Azınlık kotasında orta yol

Irak Yüksek Yargı Konseyi

Irak Yüksek Yargı Konseyi

  • Irak Yüksek Yargı Konseyi, Federe Kurdistan Parlamento seçimlerinde azınlık kota sayısını 5 olarak belirledi. 

Irak Yüksek Yargı Konseyi'ne bağlı Seçim Yargı Kurulu, bileşenlerin kota sayısının illere göre dağılımını açıkladı. Buna göre; Federe Kurdistan Parlamentosu'nun 100 sandalyesi içerisinde 5 sandalye Türkmen, Hristiyan ve Ermenilere ayrıldı. Hewlêr'de iki (Türkmenlere ve Hristiyanlara birer), Silêmanî'de (Türkmenlere ve Hristiyanlara birer) iki ve Dihok'ta (Ermenilere) bir sandalye belirlendi.

Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Gelayî, "Seçim yargısının kararı komisyon için bağlayıcıdır. Komiserler konseyi, bu sandalyelerin topluluklara tahsis edilmesine ilişkin prosedürlere karar verecektir" dedi.

Federe Kurdistan Parlamentosu'nun önceki seçimlerinde 111 sandalyeden 11 bileşenlere ayrılıyordu.

Irak Federal Mahkemesi. 22 Şubat 2024'te YNK'nin şikayeti üzerine, bileşenlerin kotasını iptal ederek 111 olan sandalye sayısını 100'e düşürmüştü. Bunun üzerine, Bayt Nahrin Hristiyan Ulusal Birliği, bileşenlere kota ayrılmaması konusunu yargıya taşımıştı.

Yeni kararla birlikte daha önce belirlenen 100 kürsüye, yeni kürsüler eklenmedi. 100 sandalyeden oluşan Parlamento'da illere göre sandalye dağılımı şöyle olacak; Hewlêr 34 sandalye, Silêmanî 38 sandalye, Dihok 25 sandalye ve Helepçe 3 sandalye. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.