60 yaşına 3 göç sığdırdı

Kadın Haberleri —

Xalîde Hoto

Xalîde Hoto

  • Xalîde Hoto, 2012’den bu yana tam üç kez göç yollarına düştü. Eşrefiye Mahallesi'nden Efrîn’e, Efrîn’den Kobanê’ye ve Kobanê’den bir kez daha Eşrefiye Mahallesi'ne göç eden Xalîde Hoto, topraklarına döneceği günün özlemiyle yaşıyor.

Herkes kendi değerlerine maddi veya manevi sembollerle inandığı şekilde sahip çıkar. Böylece değerlerden sapmadan umudunu koruyarak yaşar. Xalîde Hoto de evinin önüne diktiği zeytin ağacıma bakarak umudunu diri tutuyor.

Xalîde Hoto, Efrînli. Türk devleti ve çetelerinin işgali ardından ailesiyle yerleştiği Halep’in Eşrefiye Mahallesi’nde, savaştan kalan molozların hala kaldırılmadığı bir sokakta yaşıyor. Efrîn’in sembolü olan zeytin ağacını evini bahçesine dikerek, topraklarına döneceği günü bekliyor.

ANHA’ya konuşan 60 yaşındaki Xalîde Hoto, evinin önüne diktiği ağacın sadece kararlılığın sembolü değil aynı zamanda ailesi ve torunlarına topraklarını hatırlattığını söyledi. 2 çocuğunu yardımıyla evinin bir bölümünü bahçeye dönüştürerek hem çiçekler hem de domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzeler ekti.

Bitmeyen göç yolları

Her gün zeytin ağacına bakan Xalîde Hoto ve ailesi, Rojava Devrimi süreci ve sonrasında yapılan işgal saldırılarından dolayı 3 kez göç yollarına düştü. İlk göç 2012 yılında çetelerin Eşrefiye Mahallesi'ne yönelik saldırılarında Efrîn’e, ikinci göç 2018 yılında TC’nin işgaliyle Efrîn’den Kobanê’ye ve üçüncü göç ise Kobanê’de 4 yılın ardından bir kez daha Eşrefiye Mahallesi’ne gelmeleri şeklinde.

Xalîde Hoto, “Evim kaç kez daha yıkılsa da Cindirês’teki evime dönüp, yeniden inşa edeceğim. Evin bahçesine büyük önem vereceğim” dedi. HALEP

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.