3 taksitle evlendirildi, şimdi çocukları kurtarıyor
Kadın Haberleri —
- Dilek Demir, 13 yaşındayken 3 taksitle 28 yaşında bir erkekle evlendirildi. O zaman kendine “Bir gün çocukların evlendirilmesine izin vermeyeceğim” sözünü veren Demir, 11 yıldır muhtarlık yapıyor ve kız çocuklarını evlilikten kurtarıyor.
Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Muradiye Mahallesi’nde yaşayan Dilek Demir, mahallede 11 yıldır muhtarlık yapıyor. Mahallenin talebiyle bu işi yürüten 45 yaşındaki Demir’in önceliği ise kız çocukları ve kadınlar. En büyük hayali ise zorla evlendirilen kız çocuklarına destek olmak. Çünkü o da çocuk yaşta evliliğe kurban edilen kadınlardan.
“Daha 7’nci sınıfa giderken beni okuldan alıp gelinlik giydirdiler” diyen Dilek, Jinnews’e 13 yaşındayken zorla evlendirildiği süreci anlattı: “3 taksitle beni bir erkeğe verdiler. Taksitlerim bitince 14 yaşına girdim, 28 yaşında bir adamla evlendirildim. O zaman kendime bir söz verdim; bir gün bir seviyeye gelirsem çocukların evlendirilmesine asla izin vermeyeceğim ve bunun için mücadele edeceğim. Muhtar olduktan sonra muhtarlık kapısına bir dilek-şikâyet kutusu yazıp astım. Kutuya 81 çocuğun ihbarı geldi, 41 kız çocuğun da zorla evlendirileceğine dair ihbar geldi. 25 çocuk ise aile ve çevreleri tarafından istismar edilen, 15 tanesi de madde bağımlısı olup kurtulmak isteyen çocuklardı. Bu sorunların hepsiyle mücadele ettik. Yeri geldi laf yedik, yeri geldi evlerden kovulduk ama pes etmedik. Her uzattığım el benim için küçük bir Dilek’ti ve kendimi kurtarıyordum.”
12 yaşındaki kızın hayatına dokundu
Zorla evlendirilen bir kız çocuğun hikâyesinden çok etkilendiğini paylaşan Demir, “Kurtardığımız kız çocuklarından biri 12 yaşındaydı. Ailesi tarafından 65 yaşındaki bir adama başlık parası karşılığı evlendirilmek istiyordu. Evden içeri girdiğim an çocuğun gözleri parladı ve ağlamaya başladı. O durumu asla unutamıyorum” dedi.
Evden çıkmayan kadın kalmayacak
Sadece kız çocuklarının hayatına dokunmakla kalmayan Demir, aynı zamanda kadınlar için çalışmalarını sürdürüyor. Demir, çalışmalarını şöyle özetliyor: “Kadınlarla yaptığımız toplantıda madde bağımlılığından tutalım da kişisel haklarına dair verdiğimiz eğitimler oluyor. Geziler düzenliyoruz, kadınları Amed Spor maçına, sinemaya, tiyatroya götürdüm. İlk defa böylesi aktivitelere giden kadınlar vardı. Evden çıkmayan kadınlar, patik, yazma ve daha birçok el emeği işi yapıp satıyorlar. Kadınların bizden talebi de buna dönük bir pazar kurulması oldu. Ayrıca kadınlar hukuki haklarını bilmek ve sağlık eğitimi almak istiyorlar.”
‘Muhtar ana’
Muhtarlık fikrinin mahallelinin ısrarı üzerine ortaya çıktığını ve iki dönemdir muhtar olduğunu ifade eden Demir, “Mahalleli bana ‘muhtar ana’ lakabını takmıştı. Sonrasında ‘Lakabı gerçekleştirip, hayata döndürelim’ dediler. Muhtar olmadan önce de girişken biriydim. Tabi ben kadınların muhtar olabileceğini asla bilmezdim. Sadece erkekler muhtar olur sanırdım. 2014 yılında seçime 1 ay kala esnaflar toplanıp beni çağırdılar ve muhtar adayı olmamı istediler. Ben de aileme danıştım ve adaylığımı koydum. 1 ay içinde propagandamı ve çalışmalarımı yaptım. Sandıkta 6 tane rakibim vardı, hepsi de erkekti. Sandıklar açıldıktan sonra bin 500 oy ile fark attığımı gördüm” şeklinde konuştu. AMED