Ateşkes muamması sürüyor

Dünya Haberleri —

Antony Blinken - Binyamin Netanyahu

Antony Blinken - Binyamin Netanyahu

  • İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri henüz net bir sonuca ulaşamadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu ile üç saat boyunca görüştü. Görüşme sonrası açıklamalar soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Blinken, Netanyahu’nun ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini söyleyerek topu Hamas’a attı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile üç saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Netanyahu’nun Gazze’de ateşkes için önerilen anlaşmayı kabul ettiğini belirten Blinken, ‘Filistinlilerin çektiği acıları sona erdirmenin en iyi yolu olarak’ Hamas'a anlaşmayı bir an önce onaylaması çağrısında bulundu. Hamas’tan yapılan açıklamada ise “Bize sunulan bir belge yok” denildi.

Blinken: Belki de son şans

Antony Blinken, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmelerinin İsrail ile Hamas arasında 10 ayı aşkın süredir devam eden savaşta ateşkese varılması için ‘belki de son şans’ olduğu uyarısında bulundu. Blinken, Netanyahu'nun Gazze’de ateşkes için bu hafta Mısır'da yapılacak müzakerelere bir heyet göndererek süreci sonuçlandırmaya çalışacağını söylerken, Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklama da Blinken’i doğruluyor. Açıklamada ‘İsrail tarafından kabul edilebilir maddeler içerdiği’ belirtiliyor.

Hamas: Bize sunulan bir belge yok

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) liderlerinden Usame Hamdan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Netanyahu'nun güncellenmiş bir teklifi kabul ettiği yönündeki açıklamasını eleştirerek, bunun “birçok kafa karışıklığına yol açtığını”, çünkü “bize sunulan ve Hamas'ın kabul ettiği bir belge olmadığını” belirtti.

Reuters’in haberine göre Hamdan, Hamas'ın arabuluculara, “yeni müzakerelere ya da yeni fikirlere ihtiyaç duymadığını, kabul ettiğimiz bir teklif olduğunu ve bunu uygulamamız gerektiğini ve bunun da (ABD Başkanı Joe) Biden'ın teklifine dayandığını” vurguladığını söyledi.

Müzakereler bu hafta Kahire’de

ABD, Mısır ve Katar, İsrail ile Hamas Hareketi arasında yürütülen dolaylı müzakerelerde Gazze'de ateşkese varılması için arabuluculuk yapıyor. Katar'da iki gün süren son müzakere turu geçtiğimiz cuma günü fazla bir ilerleme kaydedilmeden sona erdi, ancak müzakerelerin bu hafta Kahire'de yeniden başlaması bekleniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.