43 aydır haber alınamıyor, 600 başvuru da sonuçsuz

Abdullah Öcalan

Abdullah Öcalan

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın rehin tutulduğu İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden 43 aydır haber alınmıyor. Bu süreçte yapılan 600 başvuru sonuçsuz kaldı.

İmralı Cezaevi'nde mutlak tecrit altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tutsaklar Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’dan 43 aydır haber alınamıyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, en son 7 Ağustos 2019'da avukatlarıyla; 3 Mart 2021'de ise ailesiyle yüz yüze görüştü. Abdullah Öcalan'ın son telefon görüşmesi ise 25 Mart 2021'de kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı ve yarıda kesilen görüşme oldu. Söz konusu görüşmeden sonra Abdullah Öcalan'dan ve diğer üç tutsaktan haber alınamıyor. 

İmralı'daki durum, uluslararası hukuk literatüründe “incommunicado” olarak nitelendiriliyor. Avukatlar ve ailelerin, söz konusu duruma karşı yaptığı başvurular da devam ediyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile aileler, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğüne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021'den bu yana Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi’ne 414’ü avukat, 186’sı aile olmak üzere toplam 600 başvuru yapıldı. Tüm bu başvurular ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen “disiplin cezaları” olduğu bahanesiyle reddedildi.

İmralı'daki mutlak tecride karşı başlatılan küresel eylem ve etkinlikler de devam ediyor. Demokratik Kurumlar Platformu, 12 Eylül’de Amed ve İstanbul’da yaptığı açıklamayla, “Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" kampanyasını yeni bir aşamaya taşıdıklarını deklare etti. Platform, bu kapsamda 13 Ekim'de Amed'de “Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed’de buluşuyoruz” şiarıyla büyük bir miting düzenleneceğini açıkladı. BURSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.