Yeni Engellilik Kültürü
- Yeşil Sol Parti seçim bildirgesinde, engellilere yönelik sağlamcı ideolojilerin tüm uygulamalarını, ayrımcılığını, normallik dayatmasını ve tek tipleştirilmiş beden algısını esastan reddederken; engellilerin eşit, onurlu ve bağımsız yaşam hakkını her şeyin üstünde tutulacağı belirtiliyor.
Engelli yurttaşların farklılıklarının toplumsal kabulü için “Yeni Engellilik Kültürü” inşasının öngören Yeşil Sol Parti'nin vaatleri şöyle:
* Tüm kurumlarda engellilere özel bütçe kaleminin yer almasını sağlayacağız.
* Engelli yurttaşların sorunlarının çözümü amacıyla “Engelliler Bakanlığı” kuracağız.
* BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nde taahhüt edilen ilke ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlayacağız.
* Kamusal ve özel çalışma alanlarında engellilere yönelik istihdam kotasını yüzde 10’a çıkaracağız.
* Engellilerin işsizlik sigortası ve emeklilik haklarından kaynaklı ortaya çıkan mağduriyetlerini gidereceğiz.
* Her engelliye, asgari ücrete eşdeğer bir ‘’Temel Yurttaşlık Geliri’’ ödemesi yapacağız.
* Süresiz engellilik raporlarındaki rapor yenileme uygulamasına son vereceğiz.
* Engelliler için erişilebilir kentler inşa edeceğiz.
* İşaret dili ve Braille alfabesini anadili kabul ederek, kamu hizmetleri sunumunda zorunlu tutacağız.
* Kamusal mekânlarda ve yerel yönetimlerin görev alanlarındaki mimari yapıların erişilebilirliği için ödenek kısıtlaması olmayacak şekilde dönüşüm bütçesi hazırlayacağız.
* Özel sektördeki işletmelerin, erişilebilirlik yönündeki dönüşümlerini teşvik kapsamına alacağız.
* Sosyal ve kültürel yaşamı var eden mekânların tamamında, “Ayçiçeği” yaka kartı uygulamasına geçeceğiz.
* Sağlık Uygulama Tebliği’nde ödenmeyen ya da ilave ödemeler çıkaran uygulamaları ortadan kaldırarak, bunların ücretsiz karşılanmasını sağlayan gerekli düzenlemeleri yapacağız.
* SMA hastalarının ihtiyaç duyduğu ilaç giderlerinin tamamını koşula bağlamaksızın ücretsiz hale getireceğiz.
* Koku, ses, ışık ve farklı mekânlara karşı hassasiyeti olan nöroçeşitli gruplar için, kamusal ve özel sağlık hizmeti veren tüm kurumlarda, yatışlı tedavi ihtiyacını giderecek, refakatçileriyle kalabilecekleri uygun özelliklerdeki odaların oluşturulmasını zorunlu kılacağız.
* Engellilerin ve yaşlıların talepleri ve ihtiyaçları durumunda, yorucu prosedürlere maruz kalınmayan, evde tanı, tetkik, rehabilitasyon ve tedavi hizmetleri alabilecekleri mobilize sağlık sunucuları ağı oluşturacağız.
* Engellilerin ve yaşlıların bedensel aktivitelerini destekleyen ve ihtiyaç olarak ortaya çıkan Fizik Tedavi Hizmetlerini, sürelerle sınırlandırmaksızın, ücretsiz, anadilinde, erişilebilir olarak karşılayacak yeni düzenlemeleri hayata geçireceğiz.
* Eğitim-öğretim süreçlerine katılan tüm kadrolara ve öğrencilere, “Engelli Hakları” konusunda eğitimler vereceğiz.
* Öğretmenlerin pedagojik formasyon eğitimi müfredatına işaret dili ve Braille öğretimi derslerini ekleyeceğiz.
* Nöroçeşitli grupların, RAM’larda kısır döngüye dönüşen rapor çilesine son vereceğiz.
* Nöroçeşitli çocukların bağımsız yaşam koşulla- rını kazanabilmeleri adına gerekli olan ergoterapi, oyun terapisi, konuşma terapisi vb. eğitimlerin ücretsiz ve kişiselleştirilmiş olarak, sınırlama olmaksızın karşılanmasını sağlayacağız.
* Engelli çocukların ve gençlerin “bütünleştirilmiş” eğitim sisteminde, yaşam alanlarına en yakın okullarda, ücretsiz ve anadilinde eğitim alabilecekleri uygulamaları hayata geçireceğiz.
* Engelli kişilerin acil durum için gerekli hazırlıkları yapmak ve bir güvenlik alanına geçmek için daha çok zamana ihtiyaç duyduğunu gören ve ihtiyaçların çeşitliliğinin farkında olan afet yönetim planlamalarını hazırlayacağız.
* Hem kadın hem de engelli olarak çifte ayrımcılığa uğrayan engelli kadınlar ve engelli çocukları olan kadınların sorunlarını kadın mücadelesinin bir parçası olarak içselleştireceğiz.
* Ataerkil toplumun kültürel ezberinden miras alınan beden kodlarının bedene yüklediği rolleri yerine getiremeyen kadınlara yönelik ortaya çıkan ayrımcılık, taciz, tecavüz, ihmal ve istismarla mücadeleyi büyüteceğiz.
* Engelli kadınların eğitim, iş, siyaset, sosyal ve kültürel alanlardaki varlığını önceleyecek, hak ve özgürlüklerini güvence altına alacak politikaları hayata geçireceğiz.
* Engellilik durumundan kaynaklı ya da engelli çocuğuyla birlikte, ev içinde şiddete maruz kalan kadınlar için erişilebilir sığınma evleri inşa edeceğiz.
* Engelli istihdamı kotalarının yüzde 50’sinin kadınlara uygulanmasını sağlayacağız.