'Ben de Köln’de olacağım'

Yurt Dışı Haberleri —

Dayê Hessê

Dayê Hessê

  • Almanya’da günlerdir Köln eylemi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. İlk adresimiz mülteci kampaları, çat kapı gidiyoruz. Kamplarda yaşayan Kürtlerin hemen hepsi, “Ben de o gün Köln’de olacağım” diyor. 

DENİZ BABİR

Almanya’da Kürt halkı ve dostları Ortadoğu düğümünü çözecek olan Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için Köln’de 16 Kasım’da yapılacak mitinge kenetlenmiş durumda. Ben de Almanya’nın farklı kentlerinde Köln eylemi için yürütülen çalışmaları yerinde izledim. İlk durağım Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bir kent. Heilbronn’da ziyaret ettiğimiz esnaf ve ailelerin dilinden “Önder Apo için geliyorum” ifadesi hiç eksik olmadı. Kürt halkının ilgisi sürekli İmralı adasında ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’da… 

Her yerde 'Bijî Serok Apo' 

Bir sonraki durağım ise Almanya’nın Bensheim kasabası oldu. Kasaba küçük ama içinde yüzlerce Kürt aile yaşıyor. O gün Kürdistan’dan yeni gelenlerin ortak kaldığı mülteci kampı, esnaf ve ailelerin içinde olduğu 30’a yakın yeri gezdik. Köln’deki yürüyüşe katılım için iki büyük araç ayarlanmış. Bir ara kasabanın merkezinde bir kahveye doğru yol aldık. Kenti tanıyan iki arkadaşın “Bu kahvehanede fikir ve düşünce olarak bizden olmayanların sayısı çoktur” dediklerini duyuyorum.  Kahvenin kapısından içeri girdiğimizde 4-5 masada oturanlar vardı. Arkadaşımız Bilgin kısa bir konuşma yapacağını söyledi. Köln yürüyüşünden bahsetti ve herkesi 16 Kasım’da Köln’de olmaya davet etti. Konuşmasını bitirdikten sonra ortalık sesizleşti ve herkes bir an durdu. Sonra cılız bir sesin “Her Bijî” dediğini duyduk. Hemen arkasında dört masada oturanların bir bütünü zafer işareti ve alkışlar eşliğinde “Bijî Serok Apo” sloganı atmaya başladı. 

Siyahi dostların Şervano şarkısı

Kahvehaneden çıktık Bilgin ve Efendi arkadaşlar 'Biraz ötede Rûken Spor klübü var onları da ziyaret edelim' deyince kulübe yollandık. Spor kulübünün kapısını araladığımızda 'De bila rabin, de bila rûnên' şarkısının melodisi kulağımıza çalındı. Bir anda müzik durdu ve 16 Kasım Köln yürüyüşüne dönük kısa bir açıklama yapıldı. Bu ziyaretten çok memnun kaldığını belirten kulüp başkanı da oyuncularla Köln’e katılım için çağrı yaptı. Çağrı sırasında birden iki siyahi Kürt dostu en öne geçerek zafer işareti yaptı. Daha sonra açıklamanın ardından her iki siyahi dost dayanışma amaçlı Şervano şarkısını seslendirerek zafer işareti ile bizleri uğurladı. 

Hessê Ana’nın hatırası

Darmstadt’dan sonra Almanya’nın Giessen şehrinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne geçtik. Burada FCDK-KAWA Federasyonu üyesi Emin Deniz’e buluştuk. 5 ayrı kasabaya gideceklerini duyunca bizde kervana katıldık. Yola çıktık iki şehit annesi olan Dayê Hessê’nin oturduğu evin bahçesine vardık. Bizi evinin bahçesinde Kürt ulusal giysileri içinde karşıladı. Ona doğru eğilerek ellini öpmeye çalışırken söylediği şey şuydu: “Ben elimi devrimcilere öptürmem oğlum, hoş geldiniz.” Hessê Ana’nın tabiri caizse 35 yıllık sürgün hayatı boyunca Avrupa’da katılmadığı hiçbir yürüyüş yoktur. Dayê Hessê’den ayrılırken boynundaki sarı, kırmızı, yeşil kurdeleyi çıkartarak boynuma taktı ve “Bu sana hatıramdır” dedi. 

İlk adres mülteci kampları

Bir sonraki durağımız Stuttgart’a ulaştığımızda dernekte halk toplantısı vardı. Toplantı bittikten sonra eşbaşkanlar Mesut ve Pervin eşliğinde Stuttgart derneğinden çıktık. İlk adresimiz mülteci kampaları, çat kapı gidiyoruz. Kamplarda yaşayan Kürtlerin hemen hepsi, “Ben de o gün Köln’de olacağım” diyor. 

Söz ben de geleceğim

Mesut ve Pervin arkadaşlar ile kapı kapı geziyoruz. 55 yaşlarında bir kadın kapıyı açıp, bize bakıyor, 'Öcalan’a Özgürlük' broşürlerini görünce gülümseyen bir ifade ile 'Hoş geldiniz' dedi. Hataylı yurtsever kadın, ziyarete geleceğimizi bilmediğini ama çok sevindiğini söylüyor. “Söz” diyor “ailemle birlikte geleceğim.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.