15 kadın tutsağın tahliyesi uzatıldı

Eren Keskin

Eren Keskin

  • Bakırköy Kadın Cezaevi’nde 15 kadın tutsağın tahliyeleri birer yıl uzatıldı.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve Ağustos, Eylül ile Ekim aylarında şartlı tahliye olmaları beklenen 15 tutsağın, haklarında çeşitli tarihlerde verilen hücre cezaları gerekçesiyle tahliyelerinin İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından birer yıl engellendi. Hak ihlalleriyle gündemde olan cezaevini 17 Ekim’de ziyaret eden İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Eren Keskin, “Bu insanlar, yıllarca cezaevinde kalıyor ve dışarı çıkacakları günü sabırsızlıkla bekliyor. Ancak İGK, mahpusların bir hareketini beğenmediği takdirde infazlarını erteleyebiliyor. Bu tamamen cezaevindeki keyfi uygulamalardan kaynaklanıyor” dedi.

Geçmiş dönemlerde de cezaevindeki 25 tutsağa aralarında yaptıkları sohbet ve tuttukları notlar ileri sürülerek 10 günlük hücre cezası verildiğini hatırlatan Keskin, bu cezaların İGK tarafından tahliye erteleme gerekçesi yapıldığını söyledi. Keskin, “Hücre cezaları, infaz erteleme için bir gerekçe olarak kullanılıyor. Bu kurullar, mahkemelerin verdiği cezaların üstüne adeta ek cezalar getiriyor. Kurullar 'paralel mahkeme' görevi görüyor. Mahpuslar itiraz ediyor, ancak genelde reddediliyor” diye konuştu.

Cezaevindeki hasta tutsakların durumuna da değinen Keskin, müvekkili olan ağır hasta tutsak Fatma Tokmak’ın sağlık durumunun kötüye gittiğini, buna rağmen kendisine 10 günlük hücre cezası verildiğini hatırlattı. Tokmak’ın kalp hastası olduğunu anımsatan Keskin, şöyle devam etti: “Devlet, Fatma Tokmak’ın hastalığını çok iyi biliyor, çünkü 2005'te Adli Tıp raporu ile hastalığı nedeniyle serbest bırakılmıştı. Ancak cezası kesinleşince tekrar tutuklandı ve hastalığı giderek ağırlaştı. Şimdi, tuttuğu notlar gerekçe gösterilerek 10 günlük hücre cezası aldı. Gittiğim gün, durumu gerçekten kötüydü. ‘Nefes alamıyorum’ dedi. Günde bir saat havalandırma hakkı var, geri kalan zamanını hücrede geçiriyor. Bu, gerçekten insanlık dışı bir uygulama.”  

Bir diğer hasta tutsak Kıymet Ilgaz’ın ise kelepçeli muayeneyi reddettiği için hastaneye sevk edilmediğini söyleyen Keskin, şunları söyledi: "İstanbul Protokolü’ne göre, mahpusların doktora serbest şekilde götürülmesi gerekiyor fakat askerler kelepçeleri çıkarmıyor, doktorlar da buna karşı bir tavır sergilemiyor. Kıymet Ilgaz, ‘Eğer kansersem ve hastalığım ilerliyorsa da gitmiyorum, çünkü o muameleyi kabul edemem’ diyor.” İSTANBUL

 

* * *

Üç kentte ev baskınları

Dêrsim, Bedlîs ve Manisa'da yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Bedlîs'in Tetwan (Tatvan) ilçesinde sabahın erken saatlerinde birçok eve eş zamanlı baskın düzenleyen Türk devlet güçleri, Nedim Türemiş, Çetin Yılmaz, Milazım Aysal ve Diyar Aysal'ı gözaltına aldı. Baskınlarda kapıların kırıldığı, eşyaların dağıtıldığı ve birçok kitap ile dijital materyale el konulduğu öğrenildi.

Dêrsim’in Pêrtag (Pertek) ilçesinde dün sabah saatlerinde evi basılan Zeynel Abidin Kaya, gözaltına alındı. Kaya'nın "Örgüte bilerek isteyerek yardım etme" iddiasından gözaltına alındığı öğrenildi.

Manisa'nın Salihli ilçesinde Harun Toktaş ve Agit Bozkurt, ev baskınında gözaltına alındı. İki ismin, Newroz kutlamalarına katıldıkları ve slogan attıkları gerekçesiyle gözaltına alındıkları öğrenildi. BEDLÎS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.