Altın Kalem Emek Ödülü Feqîr Ehmed'e
Kültür/Sanat Haberleri —
- ‘Çûm Siya Darê’ ve ‘Ey Welato’ gibi unutulmaz eserlerin yazarı Şair Feqîr Ehmed'e ‘Altın Kalem Emek Ödülü’ ile onurlandırıldı. Yazar Hemad Barackilic, “Feqîr Ehmed, hep Kürtçe konuştu ve Kürtçe yazdı’’ dedi.
FİRAZ BARAN
TEV-ÇAND, emek ve çalışmalarından dolayı Şair Feqîr Ehmed'e “Altın Kalem Emek Ödülü” verdi. Ödül törenine Kürt sanat dünyasının tanınmış simaları katıldı.
Tören Köln'deki Mala Kurda derneğinde Pazar günü saat 18:00'de başladı. Kürdistan şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan törende, önce gazeteci-yazar Kakşar Oremar'ın hazırladığı Feqîr Ehmed'in 10 dakikalık bir portresi gösterildi.
Törene Almanya Kürt Enstitüsü Başkanı Fevzi Özmen, Brüksel Kürt Enstitüsü Başkanı Derwêş Ferho, Şehit Aileleri Kurumu'ndan Şengê Kahraman; yazarlar Medenî Ferho, Helîm Yûsiv, Fêrgîn Melîk Aykoç, Hamed Barackilic, Kakşar Oremar; ses sanatçıları Şemdîn, Sosin, Xelîl Xemgîn, Cömert, Beser Şahin, Cewad Merwanî, Canê, Kawa, Peyman Arjîn, müzisyenler Memo Gül ve Merdan Zirav gibi Kürt sanat dünyasının tanınmış simaları katıldı.
Feqîr Ehmed dili zenginleştirdi
Törende yazar Helîm Yûsiv bir konuşma yaptı. Jîna Emînî'yi anarak konuşmasına başlayan yazar şu bilgiyi de verdi: “Kobanê'deki AvaYayınevi 2023 yılında yapılacak kitap fuarına Feqîr Ehmed'i davet etti. Ayrıca yayınevi Feqîr Ehmed'in yayınlanmış bütün kitapları ile yayınlanmamış beş eserini de yayınlayacağını açıkladı.”
Törene Belçika'da yaşayan yazar Medenî Ferho da katıldı ve bir konuşma yaptı: “80'li yıllardan önce Avrupa'da Kürt dernekleri yoktu. Feqîr Ehmed ve eşi Xecê evlerini Mala Kurda'ya dönüştürdü. Yazarlar, devrimciler, yurtseverler onların evinde buluşuyordu.” Medenî Ferho ayrıca Feqîr Ehmed'in şiir ve öykülerini de değerlendirerek, “Bazı yazalar kendi yörelerine özgün kelime, deyim, atasözlerini eserlerinde kullanır. Yine kendi yörelerine özgün öyküleri kaleme alırlar. Bu yaklaşım ulusal dili güçlendirir ve zenginleştirir. Feqîr Ehmed bu şair ve öykü yazarlarından biridir” diye konuştu.
Feqîr Ehmed'in şiirleri
Şair Feqîr Ehmed'e Altın Kalem Emek Ödülü'nü sanatçısı Xelîl Xemgîn takdim etti. Xelîl Xemgîn konuşmasında, “Mamoste Aramê Dîkran şarkı sözü seçerken çok seçiciydi. Hece ölçülerine, şiirin melodisine ve her şeyden önce de anlam bütünlüğüne önem veriyordu. Bazen seçtiği şiirlerde ufak tefek düzeltmeler de yapıyordu. Ama Feqîr Ehmed'in şiirlerini seviyordu. Kürt dünyasını sade anlatan özlü şiirler olarak görüyordu. Bu nedenle Feqîr Ehmed'in yazdığı Çûm Siya Darê, Rêya Kobanê, Ey Welato gibi çok sayıda şiirine müzik yaptı ve bunları kasetlerinde okudu” dedi.
Hep Kürtçe konuştu ve Kürtçe yazdı
Törende bir konuşma yazar Hemad Barackilic da, işçi göçünü değerlendirdi ve şöyle dedi: “60'lı yıllarda Türkiye ve Bakûrê Kurdistan'dan Almanya'ya gelen işçilerin içinde Kürdistan'ı seven, yurtsever olan ve bunu açık yüreklilikle söyleyen ilk kişi Feqîr Ehmed'tir. Hep Kürtçe konuştu ve Kürtçe yazdı. Kürdistan'da devletle çalışan feodallere karşı, emek ve devrimci cephenin yanında yer aldı. Şiirlerinde de yurtseverliği ve emeğin yüceleğini işledi.”
Şehitleri hiçbir zaman unutmadı
Yazar Fêrgîn Melîk Aykoç da törene katılanlar arasındaydı. Aykoç, Feqîr Ehmed ile olan anılarını anlattı. Özellikle 1984 Uzun Yürüyüşü'ne vurgu yapan Aykoç, şöyle dedi: “Feqîr Ehmed bir şair ve öykü yazarı olmaktan çok öncelikle iyi bir yurtseverdir. Evi her zaman Kürdistan için mücadele eden insanlara açık oldu. Özellikle de PKK hareketine çok bağlı bir insandır. 1984 yürüyüşüne de katıldık. O yürüyüşe katılan arkadaşların yarısı şehit düştü. Feqîr Ehmed yazın hayatında şehitleri hiçbir zaman unutmadı. Şiirlerinde şehitler çok önemli bir yer tutar.”
Başkan Feqîr'e eğitim veriyor
Törende şair Feqîr Ehmed ve eşi Xecê Kilicarslan da birer konuşma yaptılar ve başta TEV-ÇAND olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ettiler. Xecê Kilicarslan şu anısını paylaştı: “1976 senesinde izine gittik. Ankara'da Başkan Abdullah Öcalan'ı ziyaret ettik. Birlikte çıktılar ve üç gün gelmediler. Meğer Başkan Feqîr'e üç gün eğitim veriyor. O günden sonra Feqîr PKK ile birlikte yürüdü.”
Sunuculuğunu ses sanatçısı Peyman Arjîn'in yaptığı ödül töreninde müzisyen Memo Gül de bağlama çaldı. Sözlerini Feqîr Ehmed'in yazdığı ve Mamoste Aram Dîkran'ın bestelediği “Rêya Kobanê”, “Çûm Siya Darê” ve “Ey Welato” gibi eserleri tüm katılımcılar toplu bir şekilde seslendirdi. Tören saat 20:00'de sona erdi.