Amed kültür kenti olacak

Kültür/Sanat Haberleri —

Amed Şehir Tiyatrosu

Amed Şehir Tiyatrosu

  • Yerel seçimlerde belediyelerin kayyumdan geri alınmasıyla birlikte Kürt kentlerinde kültürel faaliyetler canlanmaya başladı. Amed Şehir Tiyatrosu’ndan Özcan Ateş, kapatılan Aram Tigran Konservatuarı yerine yeni bir konservatuarın açılacağını söyledi.

MIHEME PORGEBOL

Kayyumların belediyeleri gasp ettikten sonraki ilk işleri; kültür ve sanat faaliyetlerini yasaklayıp sanat mekanlarını da işlevsiz kılmak, hatta Batman Yılmaz Güney Sineması örneğinde olduğu gibi bu mekanları ortadan kaldırmak olmuştu. Ancak Kürt sanatçılar geri adım atmadı. Birçok kentte yollarına ya bağımsız bir şekilde devam edip ürettiler ya da Amed Şehir Tiyatrosu örneğindeki gibi alternatif bir sanat örgütlemesi modeliyle çalışmalarını zor koşullarda da olsa sürdürdüler. Peki gasp edilen belediyeler geri alındığından bu yana kültür ve sanat alanında ne gibi çalışmalar yapılıyor? Kayyumun yarattığı tahribat ne şekilde giderilecek? Bu soruların yanıtlarını Amed Şehir Tiyatrosu sanatçılarından Özcan Ateş ile konuştuk.

 

 

Çocuk oyunları

Özcan Ateş, kentteki sanat kurumları ve belediyenin birlikte hareket ettiğini, çalışmalarını çoğunlukla ortaklaştırdığını vurgulayarak, “Hem Amed Şehir Tiyatrosu’nda çalışmalarımızı sürdürüyoruz hem de belediye bünyesinde çalışmalar yürütüyoruz. Amed Şehir Tiyatrosu olarak geçen sene hazırladığımız Don Kîxot oyunumuz bu sezon da sahnede olacak. Oyun şu an hazır. Her Cuma ve Cumartesi günleri ÇandAmed’de oynayacağız bu oyunu. Diğer yandan Amed Şehir Tiyatrosu sahnesinde de çalışmalarımız sürüyor. Hem dışardan oyunlar getiriyoruz hem de kendi oyunlarımızı oynuyoruz. Bu sezon çocuklara dönük de Masîreşka Biçûk ve Sê Ezezok oyunlarımız sahnede olacak” dedi.

Kadın tiyatro festivali

Yeni sezon hazırlıklarının oldukça yoğun ve geniş bir kapsamda sürdüğünü belirten Ateş, yeni sezonda farklı konseptlerde sanat organizasyonları yapacaklarını da ifade etti. Bir kadın tiyatro festivali düzenlemek için neredeyse bütün hazırlıkların tamamlandığını belirten Ateş, “5-10 Kasım tarihleri arasında bir kadın tiyatro festivali yapmaya çalışıyoruz. Festival sadece kadın oyunlarından oluşacak. Şu an sadece festivale katılacak oyunları netleştirmeye çalışıyoruz. Kadın arkadaşlarımız halihazırda bir kadın oyunu üzerine de çalışıyor. Oyunun yönetmenliğini Elvan Koçer yapacak. Şenay Tanrıvermiş’in Çalakiya Malê adlı bu oyununun provaları sürüyor. Türkçeden çevirdiğimiz bir oyun. Oyunun bütün aşamalarında sadece kadınlar yer alıyor. Bu ve hazırlıkları süren bir başka oyunumuz, yani iki oyunun yeni yıla kalmadan bitmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

 

 

Konservatuar açılacak

Kayyumdan önce Amed Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet sürdüren Aram Tigran Konservatuarı’nın kayyumun gelişiyle kapatıldığını hatırlatan Ateş şu bilgileri verdi: “Yeniden konservatuar açma çalışmaları içerisindeyiz. Çalışmalar belli bir aşamaya da gelmiş bulunuyor. Konservatuar yönetmeliğini belediye meclisine sunduk. Yönetmeliğimiz onaylandı. Bu ay içerisinde konservatuar için eğitim başvuruları almayı planlıyoruz. Henüz belli teknik eksikler ve zamansal yetersizlikler var. Onlar da birkaç gün içerisinde çözülecek. Konservatuar bünyesinde 6 dalda sanat eğitimi verilecek. Müzik, tiyatro, halk dansları, resim, sinema ve edebiyat dallarında konservatuar düzeyinde eğitimler verilecek.”

Özcan Ateş, konservatuarın kapsamını geniş düşündüklerini belirtti ve ekledi: “Bu yüzden eğer diğer belediyeler de kendi şehirlerinden eğitime gelecek olan öğrencilere sponsor olabilirlerse Kürt halkının sanatı ve kültürü açısından ciddi bir yatırım yapmış olurlar. Sadece Amed için değil, nereden olursa olsun isteyenlerin gelip sanat eğitimi alabileceği bir konservatuar.”

Kürtçe Tiyatro Metinleri yarışması

Kayyumun iptal edip yasakladığı etkinlikleri bir bir hayata geçireceklerini söyleyen sanatçı Özcan Ateş, “Kayyumdan önce yine bir Çocuk Tiyatrosu Festivalimiz vardı. 2025’te onu da tekrar yapmayı düşünüyoruz. Nisan ayında 9.’sunu yaptığımız Amed Tiyatro festivalini büyütmek, uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz. Kürt tiyatrosunda metin yazımına teşvik ve destek amacıyla senelerce sürdürdüğümüz bir çalışmamız vardı. Onu da tekrar aktif hale getirmek istiyoruz. Kürtçe Tiyatro Metinleri yarışması düzenleme hazırlıklarımız var. Bu çalışmaların birçoğunu 2025 yılı için düşünüyoruz. Kayyum öncesinde Liseler Arası Tiyatro Şenliği yapıyorduk. Bu projeyi de tekrar hayata geçirmek üzere önümüze bir planlama koyduk” bilgisini paylaştı.

Bağımsız kurumlar bağımsız kalacak

Halkın kayyumdan belediyelerini geri almasıyla sanat çalışma alanlarının genişlediğini ekleyen Ateş, kentteki sanatçılar ve kurumların işbirliği üzerine aktarımlarını şöyle sürdürdü: “Çalışmalarımız çoğunlukla belediye bünyesinde ama kimi arkadaşlarımız da Amed Şehir Tiyatrosu’nda veya kendi bağımsız sanat kurumlarında kaldı. Resmi olarak Amed Şehir Tiyatrosu belediyeye bağlı değil ve bağlanmayacak da ama çalışmalarımız ortak. Sadece tiyatro alanında değil, sanatın diğer alanlarında da böyle işleyecek. Bağımsız olarak var ettiğimiz kurumlarımızı kapatmayacağız.”

Kültür kenti Amed

Amed’i yeniden kültür kendi yapacaklarını belirten Ateş şöyle devam etti: “Müzik, sinema, tiyatro ve diğer bütün sanat alanlarında bu yönde hazırlıklar mevcut. Serra başkanın hep dediği gibi Amed’i kültür kenti yapmak istiyoruz. 8 yıl boyunca bu kentte bütün kültür ve sanat çalışmaları durduruldu. 8 yıl aradan sonra bu imkanlar elimize geçmişken oluşan boşluğu geniş kapsamlı bir çalışmayla doldurmak istiyoruz. O boşluğu doldurmakla kalmayıp çalışmaları daha üst bir aşamaya geçirmek istiyoruz. Önümüze koyduğumuz planlama çok geniş ama bizim bunu gerçekleştirecek gücümüz var.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.