'Kuyu'daki 40 tutsak anlattı

Bodrum S Tipi Cezaevi

Bodrum S Tipi Cezaevi

  • Bodrum S Tipi Cezaevi'ndeki 40 tutsak, hücre cezalarından tahliye engellemeye, sağlık hizmetinin kısıtlanmasından tecride kadar birçok ihlalle karşı karşıya olduklarını belirtti. 

Bodrum'da bulunan ve insan hakları örgütlerinin "kuyu tipi" olarak nitelendirdiği S Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 40 tutsak, yaşadıkları ihlalleri kaleme aldıkları mektupla anlattı. Tutsaklara "özel bir rejim" uygulandığını, bunun da İmralı'da başlatıldığını ifade eden tutsaklar, S Tipi cezaevlerinin tecrit endeksli olduğu ve "rehabilite" adı altında tutsakların yalnızlaştırılarak iradelerinin kırılmaya çalışıldığını belirtti. Tutsaklar, "Ağırlaştırılmış müebbet statüsünde bulunup tek başına tutulan yaklaşık 12 arkadaşımız, pencereleri çok küçük aralıklı fens tel örgülerle kapatılmış hücrelerde birbirinden izole, yalnızca 1 saat havalandırmaya çıkarılmaktadır" dedi.

Hasta tutsakların aciliyet durumunda ve kronik hastalıkları bulunan tutsakların revire çıkma taleplerinin 1-2 ay gibi sürelere yayıldığını, revire götürüldüklerinde ise yeterli sağlık hizmeti alamadıklarını kaydeden tutsaklar, "Kutbettin Menteş (60) arkadaşımız, ilerlemiş yaşı ve hastalıklarına rağmen tek başına tutulmaktadır. Arkadaşımız yüksek tansiyon hastasıdır yaşamını tek başına idame ettirmekte güçlük çekmektedir. Yalnızca bu yıl içinde arkadaşımız bir tansiyon ikide kalp krizi olmak üzere üç sefer acil rahatsızlanmıştır. Anjiyo sonrası tekrar tek başına tutulmuş, bu süreçte kendisinin yanına refakatçi verilmemiştir" örneğini paylaştı.   

24 saat kamera gözetimi

Belirlenen 10 saatlik sosyal aktivite haklarından yararlandırılmadıklarını kaydeden tutsaklar, oda değişimi taleplerinin kabul edilmediğini, yaşanan ihlallere karşı dilekçelerinin alındığını, ancak evrak kayıt numarası verilmeyip iletilmediğini vurguladı. Tutsaklar, yöll edevam etti: "24 saat kameralar ile gözlemlenmekteyiz. 360 derece açıyla görüntü alabilen biri zemin kat diğeri ise havalandırmada olmak üzere 2 adet kamera bulunmaktadır. Aynı zamanda oda aramaları, revir, faaliyet, ziyaret vb. gidiş-gelişlerinde yaka kameralarıyla kayıt altına alınmaktayız. Sürekli yaşam alanlarımız gözlemlenerek psikolojik baskı altında tutulmak isteniyoruz. Cezaevine yeni getirilen her arkadaşımız 'gözlem süresi' adı altında aylarca tek başına psikolojik baskı altında tutulmaktadır."

Yazılarına el konuluyor

Aramalarda tahrik edildiklerini, yazılarına el konulduğunu, dergilere abone olmak haklarının engellendiğini, bulundurabilecekleri kitap sayısının 5 ile sınırlandırdığını anlatan tutsaklar, "Hali hazırda infazı yakılan arkadaşlarımızın ismi şöyle: Abdurahman Yıldırm, Adem Amaç, Harun Pala ve Harun Kaya'dır. Yine keyfi disiplin cezaları bir baskı aletine dönüştürülmektedir. Ağustos-Eylül ayı içerisinde 17 arkadaşımıza iletişim ve ziyaret yasağı cezaları verildi" dedi. MUĞLA

 

* * *

Kırşehir'de ihlallere karşı eylem

Kırşehir Cezaevi’nde hak ihlallerine karşı eylem başlattıklarını duyuran tutsak Necdet Öztürk, gardiyanların tutsaklara saldırmak için hazırlık yaptığını kaydetti. 

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde (YGC) tutulan Necdet Öztürk, cezaevinde uygulanan ihlalleri Dîlok’ta yaşayan ailesine haftalık telefon görüşmesinde aktardı. Tutsakların yan yana getirilme ve beraber atölyeye çıkma talebiyle Pazartesi günü eylem başlattıklarını belirten Öztürk, “Ses çıkarma ve slogan atma eylemimiz devam ediyor. Gardiyanlar ise bizlere saldırmak için hazırlık yapıyor. Buna karşı herkesin dışarıda sesimizi duyurması lazım” dedi. Cezaevinde her geçen gün hak ihlallerinin arttığına işaret eden Öztürk, hastane ve revir sevklerinde de sorunlar yaşadıklarını ifade etti. 

Öztürk, “Askerler ağız içi arama dayatıyor. Bu insanlık dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. Yaşadığımız hak ihlalleri her geçen gün artıyor. Kamuoyu yeterli tepkiyi göstermezsem gardiyanlar saldıracaklar. Saldırı sonucu yaşanacak bir olumsuzluktan cezaevi müdürü ve savcısı sorumludur. Cezaevinde birçok sorun var. Bizi tehdit ediyorlar. Adli tutukluları bize yakın yerlere yerleştirmişler. Onlar üzerinden bizi tehdit ediyorlar. Adli tutuklulara bize hakaret etmesi için telkinde bulunuyorlar. Eyleme başladığımızdan bu yana henüz bir saldırıda bulunmadılar. Telefon görüşmesinin gününün geçmesini bekliyorlar. Bugünden sonra saldırmalarını bekliyoruz” dedi.   

 

* * *

Bir idam takvimi var

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, hasta tutsaklarla ilgili yürütülen sürecin bir idam takviminin olduğunu söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 30 yıl cezaevinde kalmış, düşünceleri nedeniyle tutsak edilmiş insanlara 'Pişman mısın?' sorusunu yöneltebilecek kadar aymaz bir akılla karşı karşıya olduklarını söyledi. "Asıl siz bu insanlık dışı uygulamalardan ne zaman pişmanlık duyacaksınız?" diye soran Koçyiğit, şöyle devam etti: "Hasta tutsaklarla ilgili yürütülen sürecin bir idam takviminin olduğunu çok iyi biliyoruz. O nedenle buradan Adalet Bakanlığı'na sesleniyoruz: Hasta tutsaklarla ilgili ölüm, idam takvimini planını kamuoyuna açıklayacak mısınız? Daha kaç tutsağın hayatını kaybetmesine göz yumacaksınız ve fiili bir idam rejimini daha ne kadar devam ettireceksiniz? Mahkeme misiniz, katil misiniz, cellat mısınız, kim ve ne adına siyasi mahpusların yaşamına kast ediyorsunuz ve onları cezaevinde öldürüyorsunuz?"

 

* * *

Şirnex ilçelerinde ev baskınları

Şirnex’in Cizîr, Basa ve Hezex ilçelerindeki ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Türk devlet güçleri, Şirnex'in ilçelerinde dün sabah saatlerinde birçok eve baskın düzenledi. Şirnex'in Cizîr ilçesinin Cudî; Hezex'in Hespist köyü ile Basa'nın Bana köyünde evlere baskın düzenlendi. H. T., A.T., B.E. ve A.E. ile ismi öğrenilemeyen bir çok kişi gözaltına alındı. İlçe emniyet müdürlüklerine götürülen kişilerin gözaltı gerekçeleri öğrenilemedi. ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.