Bağdat-Ankara anlaşması protesto edildi

Yurt Dışı Haberleri —

Türkiye ile Irak arasındaki anlaşma karşıtı protesto eylemi

Türkiye ile Irak arasındaki anlaşma karşıtı protesto eylemi

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için İsviçre’nin Cenevre şehrindeki BM Ofisi önünde gerçekleştirilen oturma eyleminin bu haftaki bölümünde Türkiye ile Irak arasındaki anlaşma protesto edildi.

"Dem Dema Azadiyê ye" Hamlesi kapsamında 25 Ocak 2021'den bu yana her Çarşamba günü yapılan oturma eyleminde, bu hafta geçtiğimiz günlerde Kurdistan'ın işgaline onay veren Ankara ve Bağdat hükümetleri tarafından imzalanan antlaşma protesto edildi.

15 Ağustos Atılım'ın yıldönümünün selamlandığı eylem, efsanevi komutan Egîd(Mahsum Korkmaz) şahsında Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Cenevre Eylem Komitesi adına BM önünde açıklama yapan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-E) Eşbaşkanı İbrahim Yüksel, 15 Ağustos Atılımı'nın önemine değindi. Yüksel, Türk devleti ve Irak hükümeti arasında hafta başında imzalanan anlaşmanın Bağdat hükümetinin kendi topraklarını Türk devletine satma antlaşması olduğunu söyledi.

Kurdistan yok sayılmak isteniyor

Türk devleti ve Irak hükümeti arasında varılan antlaşmanın yanı sıra KDP yönetiminin de kendi halkının varlığını yok sayarak bu antlaşmaya ortak olmasını eleştiren Yüksel "Kürt halkının ve Kurdistan'ın varlığının bir kez daha yok sayılmak istendiği bu anlaşmaya Kürt halkı yabancı değildir. Nasıl ki 1923'te Lozan Antlaşması'yla emperyalist güçler eliyle Kurdistan toprakları 4'e bölündü ise sağlanan bu anlaşma ile Kürt halkının kazanımları bir kez daha elinden alınmak isteniyor” diye konuştu. Irak devletine bu kirli antlaşmadan vazgeçerek kendi topraklarını koruma çağrısında bulunan Yüksel, KDP yönetimine de ihanetçi tutumundan dönme çağrısı yaptı.

Tecridin sorumlusu emperyalist devletler

Daha sonra, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 4 yıla yakın süredir mutlak iletişimsizlik haliyle sürdürülen tecrit işkencesini değerlendiren Yüksel, "Önderliğimiz üzerinde sürdürülen tecrit işkencesinin esas sorumluları emperyalist devletlerin kendileridir" dedi. İbrahim Yüksel, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), BM, Avrupa Konseyi (AK) Avrupa Birliği (AB) ile insan hakları kurumlarının tecrit karşında 3 maymunu oynamadaki ısrarını eleştirerek şöyle devam etti: “Bu kurum ve devletler emperyalist güçlerin denetiminde varlığını sürdüren tecritin esas sorumlularıdır. Biz Kürt halkı olarak Önderliğimizin direniş çizgisini ve Egîdlerin direniş ruhunu esas alarak Özgürlüğü sağlanıncaya kadar alanlarda olmayı sürdüreceğiz.”

Eylemde, 24 Ağustos Cumartesi günü 15 Ağustos Atılımı'nın 40'ıncı yılı vesilesiyle düzenlenecek kutlama etkinliğine katılım çağrısı yapıldı. CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.