Sivillerin yolu kapandı

Dünya Haberleri —

Lübnan saldırı / Foto:AFP

Lübnan saldırı / Foto:AFP

  • İsrail güneyde Hizbullah ve Lübnan ordusu ile çatışırken, Lübnan-Suriye sınırına giden yolu vurup Suriye’ye geçmeye çalışan sivilleri engelledi. Beyrut kent merkezi bombalandı, Hizbullah’ın yeni liderinin hedefte olduğu iddia edildi.
  • Bombardımanlarda sağlık ve BM personeli de dahil 2 bin kişi yaşamını yitirdi. Lübnan Sağlık Bakanı, 9 hastane 45 sağlık merkezinin vurulduğunu açıklayıp; “İsrail'e aynı anda hem yargıç hem de cellat olma hakkını kim verdi?" diye sorudu.

İsrail’in salı günü başlattığı kara saldırısı Başkent Beyrut ile Suriye-Lübnan sınır kapısı Masnaa’ya giden yolun bombalanması ve güney sınır hattındaki çatışmalarla sürüyor. Yüzbinlerce insanın kurtuluş umudu olan geçir hattı, bombardıman sonrası kapandı. İsrail savaş uçakları cuma erken saatlerde, 23 Eylül'de başlayan son bombardıman dalgasından bu yana Beyrut'un güney banliyölerine en ağır saldırıları gerçekleştirdi. İsrail medyasında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yerine geçecek en önemli aday olan Haşim Safiyuddin'in hedef alındığı yönünde haberler yer aldı.

4 metrelik krater oluştu

Lübnan'ı Suriye'ye bağlayan önemli oto yolu hedef alan İsrail saldırılarında siviller bir kez daha mağdur edildi. İsrail ordusunun, başkent Beyrut da dahil olmak üzere Lübnan'a yönelik saldırıları artırmasından bu yana 300.000'den fazla insan Suriye'ye geçti. İsrail saldırısına hedef olan, Masnaa Lübnan- Suriye sınır kapısı yakınındaki yol, 4 metre genişliğinde bir krater oluşmasının ardından kapatıldı. Lübnan Ulaştırma Bakanı on binlerce kişinin Suriye'ye kaçtığı yolun kapandığını doğruladı. Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki çatışmanın başlamasından bu yana Lübnan'da ilk kez büyük bir sınır kapısına bağlantı kesilmiş oldu. Lübnan ile Suriye arasında geçişi sağlayan 6 sınır kapısı bulunuyor. İsrail Hizbullah'ın silahlarının çoğunu Suriye üzerinden İran'dan aldığını iddia ediyor.

Beyrut’ta 15 yer vuruldu

Cuma sabahı erken saatlerde başkent Beyrut'ta bir dizi büyük patlama meydana geldi. İsrail'in, Daniye bölgesinin sınırında yer alan Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı yakınlarını hedef almasının ardından şiddetli patlamaların yaşandığı aktarıldı. İsrail basını, saldırıların hedefinin Hizbullah'ın ikinci ismi Haşim Safiyuddin olduğunu öne sürdü. İsrail güçleri Lübnan genelinde yaklaşık 200 Hizbullah hedefini vurduklarını açıkladı.

Safiyuddin bahanesi ile

Lübnan'ın resmi yayın organı Ulusal Haber Ajansı (NNA) başkentte art arda 15’dan fazla hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi. NNA saldırı için "Beyrut'un güneyine şimdiye kadarki en güçlü bombardıman" dedi, patlama seslerinin Beyrut dışındaki dağlarda yankılandığını aktardı.

Amerikan New York Times gazetesi isimsiz İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, bombardımanda Hizbullah’ın yeni lideri olduğu ileri sürülen Haşim Safiyuddin'in hedef alındığını aktardı. Habere göre Safiyuddin bombardıman sırasında diğer Hizbullah yetkilileri ile bir sığınakta toplantı halindeydi. 

Lübnan ordusu ile çatışma

Hizbullah ile İsrail arasında neredeyse bir yıldır süren çatışmaların dışında kalan Lübnan ordusu ilk kez İsrail ordusu ile karşı karşıya geldi. Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, "Düşman İsrail askerinin Bint Jbeil bölgesindeki üsse ateşi, karşı ateşi tetikledi" denildi. Çatışmada bir Lübnan askeri öldü.

Lübnan Sağlık Bakanlığı üç günde 40 sağlık ve itfaiye personelinin İsrail tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Sağlık sistemi de hedef alındı

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son 24 saat içinde Lübnan'da 28 sağlık çalışanının öldürüldüğünü açıkladı. DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Lübnan'ın güneyinde 40'a yakın sağlık merkezinin kapalı olduğunu ve Beyrut'ta beş hastanenin ya kısmen ya da tamamen boşaltıldığını belirterek yaralıların tedavisinde vahim bir durum olduğunu ifade etti.

Hem yargıç hem cellat

Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad, dokuz hastane ve 45 sağlık merkezini vuran İsrail saldırılarının uluslararası hukuk ve anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi. Firas Abiad, "Uluslararası yasalar bu insanları -yani sağlık görevlilerini- koruma konusunda nettir," dedi. "İsrail'e aynı anda hem yargıç hem de cellat olma hakkını kim verdi?" BEYRUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.