Yolsuzluğun Türkevi

Dünya Haberleri —

Erdoğan, Amerika ziyareti

Erdoğan, Amerika ziyareti

  • New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams, New York Belediye Başkanı Adams ile ilgili suçlamaları, Manhattan’da içinde Türk Konsolosluğu ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Nezdinde Daimi Temsilciliği’nin de bulunduğu Türkevi binasının görselinin olduğu monitörden ayrıntılarıyla açıkladı.
  • Başsavcı Williams rüşvet, yolsuzluk ve hediye adı altında yapılan Türk tipi diplomasi için, “Adams, Türk hükümeti ve iş insanlarının üzerinde nüfuz sağlamak istediğini bile bile kendisine sunulanları kabul etti. Sadece hediye almadı; adeta hediye yağmuruna tutuldu” dedi.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams, Belediye Başkanı Eric Adams aleyhine açılan yolsuzluk davasıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında 57 sayfalık iddianamede yer alan suçlamalarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Williams, soruşturmanın halen devam ettiğini, kapsamının genişleyebileceğini belirtti. Yıllarca süren Türk teşvikli yozlaşma için kameralar karşısında geçen Başsavcı; “yabancı para, şirket parası, rüşvet, yıllarca gizleme, halkın güveninin ciddi bir ihlalidir. Biz sadece doğru ve yanlışa odaklanmış durumdayız” diyerek ahlak dersi verdi.

Başsavcı Williams, Adams ile ilgili suçlamaları ve bağlantıları, Manhattan’da içinde Türk Konsolosluğu ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Nezdinde Daimi Temsilciliği’nin de bulunduğu Türkevi binasının görselinin olduğu monitörden ayrıntılarıyla göstererek açıkladı. Başsavcı Williams, Adams’ın Türk yetkililerden ve iş insanlarından kişisel menfaat sağladığını, rüşvet aldığını iddia etti. Williams, “Adams, Türk hükümeti ve iş insanlarının üzerinde nüfuz sağlamak istediğini bile bile kendisine sunulanları kabul etti. Sadece hediye almadı; adeta hediye yağmuruna tutuldu” dedi.

Hediye ve dolar yağmuru

Türk iş insanlarının da rüşvet-kayırma ağında yeri olduğuna özel vurgu yapan Başsavcı, Belediye Başkanı Adams'ın Türk hükümet yetkilileri ve iş insanlarına, 100 bin doların üzerinde lüks seyahat faturalarını ödettiğini, seçim kampanyasına bağış adı altında para aldığını açıkladı. Başsavcı Williams, Adams’ın Türk yetkililer ve iş insanları tarafından “hediye yağmuruna” tutulmasını kamudan gizlediğini söyledi. Willams, “Belediye Başkanı Adams, kendisine sağlanan bu katkıları yasadışı olduklarını ve bu katkıların bir Türk hükümet yetkilisi ve Türk iş insanları tarafından kendisi üzerinde nüfuz satın alma girişimleri olduğunu bilmesine rağmen kabul etmiştir” diye konuştu.

Binaya, Türk işi onay

Başsavcı, Başkan Adams'ın New York İtfaiyesi'nin Türkevi’ni denetleme sürecine müdahale ettiğini ve denetimden geçememesine rağmen binanın açılmasına izin verdiğini açıkladı. Erdoğan’ın ziyareti öncesinde 2021 yılında gerçekleşen olayda Belediye Başkanının aldıklarının karşılığını verdiğini delileri ile açıkladı. Başsavcı Wiliams, Adams'ın talep ettiği ve aldığı seyahat yardımlarını örtbas etmek için sahte evrak kayıtları oluşturduğunu da belgeledi. Williams, “Uzmanlara göre bina güvenli değildi. Bunun üzerine Türk yetkili Adams'a, tırnak içinde, Türkiye'yi destekleme sırasının kendisinde olduğunu söyledi. İddia ettiğimiz gibi Adams da itfaiyeye binanın açılmasına izin vermesi için baskı yaptı. İtfaiye profesyonelleri geri adım atmazlarsa işlerini kaybedeceklerine ikna olmuşlardı. Ve öyle de yaptılar. Yoldan çekilerek Türkevi binasının açılmasına izin verdiler. Türk yetkili istediğini aldı ve iddianamede de açıkladığımız gibi, Adams pazarlığın kendisine düşen kısmını yerine getirdikten sadece dört gün sonra, Türk Havayolları şirketinden daha fazla seyahat avantajı talep etti” dedi.

2018’de ayyuka çıkmış

Wiliams devamında, “Gizlice hediye yağmuruna tutulmasına rağmen kamuoyuna hiçbir hediye almadığını söyledi. Bu uygunsuz menfaatlerden bazıları karşılığında, New York İtfaiyesi'nin Türk Hükümeti’nin sahibi olduğu binanın denetim sürecine müdahale ederek, İtfaiye denetiminden geçmemiş olmasına rağmen binanın açılmasına izin verdiğini iddia ediyoruz. İddianamede yer verilen yolsuzluk, uzun süredir devam ediyor, iddianamede belirttiğimiz gibi, Adams'ın yasadışı kampanya katkıları talep etmesi, 2021 belediye başkanlığı kampanyası için fon toplamaya başladıktan sonra 2018'de başladı” dedi.

Türkiye’de tanıştı ve yozlaştı

Williams, Adams’ın bazılarıyla Türkiye'de tanıştığı çok sayıda Türk iş insanı tarafından teklif edilen bağışları kabul ettiğini belirterek, “Adams, bu varlıklı kişilerin ABD seçimlerinde yasal olarak bağış yapamayacağını biliyordu. Federal yasalar yabancı bağışları açıkça yasaklamaktadır. Adams, belediye başkanlığı kampanyasını desteklemek için personelini bu yasadışı paranın peşine düşmeye yönlendirdi ve 2021'e kadar gizlice yabancı paranın peşine düşmeye devam etti. Bu, ilk belediye başkanlığı kampanyasıyla da bitmedi; 2023'te belediye başkanı bu yozlaşmış ilişkileri yeniden canlandırdı ve yeniden seçilme kampanyasını desteklemek için aynı yabancı kaynaklardan bazılarından daha fazla yasadışı kampanya katkısı istedi” diye konuştu.

Türk hükümet yetkilisi de işin içinde

Başsavcı Williams, Başkan Adams’ın Türk iş insanlarından başka yasaları da çiğneyen bağışlar aldığını bildirdi. Williams, “İddia ettiğimiz gibi Başkan Adams iş insanlarından yasaların izin verdiğinden çok daha fazla bağış aldı. Ayrıca, New York Belediye seçimlerinde hiçbir şekilde bağışta bulunmasına izin verilmeyen şirketlerden de bağış istedi. Bu yasadışı şirket bağışlarının çoğunun da aynı kişiler tarafından organize edildiğini biliyoruz. Adams, zengin Türk iş insanları ve kendisi üzerinde nüfuz sahibi olmak isteyen en az bir Türk hükümet yetkilisinden yıllarca 100 bin doların üzerinde olan lüks seyahatleri için önerdiği desteği kabul etti” dedi.

Business ile uçuş, Bentley süitte konaklama

Başsavcı Wiliams, Adams’a ücretsiz verildiği iddia edilen seyahat ve tatilleri şöyle ifade etti: "2016 yılında Adams Türkiye üzerinden Hindistan'a uçtu ve ekonomi sınıfındaki koltuğu ücretsiz olarak business class seviyesine yükseltildi. Bu, Türkiye'nin ulusal havayolu şirketindeki en yüksek sınıf. Bunun değeri 12 bin dolardan fazlaydı ve bunların hiçbiri kamuya açıklanmadı. Adams 2017 yılında kendisi ve yol arkadaşları için THY’den Fransa, Türkiye ve Çin'e ücretsiz business class biletler aldı. İstanbul'daki St. Regis Otel'in Bentley süitinde özel olarak ağırlandı. Tüm bunların değeri 41 bin dolardan fazlaydı ve hiçbiri kamuya açıklanmadı. Ayrıca 2017 yılında yine Türkiye üzerinden Çin'e uçarken kendisi ve bir arkadaşı için iki adet ücretsiz business class bileti kabul etti. Bunların değeri 16 bin doların üzerindeydi. Bunlar da kamudan gizlendi” Başsavcı tüm seyahatlerin listeli olduğunu açıkladı.

Kim bu Türk hükümet yetkilisi

Savcılık iddianamesinin odağında sağlanan haksız kazanç karşılığında yapılan işlerde tek bir Türk hükümet yetkilisinin devrede olduğu söyleniyor. Ancak Başsavcı Williams, bu Türk hükümet yetkilisinin ismini açıklamadı. Başsavcı; “Adams'ın aradığı ve kabul ettiği pek çok yardımın arkasında belirli bir Türk hükümet yetkilisi var. Adams'a tüm bunları onun üzerinde nüfuz sahibi olmak için verdi. Adams'ın bunu bildiğini ve yine de bu yardımları aldığını iddia ediyoruz. Türk hükümet yetkilisinin kendisine ihtiyacı olduğunda, Adams'ın da lüks seyahat avantajlarının bir kısmı karşılığında yolsuzluk eylemlerinde bulunduğunu iddia ediyoruz” dedi. NEW YORK

 

* * *

Özel’de Erdoğan’ı paklama derdinde

Türk iktidarının ABD'deki kirli ilişki ağına dair New York'ta konuşan CHP lideri Özgür Özel'de rüşvet alış verişini aklamaya çalıştı. New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın federal rüşvet, dolandırıcılık ve kampanya finansmanı davasına ilişkin soruları yanıtlayan Özel, “Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nde rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil. Böyle bir aciziyet içinde değil. Böyle bir niyet, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden kimseye yakışmaz. Ben bunları yakın yere koymam. Hepimizin gurur duyduğu böyle bir binanın kazandırılması sürecinde bir jest gördüysek, fazlasını Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçiliği’ne tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır. Bunun parayla pulla ölçülecek bir tarafı yok. Güçlü müttefiklik ilişkileri bunu gerektirirdi zaten” dedi.

 

* * *

Yolsuzluk endeksi iyi anlatıyor

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, 180 ülke arasında 34 puanla 115. sırada yer aldı. Yani Türk yolsuzluğu istikrarlı bir artış gösteriyor. Koşar adım yolsuzlaşan devletin 1995'ten bu yana her yıl yayınlanan Yolsuzluk Algılama Endeksi (CPI) 180 ülke ve bölgeyi kamu sektöründeki yolsuzluk algısına göre sınıflandırıyor. Türkiye yolsuzlukta Avrupa şampiyonu, Orta Doğu ve Orta Asya'da da parmak ısırtıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.