Yüzen megabomba

Dünya Haberleri —

Megabomba

Megabomba

  • Yardım alacağı bir liman bulamayan 20 bin ton Amonyum nitrat taşıyan MV Ruby, Kuzey Avrupa’da endişe kaynağı oldu. Bajarunas'ın gemiyi "yüzen megabomba" diye nitelendirdi.

20 bin ton Amonyum nitrat taşıyan MV Ruby adlı acil tamire ihtiyacı olan gemi demirleyecek liman bulamadan açık denizlerde yol alıyor. 2020’de Beyrut’u harabeye çeviren kimyasal gübreden 7 kat fazla yükü olan MV Ruby Kuzey Avrupa’da endişe kaynağı oldu. Malta bandıralı gemi, Ruby Enterprise adlı bir Malta şirketine kayıtlı ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Serenity Shipping tarafından işletiliyor.

180 metrelik gemi, Rusya'nın kuzeybatısındaki Kandalakşa Limanı'ndan ağustosta ayrıldıktan kısa bir süre sonra karaya oturarak önemli bir hasar almıştı. Geminin sahipleri, bu hasarla kargoyu Afrika'ya ulaştırmalarının zor olduğunu söylüyor. Norveçli yetkililer, 1-4 Eylül'de Tromso sularında incelenen gemideki arızaların kargoyu etkilemediği sonucuna varsa da tamirata izin vermedi. 

İsveç ve Danimarka'nın da takibine giren gemi, Litvanya'da daha büyük tepkiye yol açtı. Başbakan Ingrida Simonyte bu geminin kendi limanlarına yanaşamayacağını parlamentoda ifade etti. 

Malta'dan da benzer bir açıklama geldi. Kendi bayraklarını taşıyan ve Malta'ya kayıtlı gemiye "Kargonu boşalt da gel" mesajı verildi. 

Rotasını Britanya'ya çeviren MV Ruby hâlâ kendisine bir liman bulamadı. Birleşik Krallık medyası, Litvanya'nın eski Londra Büyükelçisi Eitvydas Bajarunas'ın gemiyi "yüzen megabomba" diye nitelemesini hızlıca haberleştirdi. MV Ruby'nin işletmecisi geçen hafta yaptığı açıklamada "Maalesef Birleşik Krallık'taki limanlar, medyadaki söylentiler yüzünden gemiyi kabul etmiyor" dedi. 

Hafta sonunda İngiltere'nin güneydoğusundaki Kent açıklarında görülen geminin akıbeti merakla bekleniyor. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.