30 yıldır adalet yok

Yurt Dışı Haberleri —

Halim Dener

Halim Dener

  • Kürt genci Halim Dener’in Hannover’de afiş asarken sivil bir Alman polisi tarafından sırtından vurularak öldürülmesinin üzerinden tam 30 yıl geçti. Aradan geçen bunca zamana rağmen adalet sağlanmadı, katil polis aklandı.
  • Hannover’de Halim Dener anısına konferans düzenlenirken, katledildiği yere ise çiçekler bırakıldı. 6 Temmuz Cumartesi günü ise Hannover’de 29 kurumun çağrısıyla yürüyüş yapılacak.

REWŞAN DENİZ

Halim Dener, Kurdistan’daki savaş nedeniyle 1994 yılında Almanya’ya sürgüne geldi. 30 Haziran’da Hannover’de ERNK afişini duvara asarken polis tarafından yakın mesafeden sırtından vuruldu. Öldürüldüğünde henüz 16 yaşındaydı. Halim’i katleden polis Klaus T., Özel Polis Timi (SEK) üyesiydi, koruma altına alındı ve cinayet aydınlatılmadı.

30 yıl önce Hannover Steintor’da bir polis tarafından vurularak öldürülen Kürt genci Halim Dener anısına Hannover’de “Mücadeleleri Birleştirmek” temalı bir konferans düzenlendi. Halim Dener Kampanyası tarafından düzenlenen konferansa Almanya çapında birçok örgüt ve inisiyatif katıldı. Polis-devlet şiddeti ile yüzleşme isteyen Halim Dener Kampanyası 2014 yılında kurulduğu günden beri mücadele ediyor.

 

 

İşkence gördü, kaçtı, yasaklandı, vuruldu

Halim Dener’in tanıtıldığı konferansta küçük tartışma grupları oluşturuldu. Halim’in biyografisini şekillendiren dört anahtar kelime etrafında tartışmalar yapıldı: İşkence gördü, kaçtı, yasaklandı, vuruldu. Halim, 3.500 köyün yakılıp yıkıldığı, 3 milyondan fazla sivilin göçe zorlandığı Kurdistan’da işkence gören gençlerden biriydi. 1980 sonlarında Kurdistan’dan Almanya’ya kaçmak zorunda kalan 300 binden fazla kişiden biriydi. PKK ve ona bağlı tüm örgütlerin yasaklandığı Almanya’ya geldi. Sadece birkaç hafta sonra yasağı protesto için ERNK amblemi taşıyan afiş nedeniyle polis tarafından sırtından vurularak öldürüldü.

Kurdistan’da artan saldırılara da dikkat çekilen konferansta ortak mücadelenin önemine vurgu yapılarak, Hannover genelinde geniş katılımlı bir meclis oluşumuna karar verildi. Ayrıca 6 Temmuz’da Halim anısına yapılacak yürüyüşe de katılım çağrısı yapıldı.

 

 

6 Temmuz’da protesto

Hannover’de yaşayan Kürtler ve dostları her yıl olduğu gibi bu yıl da Halim Dener’in vurulduğu yerde adalet talebini haykıracak. 6 Temmuz’da Halim’in katledildiği Steintor Meydanı’nda yapılacak mitingde adalet talep edilecek, Halim Dener’in anısına Hannover’de anıt yapılması talebi de dillendirilecek.  Anma Dener’in katledildiği Steintor Meydanı’nda 6 Temmuz’da saat 13:00’da başlayacak.

 

 

Mücadelelerimizi birleştirelim

Aralarında FED-DEM, Rote Hilfe, Interventionistische Linke Gemeinsam Kämpfen Hannover, Internationalistische Jugendkommune, Linksjugend, FemMigra, Defend Kurdistan’ın da aralarında bulunduğu 29 farklı kurum, inisiyatif ve örgütün imzasının bulunduğu Halim Dener Kampanyası adıyla yapılan bir açıklama ile 6 Temmuz’da yapılacak eyleme katılım çağrısı yapıldı. Halim Dener’in Almanya’da ırkçı polis şiddeti sonucu öldürülen bir aktivist olduğu ve adının unutulmayacağı belirtilen açıklamada, “Halim Dener'in ölümünün 30. yıl dönümündeki büyük gösteri için 6 Temmuz 2024'te Hannover'de bir araya gelelim. Mücadelelerimizi birleştirelim ve bu dünyanın krizlerine ırkçılık karşıtı ve enternasyonalist cevapların hayatta olduğunu gösterelim'' denildi.

 

 

Vurulduğu yere çiçek bıraktılar

Öte yandan IL (Interventionistische Linke) Hannover üyeleri, Ronahi Kadın Meclisi ve çok sayıda kişi Halim Dener’in vurulduğu gün olan 30 Haziran’da Dener’in vurulduğu yere çiçek bıraktı. Halim Dener Kampanyası üyeleri herkesi Halim için adalet yürüyüşüne davet etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.