yoldan mücadele edilmesi de şarttır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.