Babasının yanına defnedildi

Gulistan Tara’nın cenaze töreni

Gulistan Tara’nın cenaze töreni

  • Türk devletinin hava saldırısında katledilen gazeteci Gulistan Tara'nın cenazesi, vasiyetine bağlı kalınarak Êlih'e getirilip babasının yanına defnedildi.

Gazeteci Gulistan Tara'nın cenazesinin toprağı verilmesi sırasında konuşan ağabeyi DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik "Kurdistan’da değerlerimize sahip çıkan herkese minnettarız. Kürt halkının başı sağ olsun. Kürt halkına söz veriyoruz; mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Türk devletine ait SİHA, Cuma günü saat 11.00 sıralarında Silêmanî'nin Seyîdsadiq ilçesi yolunun Tepereş köyü mıntıkasında Chatr Production'un aracını hedef aldı. Binek otomobilde bulunan gazetecilerden Hêro Bahadîn ve Gulistan Tara şehit düştü, Chatr Production Sorumlusu Rêbîn Bekir de yaralandı. Bakurê Kurdistan'ın Êlih kentinden olan Gulistan Tara, uzun yıllardır yazılı ve görsel Kürt medyasında çalışıyordu. Silêmanî'nin Tîmarin köyünden olan Hêro Bahadîn de Chatr Production bünyesinde Kürt medyasına içerik üretiyordu. Silêmanîli olan Rêbîn Bekir ise Chatr Production'un sorumlularındandı. Yaralanan Bekir'in Silêmanî'deki tedavisi sürüyor. Hêro Bahadîn, aynı gün köyünde törenle toprağa verildi. Gazeteci Gulistan Tara’nın naaşı 6 günün ardından önceki gün Silêmanî Adli Tıp Kurumu’ndan alındı. Cenaze kadınların omuzlarında Azadî Parkı’nda çok sayıda gazeteci, aktivist ve sivil toplum örgütü ve yurttaşlar tarafından karşılandı. Buradaki merasimin ardından cenazesi kadınların omuzlarında önce Chatr Production’a, ardından da Bakurê Kurdistan’a doğru yola çıkarıldı.

Tara’nın cenazesi, Habur Sınır Kapısı'ndan Silopiya ilçesine getirildi. "Şehîd namirin" sloganıyla karşılanan cenaze, otopsi işlemleri için Şırnak Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Otopsi işlemlerinin ardından memleketi Êlih'e (Batman) uğurlandı. Êlih'te “Şehîd namirin”, “Jin jiyan azadî”, ” Bimre îxanet bijî Kurdistan” sloganlarıyla karşılanan cenaze, yüzlerce araçlık konvoyla defnedileceği Tilmerc Mahallesi’ne taşındı.

 

 

Polis saldırısına rağmen

Tara’nın cenazesini taşıyan kadınlar, defnedileceği Tilmerc Mezarlığı’na kadar götürmek istedi. Türk polisi, cenazeyi taşıyan kitleye saldırdı. Tara’nın cenazesiyle birlikte mezarlığa sadece ailesi ve milletvekilleri alınmak istendi. Buna karşı gelen kitle, kendilerine saldıran polislere “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” ve “Şehîd namirin” sloganlarıyla karşılık verdi. Cenazenin içeri alınması esnasında DEM Parti milletvekilleri Zeki İrmez ve Sabahat Erdoğan Sarıtaş darp edildi. Aileyle birlikte polisin bütün saldırılarına karşın mezarlığa giren kadınlar, Tara’yı toprağa verdi. Defin işleminden sonra Tara’nın mezarına karanfil ve fotoğraf makinası bırakıldı.

Kutsal bir yoldur

Tara’nın mezarı başında konuşan ağabeyi Ahmet Bülent Tetik, “Özgür basın yolu kutsal bir yoldur. Gulistan’ın yoldaşlarının Gulistan’ın anısına bağlılığını gördük. Süleymaniye’de de arkadaşların Gulistan’a olan bağlılığını gördük” şeklinde konuştu. Ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu da şunları söyledi: “Federe Kurdistan'da arkadaşlarımızın ne koşullarda çalıştığını, özgür basının yaşadığı zorlukları gördük. AKP-MHP iktidarının halkımıza yönelik saldırılarının en açık örneklerinden birine son aşamada tanık olduk. Mücadele eden kadınların ardılları olarak mücadelemizi yükselteceğiz.” 

Kürt halkına söz

Gulistan Tara’nın ağabeyi DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik ise şöyle konuştu: “Her dört parça Kurdistan’da değerlerimize sahip çıkan herkese minnettarız. Kürt halkının başı sağ olsun. Huzurunuzda dört parça Kurdistan’da yaşayan, bizimle dayanışan ve şehidimizi sahiplenen halkımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gulistan ve arkadaşının yoldaşı ve ailesi olarak Kürt halkına söz veriyoruz; bu topraklara barış gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Gülistan'ın cenazesi okunan dualarla vasiyeti üzerine babasının yanında gömüldü. Ardından Kurdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Gulistan için dün  Pazaryeri Mahallesi’ndeki bir salonda önce taziyeler kabul edildi, ardından mevlit verildi. ÊLIH

 

* * *

Bizden korkan düşman, irademizi kırmak istiyor

Qamişlo’da araçta meydana gelen patlamada şehit olan Xalîde Şerîf ve oğlu Hejar Silêman son yolculuğuna uğurlandı. Şehit Xalîde Şerîf’in oğlu, “Bizim tutumumuz budur; biz düşmanı değil, Önderliği ve şehitleri yaşıyoruz. Bizden korkan düşman, irademizi kırmak istiyor” dedi.

Cizîrê Kantonu’nun Qamişlo kentindeki Enteriyê Mahallesi’nde 28 Ağustos 2024'te bir araçta meydana gelen patlamada şehit düşen Xalîde Şerîf ve oğlu Hejar Ednan Silêman’ın cenazesi, önceki gün hastaneden alındı. Demokratik Özerk Yönetim kurum ve kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, aşiret ileri gelenlerin de aralarında bulunduğu kitle, şehit anne ve oğlunu omuzlayarak “Şehîd namirin”, “Bi can bi xwîn em bi werene ey şehîd” ve “Bimre îxanet” sloganları eşliğinde Şehit Delîl Saroxan Şehitliği’ne taşıdı. Saygı duruşunun ardından kısa bir konuşma yapan Şehit Aileleri Meclisi üyesi Kêfo Osman, şehit ailesine başsağlığı dileyerek, "Şehitlerine sahip çıkan bu halk, Erdoğan ve devletine en büyük cevaptır. Halkımız her zaman şehitlerine sahip çıkmıştır ve çıkmaya devam edecektir” dedi.

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Şîraz Hemo ise "Hiçbir hukukta, insan ilkelerinde savaş uçakları, SİHA’lar ve ajanlar aracılığıyla sivillere yönelik katliamlar yoktur” diye konuştu.

Cizîrê Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Telat Yûnis de yaptığı konuşmada, saldırıların bölgenin huzur ve güvenliğini hedef aldığını belirterek, şunu söyledi: “Bu halkın en fedakar kız ve erkek çocuklarının büyük mücadele ve direnişiyle gerçekleşen Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi, halkımızın özgür ve onurlu yaşaması içindir.”

Konuşmaların ardından Şehit Aileleri Meclisi, Xalîde Şerîf ve oğlu Hejar Ednan Silêman’ın şehadet belgesini okuyarak aileye teslim etti. Şehit Xalîde’nin oğlu ve şehit Hejar’ın kardeşi Egîd Qamişlo, şunları vurguladı:“Bizim tutumumuz budur; biz düşmanı değil, Önderliği ve şehitleri yaşıyoruz. Önderliğin bize sunduğu bu proje bizim için talimattır. Bizden korkan düşman irademizi kırmak istiyor. ‘Unutmak ihanettir’ sözünü, hiçbir zaman unutmamalıyız.”

Xalîde Şerîf ve oğlu Hejar Ednan Silêman, anne zılgıtları ve “Şehîd namirin”, “Bimire îxanet” sloganlarıyla toprağa verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.