Babamın sesini, anılarını hatırlamıyorum

Kadın Haberleri —

Sozdar Özdemir

Sozdar Özdemir

  • Sozdar Özdemir, 27 yıl önce zorla kaybettirilen babası Mehmet Özdemir’in fotoğrafını kucağına alarak her Cumartesi günü ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ eylemine katılıyor. Sozdar, “Babamla ilgili bir anıyı ya da sesini hatırlamak için kendimi zorluyorum ama hiçbir şey hatırlamıyorum.  Babamın fotoğrafı ile büyüdüm. Onun için ayakta duruyorum” dedi.

Devlet, 1990’lı yıllarda Kurdistan’da cehennemi yaşattı. Köy yakmalardan, işkencelere, tutuklamalardan, ‘faili belli’ cinayetlere ve zorla kaybetmelere kadar her türlü suçu işledi. Kaçırılan onlarca kişinin akıbeti hala bilinmezken devlet, kayıp yakınlarının 30 yılı aşkın süren adalet arayışına yanıt vermiyor.

Sozdar Özdemir, zorla kaybettirilen babasının fotoğrafını kucağına alarak İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin her hafta düzenlediği “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemine katılan isimlerden. Henüz bir buçukken, babası Mehmet Özdemir 26 Aralık 1997 tarihinde silahlı iki kişi tarafından kaçırıldı ve 27 yıldır akıbeti bilinmiyor.

5 yıldır her Cumartesi günü, kendisi gibi yakınlarını kaybeden ailelerle adalet eylemine katılan Sozdar Özdemir’in babası kaybedildiğinde annesi de 3 aylık hamileydi. Babasının yaşadığı işkence ve gözaltı hikayesiyle büyüyen Sozdar Özdemir, Jinha muhabiri Medine Mamedoğlu’na mücadelesini anlattı.

Babasının kaçırıldığı gün “Seni katledeceğiz, ailen senin kemiklerini dahi bulamayacak” tehditleriyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Sozdar Özdemir, “Babamı hiç hatırlamıyorum” diyor.

 

 

 

Sesini, anılarını hatırlamıyorum

“Tehditlerin ardından babama dair ne bir bilgi alabildik ne de kemiklerini bulabildik. İlk dilekçe verdiğimizde cenazenin kendilerinde olduğunu söylediler, sonra inkâr ettiler. Annem yıllarca mücadele etti; Hiç yılmadan ve bıkmadan bir kemiğin mücadelesini verdi. Bense babamı hiç hatırlamıyorum; Bazen onunla ilgili bir anıyı ya da sesini hatırlamak için kendimi zorluyorum ama hiçbir şey hatırlamıyorum. Şimdi bildiğim ve hatırlamam gereken tek bir şey var o da mücadeleyi elden bırakmamak.”

 

 

Bir mezarı olsun diye

Annesinin “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemine yıllardır katıldığını, kendisinin de 5 yıldır katıldığını dile getiren Sozdar Özdemir, babasını ziyaret edebilecekleri bir mezarı olmasını istiyor.

“Mücadelem her daim devam edecek. Sağ olduğum sürece bunun peşinde olacağım. Bütün ailelere sesleniyorum; Herkes kendi kaybına ve geçmişine sahip çıksın, bu yoldan dönmesin. Ben babamın fotoğraflı ile büyüdüm. Hiç sesini duymadım, hiçbir anım olmadı. Onun için ayakta duruyorum. Bu fotoğrafı utanarak değil, gururla taşıyorum ve taşımaya da devam edeceğim.” AMED

 

 

* * *

27 yıldır kayıp

Mehmet Özdemir, 1954 yılında Amed’in Lice ilçesine bağlı Araki (Kıyı) köyünde doğdu. Evli ve 7 çocuğu olan Özdemir’in köyüne devlet güçleri tarafından sürekli baskın yapılıyordu. Özdemir, baskılar nedeniyle ailesini de alarak Amed’e göç etti. Ekinleri için ara ara köyüne gitti ancak köyünün yakılmasının ardından tamamen kent merkezine yerleşerek Amed’de hayvancılık yaparak geçimini sağlamaya başladı.

26 Aralık 1997’de hayvan pazarına gideceğini söyleyerek evden çıktı. Bir arkadaşının evini ziyaret ettikten sonra hayvan pazarının yakınındaki bir kahveye gitti. Kahvede arkadaşlarıyla otururken silahlı, telsizli 2 kişi tarafından zorla kaçırıldı. Olayın ardından eşi Enzile Özdemir, Mehmet Özdemir’in bulunması için İHD’ye başvurarak hukuki destek istedi.

Avukatların yardımıyla Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na başvuran Enzile Özdemir’e, ‘eşinin gözaltına alınmadığı bir yanlışlık yapılarak gözaltında olduğunun söylenmiş’ olabileceği belirtildi. İç hukuk yollarından sonuç alamayan Enzile Özdemir, 7 Eylül 1999’da AİHM'e başvurdu. AİHM, 8 Ocak 2008 tarihinde esas ve usul yönünden dosya ile ilgili ihlal kararı verdi ve Türkiye’yi tazminata mahkûm etti.

JINHA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.