25 yıllık sürgünden sonra köyüne döndü

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ali Kulaç

Ali Kulaç

  • Dersim, 90’lı yıllarda köy boşaltmaların çok yaşandığı kentlerin başında geliyor. OHAL Valiliğinin Kasım 1997 tarihli raporuna göre, Dersim’de 1994’te 183 köy, 823 mezra 8 bin 439 hane boşaltıldı, 41 bin 939 kişi yerinden edildi. Köyleri boşaltılıp sürgün edilenlerden biri de Ali Kulaç.

Dersim’in Ovacık ilçesinin Zarûg (Yakatarla) köyünün Merxo mezrası 1994 yılında boşaltıldı. Ali Kulaç ailesiyle birlikte Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine sürgün edildi ve orada zorlu bir yaşam sürdürdü.

Kulaç, 25 yıl sonra köyüne geri döndü ancak bu defa da su, yol ve elektrik sorunlarıyla kaşı karşıya kaldı. Yetkililere yapılan tüm başvurular ise karşılıksız bırakıldı.

Köyümü rüyamda görüyordum

1994 yılında köylerinin boşaltıldığını söyleyen Kulaç, “Çorlu’ya gittiğimizde çok sıkıntı çektik. Çocuklarımız o zaman küçüktü, ben de ara sıra bazı işlerde çalışıyordum ve elimde olan hazır parayla geçinmeye çalıştık. Çorlu’ya gittiğimizde 5-6 yıl her gece köyümü rüyamda görüyordum. Her sene 10-15 günlüğüne köye geliyordum ama her zaman başkalarında kalıyordum” dedi.

Pirhasan Cihan Berk ve Nuray Atmaca’ya konuşan Kulaç, “Çocuklarım da yardım etti ve köyümde 2019 yılında ev yaptım, şimdi huzurluyum. Her yıl köyüme geri geliyorum Kasım ayında yeniden Çorlu’ya dönüyorum. Köyümüz tahrip olmuştu, 25 sene boş kalmıştı köyümüz, şimdi ben bostan ekiyorum. Fidan, meyve ağaçları ektim. Kaymakamlığa gidip su sorunumuzu çözmesini istedik ama bize önce ödenek yok dediler daha sonra da iki ev olduğunuz için sizin oraya getiremeyiz dedi. Köylerin eskisi gibi yeniden canlanması için köylerin yolu, suyu ve elektriği olması gerekir” diye konuştu. DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.